Kategorije Vijesti

Plenković danas putuje u BiH, ide u Sarajevo i Mostar

Širi dalje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković bit će u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, u Sarajevu i Mostaru, 13. prosinca. Iz Vlade su objavili pojedinosti posjeta.



Predsjednik Vlade Andrej Plenković – koji je u prvom službenom posjetu Bosni i Hercegovini bio 28. i 29. listopada 2016. – ovog se puta odaziva na poziv predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s kojim će održati sastanak i konferenciju za medije, priopćeno je

Sastat će se i s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH –predsjedateljem Doma naroda Draganom Čovićem, zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem te predsjedateljem Predstavničkog doma Denisom Zvizdićem, te zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto.

Među ključnim političkim temama bit će aktualna politička situacija, pitanje reforme Izbornog zakona BiH te jačanje bilateralnih odnosa i prekogranične suradnje. Među važnim temama za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, razgovarat će se o borbi protiv pandemije Covida-19, o suradnji na realizaciji zajedničkih projekata, osobito u prometnoj i energetskoj infrastrukturi, o jačanju gospodarskih odnosa, o suradnji u upravljanju migracijama i zaštiti granice od nezakonitih prelazaka te o daljnjoj potpori Hrvatske europskom putu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vlade položit će vijenac na ‘Mostu Suade i Olge’ u čast prvim žrtvama opsade Sarajeva, Suadi Dilberović i Olgi Sučić, koje su ondje poginule 5. travnja 1992.

Predsjednik Vlade će se također susresti s velikim muftijom Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Prije polaska za Mostar, predsjednik Vlade će u Sarajevu također posjetiti Hrvatsko kulturno društvo Napredak, gdje će se susreti s njegovim predsjednikom Nikolom Čičom i članovima.

U Mostaru će se predsjednik Vlade susresti s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, krovne političke organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine, koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom, s kojima će razgovarati o položaju Hrvata u BiH, o pitanju reforme Izbornog zakona BiH te o drugim pitanjima važnima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za europska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

Hina/Foto: N1


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović će potpisati produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

38 minuta prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

2 sata prije

Vučemilović: “Uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja”

Nakon što ju je šef stranke  Marijan Pavliček proglasio "žetonom godine" oglasila Vesna Vučemilović koja…

3 sata prije