VIDEO: Kad ovo vidite DORH-u i Uskoku, Cvitanu i Bajiću, ništa nećete vjerovati

14 veljače, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

OTVORENO SE SUMNJA NA PRONEVJERU STOTINA TISUĆA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA NA RAČUNE BAJIĆEVIH I CVITANOVIH SUDSKIH VJEŠTAKA!Maxportal je već objavio više prijava Ministarstvu pravosuđa o brojnim nezakonitostima i nepravilnostima u radu državnog odvjetništva i USKOK-a, plaćanju sudskih vještaka USKOK-a po cijenama i 11 puta većim od propisane čime su državni proračun oštetili za više stotina tisuća kuna, o nedondošenju državnoodvjetničkih odluka više od sedam godina od dana kada su prijave podnijete, o krivotvrenjima službene dokumentacije od strane USKOK-a i sudskih vještaka

Pisali smo i o brojnim zlouporabama bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a, sada županijske državne odvjetnice u Zagrebu Sani Ljubčić i zamjenika ravnatelja USKOK-a Saše Manojlovića koje su i javno objavljene u emisijama „Markov trg“ na Z1 televiziji o čemu je svoj komentar dao i pravni ekspert Veljko Miljević.

Maxportal je u posljednjih nekoliko mjeseci ministru Anti Šprlji uputio i više zamolbi za očitovanjem što je Ministarstvo pravosuđa poduzelo po prijavama grupacije Fantasyland i dr. o  nezakonitostima i nepravilnostima u radu državnog odvjetništva i USKOK-a, no ministar Šprlje do današnnjeg dana nije se očitovao niti na jedan upit o brojnim prijavama po konkretnim nezakonitostima i nepravilnostima u radu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, županijske državne odvjetnice u Zagrebu Sani Ljubičić, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića  i dr. prijavljenih osoba Borisa Koketija, zamjenika gl. drž. odvjetnika, Željke Pokupec, bivše županijske državne odvjetnice u Zagrebu.

Opseg kriminalnih radnji bivše uprave pod vodstvom Čede Maletića razotkrivene na suđenju tzv. „HPB Bankomat“ poprimaju neviđene razmjere, a kriminalna sprega državnog odvjetništva i USKOK-a sa sudskim vještacima iz Splita vodi do čelnih ljudi državnog odvjetništva i USKOK-a, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, bivšeg ravnatelja USKOK-a sada glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, te glavnog operativca tzv. „HPB Bankomat“ bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubčić koja je umjesto razrješenja i pokretanja odgovornosti odlukom Dinka Cvitana unaprijeđena na mjesto županijske državne odvjetnice u Zagrebu.

Vještačenje u predmetu tzv.  „HPB Bankomat“  koje je naručio Mladen Bajić telefonskim putem od svog dugogodišnjeg poznanika Ante Blaževića kojeg poznaje više od 20 godina što je i sam Blažević potvrdio pred Županijskim sudom u Zagrebu plaćeno je po cijeni 11 puta većoj od propisane čime je državni proračun oštećen za više stotina tisuća kuna, a vještačenje je za više korisnika kredita protivno zakonu izvršeno bez pisanog naloga USKOK-a, izravno po usmenom naputku zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić što je potvrđeno i iskazima vještaka Vladimira Krkleca i Ante Blaževića koji je inače u vrijeme izrade vještačenja 2010.g. pa sve do 2015.g. obnašao dužnost predsjednika Uprave nedavno posrnule Banke Splitsko Dalmatinske koja se nalazila u suvlasništvu Ecije Bajić Kuljiš, supruge glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Nakon što su u emisiji „Markov trg“  na Z1 televiziji prikazani šokantni video zapisi sa ispitivanja sudskih vještaka Krkleca i Blaževića vezano uz krivotvorenje vještva, spregu državnog odvjetništva i USKOK-a, sakrivanje dokumentacije iz istrage od strane zamjenika ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić i Saše Manojlovića, nezakonito preplaćivanje sudskih vještaka u stotinama tisuća kuna, na vidjelo su isplivale i brojne druge zlouporabe USKOK-a i sudskih vještaka koji su u nalaz i mišljenje unosili neistinite podatke na temelju kojih su konstruirali optužnicu u predmetu „HPB Bankomat“.

Ispitivanjem sudskih vještaka 2016.g. utvrđeno je kako su dijelovi nalaza i mišljenja još 2010.g. ostali zaglavljeni u printeru sudskog vještaka Vladimira Krkleca, kako su u nalazu i mišljenju navedeni neistiniti podaci koji su u suprotnosti sa dokumentacijom koja se nalazi u spisu USKOK-a, kako su sudski vještaci dobivali dokumentaciju i usmene naloge isključivo od strane zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić, kako sudskim vještacima od strane zamjenice ravnatelja USKOK-a nije data na uvid cjelovita dokumentacija koja se nalazila u spisu USKOK-a.

Dati su im samo dijelovi dokumentacije prema odabiru zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić, kako izrađeno vještvo za margin kredite koje je sastavnim dijelom pisanog naloga USKOK-a uopće nije priloženo niti uz jednu od više optužnica koje su od strane Županijskog suda u Zagrebu vraćane USKOK-u, a koja optužnica je u konačnici i odbačena rješenjem Županijskog suda u Zagrebu. Za pojedine optužene klijente Banke uopće nije niti izrađeno vještvo za kredite po kojima su optuženi, kako su lažno prikazivane obveze klijenata prema Banci iako iste ne postoj, te brojne druge zlouporabe koje teško optužuju ne samo sudske vještake i službene osobe iz državnog odvjetništva i USKOK-a, već i Upravu Hrvatske poštanske banke na čelu s Čedom Maletićem.

Cvitanovo Izvješće o radu državnih odvjetnišrava ne sadrži podatke o tome koliko su državna odvjetništva i USKOK pod Bajićevim i Cvitanovim vodstvom u proteklih 14 godina potrošili državnog novca na plaćanja sudskih vještaka, kao niti podatke na koji način se vrši odabir sudskih vještaka od strane državnog odvjetništva i USKOK-a. putem javnog natječaja ili telefonskim putem na poziv glavnog državnog odvjetnika kao što je to bio slučaj u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ u kojem su sudski vještaci preplaćeni po 11 puta većim cijenama od propisanih čime je državnom proračunu nanijeta šteta od više stotina tisuća kuna.

Kazneni postupak protiv odgovornih osoba USKOK-a Sani Ljubičić i njoj nadređenog šefa Dinka Cvitana trebao bi biti znatno kraći obzirom na već postojeću državnoodvjetničku i sudsku praksu proizašlu iz slučaja bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca koji je po optužnici USKOK-a pravomoćno osuđen i već odslužio kaznu bezuvjetnog zatvora radi preplaćivanja naručene studije i prouzročene štete državnom proračunu.

Koliki je opseg kriminalnih radnji počinjen od strane državnog odvjetništva, USKOK-a, Hrvatske poštanske banke d.d., sudskih vještaka i ostalih involviranih osoba u predmetu „HPB Bankomat“ ostaje nepoznanica, no prema riječima odvjetnika optuženih i to će uskoro biti predmetom sudskih postupaka.

Uskoro slijedi i saborska rasprava o Cvitanovu Izvješću o radu državnih odvjetništava na kojoj će glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, ministar pravosuđa Ante Šprlje i državna tajnicu u Ministarstvu pravosuđa Maja Grubišin odgovarati na pitanja saborskih zastupnika.

D. Lukić/Foto:screenshot

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •