HPB Bankomat: Milijuni kuna za Uskokove sudske vještake, a Sud odbacio njihove nalaze

20 veljače, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U PETAK 17. veljače 2017.g. na Županijskom sudu u Zagrebu održano je ročište u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ koji je pokrenut još 2009.g. godine, dakle prije više od 7 godina kao jedan od medijski najeksponiranijih procesa.Odlukum Županijskog suda u Zagrebu u petak 17. veljače 2017.g. odbačeno je vještačenje USKOK-a izrađeno od splitskih vještaka Ante Blaževića i Vladimira Krkleca te su odbijeni i prijedlozi USKOK-a na nadopunu vještačenja.

Trojac u sastavu Mladen Bajić, Dinko Cvitan i Sani Ljubičić kao tadašnja Cvitanova zamjenica u USKOK-u i glavna operativka pokrenuli su 2009.g. predmet tzv.  „HPB Bankomat“ u kojem su 7 godina kasnije na vidjelo isplivale brojne nezakonitosti i nepravilnosti u radu sudskih vještaka,  bivše  zamjenice ravnatelja USKOK-a, sada županijske državne odvjetnice u Zagrebu  Sani Ljubičić, zamjenika ravnatelja USKOK-a Saše Manjolovića, te više odgovornih osoba Državnog odvjetništva koja su prijavljena Ministarstvu pravosuđa, nadležnim tijelima Republike Hrvatske. ali i europskim pravnim instancama.

VEZANI SADRŽAJ:

 

Maxportal je već objavio više prijava Ministarstvu pravosuđa o brojnim nezakonitostima i nepravilnostima u radu državnog odvjetništva i USKOK-a, plaćanju sudskih vještaka USKOK-a po cijenama i 11 puta većim od propisane.

ISISAVANJE MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA KROZ PLAĆANJA SUDSKIH VJEŠTAKA!

Time su državni proračun oštetili za više stotina tisuća kuna, o nedondošenju državnoodvjetničkih odluka više od sedam godina od dana kada su prijave podnijete, o krivotvrenjima službene dokumentacije od strane USKOK-a i sudskih vještaka i brojnim zlouporabama bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a, sada županijske državne odvjetnice u Zagrebu Sani Ljubčić i zamjenika ravnatelja USKOK-a Saše Manojlovića koje su i javno objavljene u emisijama „Markov trg“ na Z1 televiziji o čemu je svoj komentar dao i pravni ekspert Veljko Miljević.

Opseg kriminalnih radnji bivše uprave pod vodstvom Čede Maletića razotkrivene na suđenju tzv. „HPB Bankomat“ poprimaju neviđene razmjere, a kriminalna sprega državnog odvjetništva i USKOK-a sa sudskim vještacima iz Splita vodi do čelnih ljudi državnog odvjetništva i USKOK-a, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, bivšeg ravnatelja USKOK-a sada glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, te glavnog operativca tzv. „HPB Bankomat“ bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubčić koja je umjesto razrješenja i pokretanja odgovornosti odlukom Dinka Cvitana unaprijeđena na mjesto županijske državne odvjetnice u Zagrebu.

Kako doznajemo iz odvjetničkih krugova, vještačenje splitskih vještaka Ante Blaževića i Vladimira Krkleca kojeg je USKOK ne platio, već po cijeni 11 puta većoj cijeni od propisane preplatio, dobit će svoj epilog i na sudu. Iz odvjetničkih krugova  optuženih saznajemo kako su u završnoj fazi i kaznene prijave protiv sudskih vještaka,  bivše  zamjenice ravnatelja USKOK-a, sada županijske državne odvjetnice u Zagrebu  Sani Ljubičić, zamjenika ravnatelja USKOK-a Saše Manjolovića, te više odgovornih osoba Državnog odvjetništva koje su bile involvirane u nezakonitim radnjama u predmetu tzv. „HPB Bankomat“, a kako saznajemo predloženo je i više svjedoka koji obnašaju službene dužnosti u pravosuđu. No imena predloženih svjedoka  nismo uspjeli doznati.

