Kategorije Vijesti

Komšić: Hrvatske generale ne treba suditi za Bljesak, ali treba za druge akcije

Širi dalje

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je situaciju vezanu uz pokretanje postupaka protiv generala Republike Hrvatske, koje od hrvatskog pravosuđa traži Tužiteljstvo BiH.



“Prema mom mišljenju, ako se radi o operacijama Bljesak i Oluja, ne postoji nijedan pravni osnov da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke. Jer, i ako postoji takvo kazneno djelo, ono nije počinjeno ni na teritoriju Bosne i Hercegovine niti nad državljanima Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno tužiteljstvo Republike Hrvatske”, rekao je Komšić.

On pak navodi da, ako je u postupcima riječ o operacijama “Maestral” i “Južni potez”, koje su izvođene na teritoriju BiH, postoji osnova za procesuiranje, prenosi Klix.ba

“Ako je riječ o ove dvije operacije, stvari stoje potpuno suprotno. Tužilaštvo ne samo da ima pravo na pokretanje takvih postupaka nego ima obavezu da procesuira sva kaznena djela počinjena u tim operacijama”, komentirao je Komšić.

Tijekom vikenda je objavljeno da je BiH uputila zahtjev Hrvatskoj da kazneno gone 14 zapovjednika u operaciji “Bljesak”.

Razlog je zapovjedna odgovornost prilikom stradanja civila s prostora gdje je izvođena akcija. Izvještaj o stradanju i djelovanju Hrvatske vojske je još prije 15 godina donesen u Banjoj Luci i pretpostavlja se da ga je napisalo Ministarstvo unutranjih poslova Republike Srpske.

R.I. /Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Maslinar uzvraća ljudima koji ga prijavljuju zbog gnoja: Dragi ilegalni graditelji…

Sandi Chiavalon, jedan od najpoznatijih istarskih maslinara, požalio se na Facebooku kako ga susjedi, za…

14 minuta prije

Milanović će potpisat produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

2 sata prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

3 sata prije