Kategorije Hrvatska

Totalni zaokret HSS-a: HDZ zagovora OPG-ove, HSS favorizira velike sustave

Širi dalje

U POSLJEDNJEM sučeljavanju nekoć koalicijskih partnera HDZ-a i HSS -a na televizijskoj postaji RTL, kandidatkinja Narodne koalicije Ana-Mariju Petin iz HSS-a suprotno svim dosadašnjim HSS-ovim objavama vezanim uz OPG, iznijela je stav Koalicije, da temelj hrvatske poljoprivrede ne treba više bazirati na Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nego i na velikim sistemima, obrazlagajući to da OPG-ovci se ne žele udruživati i u ovom trenutku nisu konkurentni, te se na njih ne trebamo oslanjati.



HDZ-ov kandidat Tugomir Majdak naglasio je, da kao i u razvijenom zemljama tako i u RH, OPG je bio i ostao temelj razvoja održive poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj, koji je generator razvoja u ruralnim sredinama. Također, da OPG treba pomoći putem poreznog rasterećenja pri nabavi repro materijala, te dodatnim naporima vezanim uz udruživanje u proizvođačke organizacije, osnivanje Centara kompetencije koji će na lokalnoj razini biti spona između znanosti i OPG.

Daljnje pomoć hrvatskoj poljoprivredi  je prijedlog HDZ – a koji namjerava aktivno sudjelovati u kreiranju Zakona koji će definirati zastupljenost domaćih proizvoda u trgovačkim lancima po uzoru na druge zemlje u okruženju poput Slovačke, Mađarske, Rumunjske koje su se susrele sličnim problemima.

Vezano uz Program ruralnog razvoja i njegovim katastrofalnim rezultatima Narodna koalicija (a gdje je SDP najveći partner) apsurdno proziva samu sebe vezano uz Program. Iako glavni kreatori SDP-ovog uratka Programa ruralnog razvoja i dalje sjede na ključnim mjestima u Ministarstvu poljoprivrede i oni su glavni operativni krivci postojećeg stanja, sada Narodna koalicija cinično traži izmjenu Pravilnika, te proziva samu sebe vezano uz kriterije koji su u suprotnosti s pravilima EU. Nevjerojatno je da kandidat Narodne koalicije odnosno SDP-a sebe optužuje za netransparentnost i nedopuštene radnje oko kreiranja  umjetno stvorenih uvjeta i povezanih poduzeća.

HDZ naglašava da je uporno i vjerodostojno kako i prošle godine za vrijeme vladavine ministra Jakovine tako i prije četiri mjeseca aktualnog ministra Romića upozoravao na hitnu izmjenu kriterija, Pravilnika te poništenje natječaja.  

Ovakav nemar i katastrofalne radnje prethodnog ministra Jakovine, potencijalno je učinjena šteta od 500 milijuna kuna proračunu Republike Hrvatske. Da je usvojen prijedlog HDZ -a, u ovih nekoliko mjeseci već bi bio raspisan novi natječaj po izmijenjenim kriterijima i projekti bi bili provedeni.

D. Lukić/Foto:promo

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vrkljan pisao Grbinu: Raskrinkao sam tvoju podavlu “desnim strankama”

Nakon što ga je prozvao na press konferenciji Milan Vrkljan bivši saborski zastupnik, uputio je…

12 minuta prije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

9 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

12 sati prije