Kategorije Vijesti

Mesić izjednačio Hrvatsku i Srbiju: Šalju jednu poruku, a nadaju se drugome!

Širi dalje

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić sudjelovao je u Sarajevu kao specijalni gost na Forumu “Vladavina prava, ljudska prava i pomirenje – na putu ka euroatlantskim integracijama“,  gdje je ustvrdo da postoje snage “koje rade protiv opstojnosti Bosne i Hercegovine, a koje nisu samo u BiH”.



Na skupu koji je su organizirali Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić i Fondacija društva zajedničkih vrijednosti, Mesić je kazao da će raspravljati o tome kako funkcionira pravni sustav u BiH i što usporava tu državu na putu prema euroatlanskim integracijama.

Mesić je istaknuo da postoje snage u BiH koje nisu zadovoljne funkcioniranjem pravne države i institucija te zaštitom ljudskih prava, već su zadovoljne amorfnom državom. No, isto tako postoje snage izvan BiH, prvenstveno u Srbiji i Hrvatskoj, kojima također ne odgovara funkcioniranje pravne države i koje misle da mogu rušiti Bosnu i Hercegovinu, kazao je Mesić.

Stoga je važno da se na ovakvim sastancima otvoreno razgovara koje se to sile miješaju i kako ih isključiti iz daljnjeg razvoja Bosne i Hercegovine, dodao je.

“Oni koji rade protiv opstojnosti Bosne i Hercegovine, te snage nisu samo u Bosni i Hercegovini. Glasni su, ali zanemarivi. No, postoje snage u Hrvatskoj i Srbiji koje su zainteresirane za opstanak, šalju jednu poruku, a nadaju se drugome”, rekao je Mesić, prenose bosansko-hercegovački mediji.

Predsjednik Fondacije “Društva zajedničkih vrijednosti” Zlatko Lagumdžija tvrdi da je u regiji potrebno vratiti fokus na vladavinu prava i ljudska prava kao temelje budućnosti.

– Ljudi koji vode ovu državu se prema ustavu i zakonima odnose kao o beskorisnim papirima. Javljaju se aveti prošlosti koji bi pravili institucije zasnovane na ekskluzivnim religijama – poručio je Lagumdžija.

Zbog toga, istakao je, vrlo bitno na sličnim skupovima razgovarati o vladavini prava s ljudima koji su glas razuma.

Podsjetio je da je BiH prije 21 godinu primljena u Vijeće Europe, što je bio prvi put da je BiH ušla u europsku udrugu država, koja je jedna vrsta predsoblja za Europsku Uniju.

Vijeće Europe je, podvlači on, najviše posvećeno onome što je potrebno BiH, a to je vladavina prava i ljudska prava, zasnovana na različitostima, koja su prednost, a ne slabost.

Osim Mesića i Lagumdžije, panelisti na Forumu su bili bivši premijer Norveške Kjell Magne Bondevik, bivši suci Suda BiH Tore Lindseth i Vlado Adamović te Vedad Silajdžić, profesor  Ekonomskog fakulteta  u Sarajevu.

R.I. /Foto: fena


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Stanković se požalio: “Zoran Milanović me nazvao i izvrijeđao”

Emisija "Nedjeljom u 2" u nedjelju se emitirala po 1000. put, a novinar, urednik i…

8 sati prije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

12 sati prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

12 sati prije