Kategorije Vijesti

Preminuo prof. Milan Ramljak, ministar koji je napisao odluku o samostalnosti Hrvatske

Širi dalje

Milan Ramljak, potpredsjednik četiriju vlada i bivši ministar pravosuđa, umro je u 80. godini, a u brzojavu sućuti premijera Andreja Plenkovića danas stoji kako je Ramljak kao profesor, znanstvenik i političar dao velik doprinos u svim područjima svojeg djelovanja na dobrobit domovine Hrvatske.



Milan Ramljak rođen je 1938. u Čitluku kod Posušja. Predavao je na zagrebačkome Pravnom fakultetu, a bio je i redoviti član Hrvatskoga diplomatskog kluba. Bio je i hrvatski veleposlanik u Austriji i Njemačkoj

Ramljak je bio je potpredsjednik Vlade od svibnja 1990. do kolovoza 1992. te od svibnja 1998. do travnja 1999., kada je obnašao i dužnost ministra pravosuđa.

Kao nestranački potpredsjednik u vladama neposredno nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, bio je zadužen za  očuvanje vladavine prava u državi koja se, pritisnuta velikosrpskom agresijom, borila za osamostaljenje.

Koliko je važna bila uloga Milana Ramljaka u tim trenutcima svjedoči i podatak da je Vlada demokratskog jedinstva, koju je vodio Franjo Gregurić, u prvih 15 dana svog mandata donijela čak 79 uredbi koje su trebale omogućiti normalno funkcioniranje vlasti u teškim ratnim okolnostima.

Napisao povijesni dokument 

Svi ti dokumenti prošli su kroz ruke profesora Ramljaka koji je pripremio i odluku o raskidu državnopravnih sveza Hrvatske sa SFRJ, koju je na povijesnoj sjednici Sabora u zgradi INA-e 8. listopada 1991. godine pročitao Vladimir Šeks.

– Profesor Milan Ramljak bio je istinski hrvatski domoljub i vrhunski profesionalac, koji se u najtežim trenutcima rata i agresije borio za pravnu državu i nikada nije popuštao nikakvim pritiscima. Napustio nas je čovjek koji je doista puno dao za Hrvatsku – prisjetio se Mate Granić, koji je s Milanom Ramljakom bio u Gregurićevoj i u vladi Zlatka Mateše.

U Matešinoj vladi Milan Ramljak obnašao je i dužnost ministra pravosuđa, koju je, po vlastitom svjedočenju, prihvatio “iz osjećaja odgovornosti i sa željom i nadom da će pripomoći u daljnjoj izgradnji Hrvatske kao moderne, pravne i demokratske države”.

S ministarske funkcije povukao se nakon manje od godine dana, nezadovoljan kadroviranjem u sudstvu.

Napuštanje Matešine vlade nije bila zadnja ostavka Milana Ramljaka. Isto je postupio i 2002., kada se nakon godinu i pol povukao s mjesta veleposlanika u Njemačkoj, nezadovoljan politikom tadašnjeg ministra vanjskih poslova Tonina Picule.

Za Milana Ramljaka njegovi će suradnici reći da je, iako tih i samozatajan, uvijek bio svoj, a jesen života proveo je u anonimnosti u rodnoj Hercegovini, obrađujući vrt i planinareći.

– Ponekad mi se čini da je Milan razočaran poslijeratnim tijekom i načinom demokratskih promjena u nas, u kojima je postupno nestajalo žara i iskrenosti u političkom djelovanju. Istina je da to Milan Ramljak nikada i ni u jednoj prilici nije rekao, ali ga ta njegova istina tjera u ilegalu, u njegovu Hercegovinu, gdje se prihvatio motike, obrađivanja, te se vratio zemlji, koja nikog ne ostavlja na cjedilu – napisao je u o Milanu Ramljaku Franjo Gregurić u knjizi Vlada demokratskog jedinstva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji Milana Ramljaka ističući kako je sa žalošću primio vijest o smrti uglednoga i osobno mu dragog profesora.

“Ugledan  i osobno mi drag profesor Pravnoga fakulteta, znanstvenik i političar dao je velik doprinos u svim područjima svojeg djelovanja na dobrobit domovine Hrvatske.

U javnosti će gospodin Milan Ramljak ostati osobito upamćen po sudjelovanju u radu nekoliko hrvatskih vlada na dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra pravosuđa te kao veleposlanik.  U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas da primite izraze duboke i iskrene sućuti u moje osobno ime i u ime Vlade RH”, napisao je premijer u brzojavu sućuti.

M. Marković/Foto:cropix


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

13 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

15 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

18 sati prije