Kategorije HrvatskaHrvatska

Plenković se javno ogradio od Orepića, ponudio rješenje za spomen ploču HOS-u

Širi dalje

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske poslat je prijedlog proračuna za 2017. godinu. Prema tom prijedlogu, proračunski prihodi će biti na razini 121,6 milijardi kuna, rashodi  128,4 milijarde kuna te deficit u iznosu od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a. 



U odnosu na Smjernice za izradu proračuna, koje je Vlada usvojila prošlog tjedna, nacrt prijedloga proračuna predviđa oko 2 milijarde kuna više prihode, ali u istom iznosu predlažu se i viši rashodi.

Premijer Andrej Plenković komentirao je izjavu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića zbog njihovih izjava o Ustavnom sudu: “Ja i Vlada se moramo jasno ograditi od toga intervjua jer se na neprimjeren način prozivaju ustavni suci. Narušava se povjerenje građana u institucije i taj intervju ne predstavlja stav Vlade. Ja sam obavio razgovor s ministrom, izrazio nezadovoljstvo onime što je izjavio te upozorio da takve izjave ne smiju dolaziti od članova Vlade. Sudovi moraju biti neovisni”, kazao je Plenković.

Osim toga, premijer Plenković se osvrnuo i na aktualnu temu zadnjih dana- postavljanje spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima u Jasenovcu:

Vlada Rh izražava pijetet prema svim žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu. Izražavamo i pijetet prema braniteljima i pripadnicima HOS-a i spomeniku. Razumijemo osjetljivost zbog onoga što je otisnuto na grbu HOS-a. Praksa je do sada bila da su takvi grbovi bili odobravani od različitih razina vlasti, ali i u suglasnosti ministarstava. Kada je riječ o simbolima totalitarnog sustava, imamo različita tumačenja sudova te to treba urediti”.

Plenković je najavio osnivanje Povjerenstva koji će na trezven, miran način raspraviti o voim pitanjima te predložiti zakonske okvire kako bi se jasno odredili prema ovim pitanjima.

Plenković se, dakle, poslužio onom starom izrekom: “Ako ne želiš riješiti problem, osnuj povjerenstvo”. Umjesto čvrstog, odlučnog zauzimanja stava oko zdravorazumskim pitanjima, u ovom slučaju spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima, Plenković čitavu stvar spušta na nižu razinu i osniva povjerenstva. Spuštanje na nižu, birokratsku razinu, komplicira se čitava situacija i stvaraju nepotrebni i izmišljeni novi problemi i podjele.

Maxportal/foto:FaH


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Krasnec: Milanović je uporno demantirao, a kad je ulovljen u laži, zašutio je!

Novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec, autor knjige “Neprijatelji iz čista mira”, gostovao je u emisiji HTV-a…

56 minuta prije

Autor knjige o Milanoviću i Plenkoviću otkrio trenutak koji je odredio njihov odnos

Kada je krenulo neprijateljstvo između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića? Jesu li i u mladosti…

2 sata prije

Vesna Vučemilović: Nikad, ali baš nikad, neću dati glas za SDP i Možemo

Hrvatskih suverenisti održali su sjednicu Predsjedništva stranke na temu formiranja saborske većine nakon parlamentarnih izbora.…

4 sata prije