Kategorije NaslovnaVijesti

KRIMINAL HPB-a POD ZAŠTITOM HNB-a!

Širi dalje

“Možebitno je da Hrvatska narodna banka uopće nije potrebna, jer možebitno ista samo štiti kriminal unutar kreditnih institucija i banaka čiji rad možebitno nadzire što možebitno ukazuje da je Hrvatska narodna banka zadužena samo za čišćenje konkurencije vodećim trima bankama u Republici Hrvatskoj kojima se možebitno pogoduje kroz zakone koji su prilagođeni upravo njima samima, a na štetu Republike Hrvatske i njenih građana“, napisao je između ostalog Slaven Čolak predsjednik Uprave grupacije Fantasyland iz Samobora u pismu upućenom Borisu Vujičiću vezano uz prijavljene nezakonitosti i nepravilnosti u radu Uprave i Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke i nepostupanje HNB-a po prijavama po prijavama grupacije Fantasyland.



Maxportal je već objavio više dokumenata iz kojih proizlaze teške optužbe protiv više osoba u Upravnom i Nadzornom odboru Hrvatske poštanske banke koje su u razdoblju 2009.g. – 2015.g. kršile zakone i propise koji reguliraju rad kreditnih institucija, prikazivali neistinite podatke u financijskim izvješćima i poslovnim knjigama, kršile Zakon o kreditnim institucijama i Odluke Hrvatske narodne banke, te činile brojne druge nezakonitosti i nepravilnosti koje su u konačnici rezultirale  prijavama protiv Čede Maletića i dr., te tužbama klijenata HPB-a protiv Banke u iznosu većem od milijardu kuna.

Pravosuđe, jedina kočnica razvoja gospodarstva!

Zakon o državnom odvjetništvu, čl. 6 glasi: „Glavni državni odvjetnik RH, državni odvjetnik te zamjenik glavnog državnog odvjetnika ili zamjenik državnog odvjetnika ne smije biti pozvan na odgovornost za izraženo pravno mišljenje u predmetu koji mu je dodijeljen u rad, osim ako se radi o kršenju zakona od strane Glavnog državnog odvjetnika, državnog odvjetnika ili zamjenika glavnog državnog odvjetnika koje je kažnjivo djelo“.

Ista pravila i zakoni primjenjuju se i na ostale razine donošenja odluka u državnim tijelima i institucijama, a tu je zakon vrlo jasan. Neovisnost u radu da, ali uz postupanje službenih osoba sukladno zakonu i propisanim procedurama pri donošenju odluka što je preduvjet funkcioniranja pravne države na svim razinama, pa tako i u Hrvatskoj narodnog banci.

Taj dio članka zakona koji propisuje kako će na odgovornost biti pozvane sve osobe koje krše  zakone i propise pri obnašanju dužnosti,  te one osobe koje donose odluke i mišljenja uz kršenje zakona i propisanih procedura, očito je zaboravljen i svjesno ignoriran od strane mnogih koji još uvijek uživaju zaštitu dijela korumpiranog pravosudnog sustava koji se nalazi pod zaštitom korumpirane politike i interesnih skupina.

No, s početkom funkcioniranja pravne države bit će očišćen i taj paralelno uspostavljeni sustav kao jedina kočnica razvoja gospdarstva.

A do tada, kriminal u HPB-u zaštićen je i u DORH-u i u HNB-u u gdje su infiltrirane osobe po mjeri korumpirane politike koja u posljednje vrijeme daje očite znakove uznemirenosti pred nadolazeće parlamentarne izbore.

Zloupotrebljavanje instituta „neovisnosti u radu“ u svrhu zaštite kriminalnih aktivnosti na državnoj razini!

U pismu grupacije Fantasyland iz Samobora upućenoj prema Hrvatskoj narodnoj banci dana 31.08.2016.g., između ostalog navodi se slijedeće:

„Dopisom HNB-a od 25.rujna 2013.g. očitovali ste se na prigovore Fantazija projekt d.o.o. od 30.07.2013.g. , te izvijestili kako „uvidom u zaprimljeni prigovor te priloženu dokumentaciju razvidno je da ista ukazuje na možebitno kršenje odredbi Zakona o obveznim odnosima prilikom sklapanja i izvršenja ugovora, kao i možebitno počinjene nepravilnosti u postupku ovrhe, a rješavanje kojih spornih pitanja je u sudkoj nadležnosti te nije u djelokrugu poslova Hrvatske narodne banke.“

U potpunosti se slažemo se s vašom konstatacijom, te su prijavitelji Fantazija projekt d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija zabavni park d.o.o. i Fantazija hoteli d.o.o. dana 06.09.2013.g. pred Trgovačkim sudom u Zagrebu podnijeli tužbu radi naknade štete protiv HPB d.d. čija glavna rasprava je u tijeku, te je Hrvatska poštanska banka d.d.  sukladno tome imala obvezu izvršiti rezervaciju sudskog spora na način propisan Zakonom o kreditnim institucijama i Odluci HNB-a od 02.01.2009.g. o čemu je izviještena i Hrvatska narodna banka, kao i cijela hrvatska javnost kada je u prosincu 2013.g. zaustavljena planirana privatizacija HPB d.d. Sukladno zakonu Hrvatska narodna banka ima obvezu zainteresiranoj stranci u postupku, u ovom slučaju prijaviteljima Fantazija projekt i dr. dostaviti očitovanje o poduzetom i utvrđenom temeljem prijave nezakonitog i nepravilnog rada Hrvatske poštanske banke d.d.

