Kategorije Vijesti

Izvor iz HDZ-a: Nije to inicijativa generala nego Zorana Milanovića

Širi dalje

Oko prijedloga za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji je u medijima nakratko zasjenio čak i agresiju Rusije na Ukrajinu, HDZ se nije službeno očitovao pa smo željeli provjeriti kakav je stav vladajuće stranke na tu temu.



“Ministar pravosuđa Ivan Malenica je bio vrlo jasan u svojoj izjavi na tu temu. Argumentacija koju je iznio dovodi Milanovića u situaciju da će morati podosta toga objasniti javnosti ako se odluči da njegovo prvo ( i jedino?) pomilovanje u mandatu bude ono Perkovića i Mustača”, kazao nam je visoko pozicionirani izvor iz stranke i dodao:

“Treba reći, a mislim da je to važno, ako ne i ključno, jasno je da se ne radi inicijativi generala, već o operaciji predsjednika Milanovića i njegovih suradnika, što su neki od generala u medijskim nastupima neizravno i priznali”, navodi naš izvor i naglašava štetnost takve inicijative.

“Osim što Milanovićeva inicijativa nepotrebno dijeli društvo i unosi nemir među generale i branitelje, ona uvodi i dvostruke kriterije prema sudionicima Domovinskog rata i hrvatskim braniteljima.

Naime, osim za osuđene nalogodavce udbaških zločina, ni za jednog hrvatskog branitelja nije se, zbog doprinosa obrani Hrvatske, tražilo oslobađanje od odgovornosti za kaznena djela”, kazao nam je izvor iz HDZ-a.

Milanović je tijekom predsjedničke kampanje govorio kako je institut pomilovanja relikt prošlosti koji treba ukinuti. neće koristiti.

Ministarstvo pravosuđa i uprave je u nešto više od dvije godine proslijedilo na Ured Predsjednika RH 274 molbe za pomilovanjem. Dosad predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nije iskoristio tu svoju izravnu ustavnu ovlast nijednom.

Ako se sada to dogodi u slučaju Perković-Mustač, to bi bio presedan. Usto, oni su u vrlo ranoj fazi odsluživanja kazne zatvora, osuđeni za najteža kaznena djela, a samu presudu koja je utvrdila njihovu odgovornost za ubojstvo hrvatskog državljanina u emigraciji nitko, pa ni generali u svom pismu, ne osporavaju.

Hrvatski sudovi također su postupili sukladno zakonu ‘jer su ti postupci potvrđeni na svim razinama sudbene vlasti i odluke su pravomoćne.

“Teza o zaslugama u stvaranju hrvatske države kao argumentu za izlazak na slobodu nije osobito uvjerljiva, jer su Perković i Mustač osuđeni za djela koja nemaju nikakve veze sa stvaranjem hrvatske države, dapače počinjeni su u ime bivše SFRJ koja je negirala hrvatsku slobodu i od koje se Hrvatska osamostalila 1991. godine,” kazao nam je sugovornik iz HDZ-a.

Prisjetimo se još jednom što je Bavarski sud objavio nakon slučaja Lex Perković:

“Hrvatska ne razlikuje dobro od zla. Politička pitanja još riješavaju bivši komunistički funkcioneri, u medijima su tumačenja prepuštena bivšim komunističkim propagandistima, a u državnim institucijama odluke donose kadrovi čije su percepcije lojalnosti formirane u zagrljaju partije i Udbe.”

M. Marković/Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović: Hvala i slava partizanima!

U selu Lipa, na sjeverozapadu Primorsko-goranske županije, u blizini granice sa Slovenijom, danas je komemorativnim…

2 sata prije

Španjolci pišu: Modrić je donio odluku! Zna se gdje želi igrati sljedeće sezone

Luka Modrić, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i 'desetka' madridskog Reala aktualni ugovor s kraljevskim klubom…

2 sata prije

Gvardiol otkrio najstresniji detalj karijere: “Tresao sam se kao prut. Bilo je, uh…”

Joškp Gvardiol je dao interevju za službene kanale društvenih mreža Manchester Cityja. U intervjuu je…

3 sata prije