Vještačenje u predmetu tzv.  „HPB Bankomat“  koje je naručio Mladen Bajić telefonskim putem od svog dugogodišnjeg poznanika Ante Blaževića kojeg poznaje više od 20 godina što je i sam Blažević potvrdio pred Županijskim sudom u Zagrebu plaćeno je po cijeni 11 puta većoj od propisane čime je državni proračun oštećen za više stotina tisuća kuna, a vještačenje je za više korisnika kredita protivno zakonu izvršeno bez pisanog naloga USKOK-a, izravno po usmenom naputku zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić što je potvrđeno i iskazima vještaka Vladimira Krkleca i Ante Blaževića koji je inače u vrijeme izrade vještačenja 2010.g. pa sve do 2015.g. obnašao dužnost predsjednika Uprave nedavno posrnule Banke Splitsko Dalmatinske koja se nalazila u suvlasništvu Ecije Bajić Kuljiš, supruge glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Nakon što su u emisiji „Markov trg“  na Z1 televiziji prikazani šokantni video zapisi sa ispitivanja sudskih vještaka Krkleca i Blaževića vezano uz krivotvorenje vještva, spregu državnog odvjetništva i USKOK-a, sakrivanje dokumentacije iz istrage od strane zamjenika ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić i Saše Manojlovića, nezakonito preplaćivanje sudskih vještaka u stotinama tisuća kuna, na vidjelo su isplivale i brojne druge zlouporabe USKOK-a i sudskih vještaka koji su u nalaz i mišljenje unosili neistinite podatke na temelju kojih su konstruirali optužnicu u predmetu „HPB Bankomat“.

Ispitivanjem sudskih vještaka 2016.g. utvrđeno je kako su dijelovi nalaza i mišljenja još 2010.g. ostali zaglavljeni u printeru sudskog vještaka Vladimira Krkleca, kako su u nalazu i mišljenju navedeni neistiniti podaci koji su u suprotnosti sa dokumentacijom koja se nalazi u spisu USKOK-a, kako su sudski vještaci dobivali dokumentaciju i usmene naloge isključivo od strane zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić, kako sudskim vještacima od strane zamjenice ravnatelja USKOK-a nije data na uvid cjelovita dokumentacija koja se nalazila u spisu USKOK-a

Dani su samo dijelovi dokumentacije prema odabiru zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić, kako izrađeno vještvo za margin kredite, koje je sastavnim dijelom pisanog naloga USKOK-a uopće nije priloženo niti uz jednu od više optužnica koje su od strane Županijskog suda u Zagrebu vraćane USKOK-u, a koja optužnica je u konačnici i odbačena rješenjem Županijskog suda u Zagrebu, kako za pojedine optužene klijente Banke uopće nije niti izrađeno vještvo za kredite po kojima su optuženi, kako su lažno prikazivane obveze klijenata prema Banci iako iste ne postoje te brojne druge zlouporabe koje teško optužuju ne samo sudske vještake i službene osobe iz državnog odvjetništva i USKOK-a, već i Upravu Hrvatske poštanske banke na čelu s Čedom Maletićem.

Cvitanovo Izvješće o radu državnih odvjetništava ne sadrži podatke o tome koliko su državna odvjetništva i USKOK pod Bajićevim i Cvitanovim vodstvom u proteklih 14 godina potrošili državnog novca na plaćanja sudskih vještaka, kao niti podatke na koji način se vrši odabir sudskih vještaka od strane državnog odvjetništva i USKOK-a. Putem javnog natječaja ili telefonskim putem na poziv glavnog državnog odvjetnika, kao što je to bio slučaj u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ u kojem su sudski vještaci preplaćeni po 11 puta većim cijenama od propisanih čime je državnom proračunu nanijeta šteta od više stotina tisuća kuna.

 

Kazneni postupak protiv odgovornih osoba USKOK-a Sani Ljubičić i njoj nadređenog šefa Dinka Cvitana trebao bi biti znatno kraći obzirom na već postojeću državnoodvjetničku i sudsku praksu proizašlu iz slučaja bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca koji je po optužnici USKOK-a pravomoćno osuđen i već odslužio kaznu bezuvjetnog zatvora radi preplaćivanja naručene studije i prouzročene štete državnom proračunu.

Koliki je opseg kriminalnih radnji počinjen od strane državnog odvjetništva, USKOK-a, Hrvatske poštanske banke d.d., sudskih vještaka i ostalih involviranih osoba u predmetu „HPB Bankomat“ ostaje nepoznanica, no prema riječima odvjetnika optuženih i to će uskoro biti predmetom sudskih postupaka.

I  predsjednik Živog zida, saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić u više navrata javno je ukazivao na kriminal u DORH-u i USKOK-u, te pokrenuo pitanje odgovornosti državnog odvjetništva i USKOK-a koji je sudskim vještacima iz Splita platio vještačenje po cijeni 11 puta većoj od propisane čime je sudski vještak Vladimir Krklec nezakonito stekao imovinsku korist u iznosu većem od  288.350,00 kuna, te je u istom iznosu oštećen državni proračun.

Uskoro, možda već ovaj tjedan  očekuje se burna rasprava u Hrvatskom saboru kada na red dolazi Cvitanovo Izvješće o „radu“ državnog odvjetništva.

D. Lukić/Foto: arhiv/youtube

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •