Kategorije HrvatskaNaslovna

VELIKA ČISTKA: Beljak isključio Marijanu Petir i još 100 članova HSS-a

Širi dalje

PREDSJEDNIK HSS-a Krešo Beljak  na izvanrednoj press konferenciji objavio je da je suspendirao stotinjak članova stranke “zbog opstruiranja izbora” među kojima su HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir, župan Križevačko-koprivničke županije Darko Koren i drugi visokopozicionirani stranački dužnosnici.



– Želio bih poručiti javnosti nekoliko stvari. Prvo, čestitamo HDZ-u i Mostu na izbornoj pobjedi i odličnom rezultatu, želimo im da čim prije sastave Vladu, a mi ćemo im biti konstruktivna oporba.

Što se tiče HSS-a, naš rezultat je skoro isti kao prošle godine, ali bolji kad se uzme u obzir manji odaziv na izborima. Zahvaljujem se partnerima iz Narodne koalicije na potpori, nadam se da će ta suradnja biti dobra i u budućnosti.

Moram istaknuti da bi rezultat bio bolji da nije bilo opstrukcije od strane nekih članova, koji su radili protiv stranke. Ja sam stoga odlučio iskoristiti statutarne mogućnosti i po svojim ovlastima privremeno udaljiti 100 članova stranke, među kojima su najeksponiranija imena Darko Koren i Marijana Petir.

To ne znači njihovo izbacivanje iz stranke, nego pokretanje postupka gdje će pred stranačkim tijelima objasniti svoje postupke. Molim ih da se tijekom postupka suzdrže od komentara u medijima.

Mi ćemo biti stranka, bit ćemo ekipa, dosta je bilo frakcijskih borbi u HSS-u, dobit ćemo novih ljudi koji će biti konstruktivni u stranci – rekao je Beljak.

Na pitanje novinara da komentira istupe gospodina Karina koji je poslao dopis medijima i članovima da se glasa za HDZ-ovog kandidata i gospođe Petir koja je svojim postovima na Facebooku propitkivala odluku da se ide na izbore u Narodnoj koaliciji, Beljak je odgovorio:

– A što smo mogli napraviti nego ih suspendirati. Nitko ne može biti u HSS-u na silu. Oni koji se ne slažu s odlukom stranačkog odbora, nije im mjesto u HSS-u! Marijani Petir je stranka sve dala, potrošila hrpu novaca na njezinu kampanju, a ona je ispala nekorektna. Svi oni imaju osam dana za žalbu, a oni koji smatraju da su pogriješili neće biti sankcionirani. Nama je skupština za 180 dana, a po statutu oni koji su opstruirali stranku u izborima ne mogu biti kandidati – kazao je Beljak.

Bojite li se za svoju poziciju u vlasti?

– Ne, ja sam spreman 25 sati raditi za stranku. Mene se blatilo po medijima 8 mjeseci kao da sam najgori kriminalac, ali u sljedećih 10 mjeseci ne želim prolaziti kroz unutarstranačke borbe.

Kako komentirate mali broj žena u Saboru?

– Očito zakon koji propisuje kvote nije dobar. Žene su bile prenisko na listama i donijet ćemo u saborsku proceduru novi prijedlog da se to ispravi.

Na pitanje je li HSS srušen na ovim izborima, Beljak je zanijekao:

– Imali smo 1 mandat, a sad imamo 5. Zar je to rušenje stranke? Mi smo svoja stranka, mi ne trebamo navijače drugih stranaka, mi trebamo one kojima je HSS u srcu. Ja nemam vremena neozbiljno se baviti politikom.

U kojoj mjeri se vi osjećate odgovornim?

– Nimalo. Sve odluke stranke donesene su u skladu sa statutom, ja sam legalno izabran i sve konzultacije su provedene po nikad demokratskijim standardima. Na prošlim izborima smo dotaknuli dno, a sada je očito da se HSS polako vraća. Hrg nije ni zazivao sastanke, nego je ubijao rasprave svojim monolozima, a Friščić je dijelio otkaze ljudima s kojima se sukobio. Stranka je 10 godina bila sustavno uništavana -zaključio je Beljak.

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Dani armenske kulture. U subotu u Zagrebu misa na armenskom jeziku

Dane armenske kulture u Hrvatskoj organizirala je Armensko – hrvatska zajednica,  pokrovitelj je  Veleposlanstva Republike…

10 sati prije

Milanović Litre tvrdi da je pokraden! DIP objavio da nije glasao sam za sebe

Marko Milanović Litre, zastupnik Hrvatskih suverenista koji nije izabran u novi saziv Sabora, tvrdi da…

11 sati prije

Gordan Malić: Treba li Hrvatska financirati tjednik Novosti?

Novosti su politički i društveni tjednik Srba u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu. Izdaje ga…

13 sati prije