Kategorije Vijesti

Određen pritvor dvojici maloljetnika. Tereti ih se za obuku o terorizmu

Širi dalje

Određen je istražni zatvor dvojici maloljetnika uhićenih u petak u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma, izvijestilo je u subotu Državno odvjetništvo.



Sudac istrage za mladež Županijskog suda u Velikoj Gorici odredilo im je nakon ispitivanja na prijedlog zagrebačkog tužiteljstva istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo najavilo je da će donijeti rješenje o provođenju pripremnog postupka prema dvojici počinitelja zbog sumnje da su počinili kaznena djela obuke za terorizam i pripremanja kaznenih dijela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Međunarodnu operativnu akciju protiv desničarskog terorizma, u kojoj su sudjelovali Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i MUP-ova služba terorizma pokrenuli su u srpnju Eurojust i Europol.

Na području Hrvatske uhićena su dvojica maloljetnih vršnjaka, rođenih 2007. Policija je jučer izvijestila da s obzirom na njihovu dob nisu u mogućnosti iznositi više informacija o osumnjičenim maloljetnicima.

U međunarodnoj operaciji na području Belgije, Hrvatske, Njemačke, Litve i Italije uhićeno je pet osumnjičenika, a njih još sedam je ispitano u različitim zemljama.

Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju, ističe Ravnateljstvo policije dodajući kako su pokazatelji, unatoč činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

Slučaj je otvorio Eurojust na zahtjev belgijskih tijela, a ta je agencija bila domaćin dva koordinacijska sastanka u cilju olakšavanja pravosudne suradnje između tijela zemalja uključenih u istragu.

Ravnateljstvo policije nadodaje da je Europolov Europski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pružao podršku od srpnja te je okupio istražitelje iz cijele Europe kako bi utvrdili zajedničku strategiju i pripremili posljednji dan akcije.

Prema navodima Ravnateljstva policije, intenzivno su se razmjenjivale informacije uz pomoć Europola, dok je u okviru te istrage razmijenjeno više od 350 SIENA poruka.

Uz to, na akcijski dan uspostavljen je zajednički operativni stožer u sjedištu Europola u cilju koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama.

Hian/Foto: cropix


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Adio, Luko. Posljednji pozdrav hrvatskomu bardu Luku Paljetku

Bio sam mnogo prije ceste i mnogo prije gladi, putnik na ovome putu. (više…)

31 minuta prije

Pohvalio se fotografijom: Andrej Plenković proslavio prvu pričest sina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio se na društvenim mrežama velikim danom svog starijeg sina Marija.…

58 minuta prije

Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojne vježbe

Posljednjih tjedana na adrese vojnih obveznika diljem Srbije ponovno masovno stižu pozivi za vojne vježbe.…

1 sat prije