No, do današnjeg dana još uvijek to niste učinili unatoč opetovanim zamolbama prijavitelja Fantazija projekt i dr., te od strane HNB-a utvrđenom možebitnom kršenju odredbi Zakona o obveznim odnosima prilikom sklapanja i izvršenja ugovora, kao i možebitnom počinjenim nepravilnostima u postupku ovrhe, te možebitnom isisavanju državnog novca kroz nezakonito isplaćene milijune kuna otpremnina članovima Uprave Čedi Maletiću i dr.

Imajući u vidu prethodno navedeno, možebitno je da Hrvatska narodna banka uopće nije potrebna, jer možebitno ista samo štiti kriminal unutar kreditnih institucija i banaka čiji rad možebitno nadzire što možebitno ukazuje da je Hrvatska narodna banka zadužena samo za čišćenje konkurencije vodećim trima bankama u Republici Hrvatskoj kojima se možebitno pogoduje kroz zakone koji su prilagođeni upravo njima samima, a na štetu Republike Hrvatske i njenih građana.

Isisavanje novca iz Hrvatske poštanske banke d.d. kroz nezakonito izvršene isplate prema članovima uprave Čedi Maletiću i dr. ne predstavlja sferu prekršajne odgovornosti kako to navodite u dopisu HNB-a od 17.kolovoza 2016.g., već kazneno djelo koje ste već odavno bili obvezni prijaviti nadležnom državnom odvjetništvu.

No, to niste učinili niti po službenoj dužnosti temeljem kontrola i nadzora koji se od strane HNB-a provode na mjesečnoj, tromjesečnoj, polugodišnjoj i godišnjoj razini, a niti ste to učinili temeljem prijava Fantazija projekt i dr.

U dopisu grupacije Fantasyland nadalje se navodi:

„Hrvatska narodna banka je u isključivom vlasništvu Republike Hrvatske, a za obveze Hrvatske narodne banke jamči Republika Hrvatska. Neovisnost rada Hrvatske narodne banke ne daje za pravo Hrvatskoj narodnoj banci provođenje selektivne primjene odredaba Zakona o kreditnim institucijama i Odluka HNB-a kao što to protivno zakonu i propisanim procedurama činite u slučaju Hrvatske poštanske banke d.d.

U uređenim pravnim državama kojima i Republika Hrvatska pripada kao punopravna članica EU, zakoni i pravila imaju vrijediti jednako za sve, te ste kao regulator poslovanja i obvezni primjenjivati zakone jednako na sve kreditne institucije i banke u Republici Hrvatskoj bez izuzetaka.

No, Hrvatska narodna banka, odnosno pojedine odgovorne osobe u njoj očito smatraju kako njihova neovisnost u radu podrazumijeva i mogućnost postupanja izvan zakonskih ovlasti i uz selektivnost primjene zakona ovisno o tome je li riječ o Hrvatskoj poštanskoj banci, Splitsko Dalmatinskoj banci, Imex banci, Credo banci ili pak nekoj drugoj banci ili kreidtnoj instituciji.

Smanjena adekvatnost kapitala ispod zakonom propisanog minimuma zakonski je preduvjet i razlog za pokretanje stečajnog postupka nad bankom, slijedom čega je Hrvatska narodna banka imala obvezu postaviti povjerenika i pokrenuti stečajni postupak nad HPB d.d., a što protivno zakonu niste učinili.

Slijedom navedenog, zbog nezakonitog i nepravilnog rada Hrvatske narodne banke, Hrvatska poštanska banka d.d. (Uprava i Nadzorni odbor HPB d.d. čije je imenovanje članova u ingirenciji HNB-a) nastavila je sa činjenjem daljnje štete za koju je suodgovorna i Hrvatska narodna banka koja kao regulator poslovanja nije ispunila svoju zadaću i opravdala svrhu postojanja.

Ne mogu se u istoj državi isti zakoni i pravila primjenjivati različito ovisno o tome je li riječ o Hrvatskoj poštanskoj banci, ili nekoj od drugih banaka u koje ste nakon pada adekvatnosti kapitala ispod zakonom propisanog minimuma odmah i bez odlaganja imenovali povjerenike i pokretali stečajne postupke nad bankama slijedom čega i po tom osnovu zbog kršenja zakona i selektivnog pristupa snosite odgovornost kao regulator poslovanja.

Smanjena adekvatnost kapitala Hrvatske poštanske banke d.d. na 6,4 % predstavlja najnižu stopu u povijesti poslovanja, te isto predstavlja okolnost i zakonski razlog zbog kojeg ste bili obvezni postaviti povjerenika i pokrenuti stečaj nad Hrvatskom poštanskom bankom d.d.

