Kategorije NaslovnaVijesti

Kotromanović napao SAD jer na SDP-ov Mimohod nisu poslali US marince nego samo dva generala

Širi dalje

U jučerašnjem komentaru za Osječku televiziju, novinar Gordan Malić otkrio je pojedinosti pisma koje je ministar obrane Ante Kotromanović nedavno uputio vladi SAD-a, piše portal direktno.hr



„Ministar obrane Ante Kotromanović, početkom tjedna uputio je prosvjed vladi Sjedinjenih Američkih Država, zbog nedolaska američkih vojnika na vojni mimohod 4. kolovoza u Zagrebu. U pismu izražava negodovanje zbog činjenice da američka vojska na obljetnicu Oluje šalje dva aktivna generala, ali ne i dio trupa. Pismo je, kako doznajemo iz međunarodnih krugova, intonirano neuobičajeno oštro, kao da mu je namjera da izazove diplomatski incident s vodećom zemljom NATO-saveza,“ tvrdi u komentaru Malić.

„Prije svega nekoliko dana premijer Milanović uvjeravao je javnost kako prisustvo NATO-a postrojbi, nije predviđeno protokolom. „Mimohod u Zagrebu je hrvatska stvar,“ uvjeravala nas je ministrica Vesna Pusić.

Ipak, sudeći po pismu hrvatskog ministra obrane upućenom američkoj vladi, a koje se još skriva od javnosti, očito je da su inozemne trupe bile predviđene protokolom mimohoda. Premijer Milanović namjeravao je internacionalizirati svoj predizborni event s oklopnim postrojbama, i za to zadužio ministra Kotromanovića te potpredsjednicu vlade Vesnu Pusić. Ideja je doživjela fijasko.

Protokolom je, pored trupa vojske Sjedinjenih američkih država, planirano i sudjelovanje postrojbi iz Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske. Sve su te države odbile sudjelovati u mimohodu, koji se počeo pripremati prije svega nekoliko mjeseci, u atmosferi iznuđene hitnosti, jer se bližila obljetnica „Oluje“ u Kninu gdje je 2013. premijer bio izviždan. U organizaciju vojnog mimohoda, pored uvježbavanja trupa, svakako spada i politička i diplomatska priprema, a tu je vladina logistika potpuno zakazala.

Napasti zbog toga vladu SAD-a koja je Oluji dale međunarodni legitimitet, a hrvatskoj državi punu potporu sve do ulaska u EU, doista je pretjerano. Jednostavnije i iskrenije od Milanovića i Kotromanovića bilo bi da na mimohod pozovu Ruse, zaključio je u svom komentaru Gordan Malić.

MP/direktno.hr/foto:hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

12 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

14 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

17 sati prije