Kategorije Vijesti

Počasni bleiburški vod dobio sudsku bitku za Bleiburško polje

Širi dalje

Zemaljski sud u Klagenfurtu 12. ožujka odlučio da će se zemljište na Bleiburškom polju vratiti u vlasništvo Počasnog bleiburškog voda.



Obilježavanje  79. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. održat će se 17., 18. i 26. svibnja komemoracijama i misama, a Počasni bleiburški vod (PBV) izvijestio je da je sud u Austriji odlučio o povratu zemljišta na Bleiburškom polju u vlasništvo PBV-a.

U ime organizatora zamjenik predsjednika PBV-a Milan Kovač i suorganizator u liturgijskom dijelu, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić rekli su u utorak na konferenciji za medije da će se u petak, 17. svibnja, od 16 sati položiti vijenci i zapaliti svijeće pored spomenika Bleiburškim žrtvama na groblju u Unterloibachu i na Bleiburškom polju.

Od 18 sati služit će se sveta misa u župnoj crkvi svetog Petra i Pavla u Bleiburgu koju će direktno prenositi Laudato TV, Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB) te Hrvatski katolički radio (HKR).

Državna izaslanstva predvođena Jandrokovićem će položiti vijence

U subotu, 18. svibnja, u 9:30 održat će se komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta kod Središnjeg križa na zagrebačkom Mirogoju, gdje će državna izaslanstva predvođena predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem položiti vijence i zapaliti svijeće.

Potom će predstavnik HBK izmoliti molitvu, a predstavnik Mešihata Islamske zajednice u RH dovu. HRT, RTV HB i HKR izravno će prenositi komemorativni skup s Mirogoja, kao i misu u 12:15 u crkvi Muke Isusove u Maclju, koju će predvoditi pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski.

U nedjelju, 26. svibnja, u 12 sati na Radimlji kod Stoca održat će se središnja komemoracija u Bosni i Hercegovini.

Sud u Klagenfurtu zemljište na Bleiburškom polju vratio  PBV-u

Kovač je također izvijestio kako je Zemaljski sud u Klagenfurtu 12. ožujka odlučio da će se zemljište na Bleiburškom polju vratiti u vlasništvo PBV-a.

“Tu smo priču završili i sada možemo krenuti u obnovu. Ovih zadnjih par godina nismo mogli ništa raditi, došlo je do urušavanja, oštećenja i tako dalje, morat ćemo obnavljati i kapelu i spomenik”, rekao je.

Naglasio je kako u Austriji vode i drugu “bitku” oko vraćanja, kako kaže, povijesnog hrvatskog grba s prvim bijelim poljem na spomenik na Bleiburškom polju.

Eksperti iz Hrvatske za 13. svibnja dobili su poziv za svjedočenje pred mjerodavnim sudom, a Kovač se nada da će i taj postupak ići u njihovu korist, rekavši kako taj grb nije samo nacistički i ustaški jer datira prije NDH.

Treći sudski postupak se tiče pobijanja austrijske konvencije oko komemoracije u Bleiburgu koja kaže da je to asociranje na fašističke režime, a Kovač je, pozivajući se na slične presude, izrazio nadu da će pred Ustavnim sudom Austrije dokazati da je to “iskrivljena odluka” jer se “ne mogu zabraniti misa, molitva i komemoracija zbog nekoliko provokatora”.

Hina/Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

1 sat prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

2 sata prije

Sezona tek počinje, a već imamo rekordera. Pogledajte cijenu kave s rive na Hvaru

Pred početak turističke sezone počele su objave o cijeni pića na Jadranu. Ne sumnjamo da…

4 sata prije