Kategorije Vijesti

Nova afera SDP-ova ministra: Novac za poljoprivredu dobilo pogrebno poduzeće

Širi dalje

Današnji Večernji list donosi popis tvrtki koje su dobile novac iz drugog natječaja za mjeru Programa ruralnog razvoja dok je Ministarstvo poljoprivrede vodio bivši SDP-ov ministar  Tihomir Jakovina.



Natječaj koji je završio u siječnju prošle godine odnosi se na sektor svinjogojstva i peradarstva, no novac je među ostalima dobilo pogrebno poduzeće, servis za prodaju vatrogasnih aparata te obrt za izradu i prodaju ogrjevnog drveta.

Osam tvrtki dobilo 83,7 mil. kuna iz mjere ‘svinjogojstvo i peradarstvo’. Među njima su i veterinarske stanice, pogrebna poduzeća te državni zatvori.

Prva mjesta ljestvice ovih tvrtki koju je Agencija za plaćanja u poljoprivredi objavila ovih dana zauzimaju anonimne tvrtke koje je nemoguće pronaći i u sudskom registru. No, to nije jedini slučaj afera iz razdoblja kad je ministar bio SDP-ovac Tihomir Jakovina.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić, i još dvoje članova Uprave – Marija Vekić i Ivan Ištok, zatražili su isplatu milijunskog bonusa na koji “imaju pravo” prema tajnom ugovoru kojeg su sklopili u razdoblju 2014.-2105. tj. s bivšim SDP-ov ministrom Tihomirom Jakovinom

Jakovina je bio doveden u vezu s još dva slučaja – Europska komisija pokrenula je naime istragu zbog sumnji da je dodjeljivao novce iz europskih fondova njemu bliskim trgovačkim društvima, kao i u slučaju šećerane u kojoj je, suprotno odluci Upravnog suda, stavljao u povlašten položaj jednu od tri šećerane.

Zabilježena je i afera je i ona o Agenciji za plaćanja u poljoprivredi koja daje poticaje za tuđe zemljište.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme imaju livadu, voćnjake, sjenokoše. I nisu korisnici državnih potpora. Njih četvero ljetos se neugodno iznenadilo kad su doznali da je njihovo zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

MP/foto:cropix


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Lokomotiva – Rijeka 3:1 Lokosi osigurali Dinamu vodeće mjesto

Lokomotiva je pobijedila Rijeku 3:1 u 32. kolu SuperSport HNL-a u Kranjčevićevoj i napravila ogrman…

1 sat prije

Krasnec: Milanović je uporno demantirao, a kad je ulovljen u laži, zašutio je!

Novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec, autor knjige “Neprijatelji iz čista mira”, gostovao je u emisiji HTV-a…

6 sati prije

Autor knjige o Milanoviću i Plenkoviću otkrio trenutak koji je odredio njihov odnos

Kada je krenulo neprijateljstvo između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića? Jesu li i u mladosti…

7 sati prije