Kategorije Vijesti

Nakon 27 godina (je li moguće?) kazneno prijavljen ubojica Jean-Michela Nicoliera

Širi dalje

MUP RH i Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku 5. travnja 2018. godine podnijeli su kaznenu prijavu protiv 45-godišnjeg srbijanskog državljanina Spasoja Petkovića Štuke zbog sumnje na ubojstvo dragovoljca HOS-a Jeana Michela Nicoliera.



Ime i prezime ubojice i mjesto stanovanja u selu pokraj Rume u Srbiji, mediji su objavili  još od 2011. godine.

U priopćenju MIP-a se navodi da “postoji osnovana sumnja da je 45-godišnjak, kao pripadnik JNA, sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku kada je nakon okupacije Vukovara počinio kazneno djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”.

Premda iz policije ne navode njegovo ime,  doznajemo kako je riječ o Spasoju Petkoviću Štuki,

a provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni tijekom listopada 1991. godine, nakon okupacije vukovarske gradske četvrti Sajmište, sudjelovao u odvođenju i ubojstvu sedam civilnih osoba, od kojih se troje još uvijek vode kao nestale osobe.

Sumnja da je osumnjičeni u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991., u hangaru na poljoprivrednom dobru Ovčara, sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice kojom prilikom je usmrtio više osoba, među kojima i francuskog državljanina, dragovoljca HOS-a Jeana Michela Nicoliera (1966.), čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

S ostalim pripadnicima neprijateljskih postrojbi na lokaciji Grabovo/Vorginac, udaljenoj oko kilometar od hangara, Petković je sudjelovao u strijeljanju 200 zarobljenika, a posmrtni ostaci 193 zarobljenika do danas su identificirani.

S obzirom na to da je osumnjičeni srbijanski državljanin nedostupan, hrvatska će policija u suradnji s nadležnim tijelima kaznenoga progona u Hrvatskoj i inozemstvu, maksimalno intenzivirati mjere traganja radi uhićenja i privođenja osumnjičenika nadležnim pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

Spasoje Petković Štuka izbjegao je pravdi kao svjedok pokajnik u Beogradu tijekom suđenja za Ovčaru, no sada ga potražuju pravosudni organi Republike Hrvatske.

MP/Foto:screenshot


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Željko Lacković: Shvaćam da DP ne želi SDSS, bili su vodeći u vrijeme okupacije

Nezavisni Željko Lacković smatra da je legitiman zahtjev Domovinskog pokreta koji ističe da ne može biti…

32 minute prije

Kolinda proslavila rođendan, fanovima opisala kako ga je dočekala

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  je 29. travnja proslavila 56. rođendan, a kako ga…

1 sat prije

Saharski pijesak stigao do Hrvatske, vidi se iz svemira

Kako je bilo  najavljeno i u naše krajeve stigao je Saharski pijesak. Prema prognozi danas…

2 sata prije