Zakonit i pravilan rad Hrvatske narodne banke podrazumijeva kontinuirano i nepristrano kontroliranje poslovanja banaka i kreditnih institucija, pravovremeno izdavanje rješenja radi otklanjanja nezakonitosti i nepravilnosti uočenih  temeljem redovitih kontrola i nadzora izvršenih po službenoj dužnosti, ali i po prijavama klijenata banaka i kreditnih institucija, te pravovremeno poduzimanje odgovarajućih mjera protiv banaka, kreditnih institucija i odgovornih osoba koje su kao ovlašteni predstavnici ispred banaka i kreditnih institucija postupale protivno zakonu i propisanim procedurama.

No, Hrvatska narodna banka u ovom konkretnom predmetu postupala je upravo suprotno prethodno navedenom, čime ste propustili spriječiti činjenje daljnje štete slijedom čega i Hrvatska narodna banka snosi odgovornost za štetu uzrokovanu nezakonitim i nepravilnim radom Uprave i Nadzornog odbora HPB d.d., a što je vidljivo iz dokumentacije koja vam je dostavljena, te korespodencije HNB – Fantazija projekt i dr.

Iz Vašeg dopisa od 17.kolovoza 2016.g. sasvim je razvidno kako Hrvatska narodna banka još uvijek nije otklonila nezakonit i nepravilan rad Uprave i Nadzornog odbora HPB d.d. vezano uz isplate otpremnina bivšim članovima Uprave HPB-a, te da Hrvatska narodna banka kao regulator poslovanja tek namjerava provesti superviziju radi utvrđenja činjeničnog stanja i poduzimanja odgovarajućih mjera protiv odgovornih osoba.

Shodno navedenom, Hrvatska narodna banka u ovom konkretnom slučaju (HPB d.d.) nije obavljala kontinuirani nadzor i kontrole po službenoj dužnosti, te ste kao regulator poslovanja propustili spriječiti činjenje daljnje štete uzrokovane nezakonitim i nepravilnim radom Uprave i Nadzornog odbora HPB d.d.

Naime, radi se o zlouporabama iz 2014.g. i 2015.g., a vi još uvijek na današnji dan (30.08.2016.g.) niste izvršili kontrolu i nadzor čime ste omogućili prijavljenim osobama nesmetan nastavak nezakonitog i nepravilnog rada koji za posljedicu ima prouzročenu enormnu štetu dioničarima i klijentima Banke, te u konačnici i Republici Hrvatskoj koja snosi štetu nastalu nezakonitim i nepravilnim radom institucija, tijala, agencija i ureda čiji je osnivač.

Pravovremeno postupanje HNB-a sukladno zakonu i procedurama koje uključuju i korištenje pravno dopuštenih sredstava u cilju otklanjanja nezakonitog i nepravilnog rada Uprave i Nadzornog odbora HPB d.d., zakonska je obveza postupanja Hrvatske narodne banke što predstavlja preduvjet  otklanjanja nezakonitosti i nepravilnosti u radu Banke, te sprečavanja nastanka daljnje štete uzrokovane prijavljenim nezakonitim i nepravilnim radom Hrvatske poštanske banke d.d.

Da je Hrvatska narodna banka postupala sukladno zakonu, vršila kontinuirani nadzor po službenoj dužnosti i pravovremeno poduzimala odgovarajuće mjere koje joj stoje na raspolaganju, prijavitelji Fantazija projekt i dr. ne bi imali potrebe upućivati prijave prema Hrvatskoj narodnoj banci i podnositi tužbe radi naknade štete, a niti bi Hrvatska narodna banka bila tema u Hrvatskom saboru i ostalim nadležnim institucijama.

Stoga, nalog Hrvatskog sabora kojim ste dužni izvijestiti podnositelja prijave o poduzetom nije miješanje Hrvatskog sabora u neovisnost rada Hrvatske narodne banke, već zahtjev Hrvatskog sabora da izvršite svoju zakonsku obvezu koju do sada niste izvršili što za posljedicu ima činjenje daljnje štete koju u konačnici snosi Republika Hrvatska, a koja je svakim danom sve veća…..“

S poštovanjem,

Slaven Čolak, dipl.oec.

U cijelosti objavljujemo pismo grupacije Fantasyland iz Samobora upućeno Hrvatskoj narodnoj banci (n/r gdin. Boris Vujičić, guverner)

Na znanje:

Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvu pravosuđa RH, Sabor Republike Hrvatske – Odbor za financije i državni proračun, Odbor za pravosuđe i Odbor za predstavke i pritužbe dana 31.08.2016.g., Predmet: Nezakonitosti i neptavilnosti u radu Uprave i Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke d.d. u razdoblju 2009.g. – 2015.g.

Pismo grupacije Fantasyland iz Samobora Hrvatskoj narodnoj banci

D. Lukić/Foto:MP


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

44 minute prije

Plenković o internoj anketi, pregovorima s DP-om i susretu s Milanovićem: Sve ste vidjeli…

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Okučanima nakon obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije…

1 sat prije

Milanović i Plenković u Okučanima, nad Hrvatskom lete Rafalei

Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana u srijedu ujutro je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene…

3 sata prije