Kategorije NaslovnaVijesti

Specijalac iz Lučkog Vlado Marić: Zašto sam dao ostavku predsjedniku Ivi Josipoviću

Širi dalje

VLADO MARIĆ, predsjednik Savjeta za ratne veterane Domovinskog rata  i člana Državnog povjereništva za vojna odlikovanja predsjednika Republike Hrvatske dao je ostavku na te dužnosti. U pismu predsjedniku Josipoviću Marić piše da ostavku podnosi jer “nije naišao na razumijevanje i shvaćanje biti problema koji su od vitalne važnosti za hrvatske branitelje”.

U pismu posebno apostrofira problem branitelja koji već dva mjeseca prosvjeduju u Savskoj navodeći da je “neshvatljiva ležernost i neodgovornost kao i ne činjenje koje traje puna dva mjeseca od strane institucije Predsjednika RH, kao i drugih najviših državnih institucija u traženju rješenja”.

Osvrnuo se i na Ministarstvo branitelja za koje kaže da “bez kvalitetne kadrovske i organizacijske rekonstrukcije Ministarstva branitelja, nema boljitka i rješavanja problematike hrvatskih branitelja”.



Ipak, najvažniji dio pismo je onaj u kome  kaže  da je jedan od razloga za ostavku predizborni program Ive Josipovića u kojem je briga za branitelja samo deklarativna:

“U Vašem programu koji ste prezentirali hrvatskoj javnosti, kao kandidat za Predsjednika Republike Hrvatske u novom mandatu, ne vidim ozbiljnu, sveobuhvatnu i iskrenu brigu za hrvatske branitelje osim deklarativne”, navodi bojnik Vlado Marić.

U ostavci predsjedniku Josipoviću Marić piše:

Poštovani gospodine Predsjedniče Republike Hrvatske,

Podsjećam Vas da sam u Ured Predsjednika RH došao 26.02.2010. godine na Vaš poziv i na prijedlog Udruge umirovljenih ratnih pripadnika ATJ-Lučko ¨90. čiji sam član i ratni pripadnik od njenog osnivanja 1990. godine.

U dogovoru s aktualnim vodstvom i članovima navedene Udruge, dajem neopozivu ostavku na slijedeće dužnosti koje obnašam u Uredu Predsjednika:

– Predsjednik Savjeta za ratne veterane Predsjednika RH,

– Član Državnog Povjereništva za vojna odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske

Navedene dužnosti sam prihvatio i obnašao ih iz domoljubnih pobuda,a  htio sam volonterskim radom i  u dobroj vjeri, časno služiti svojoj domovini i instituciji Predsjednika RH ,a za dobrobit hrvatskih branitelja.

Međutim, nisam do kraja naišao na Vaše razumijevanje i shvaćanje biti problema koji su od vitalne važnosti za hrvatske branitelje.

Stoga, na ovaj moralni čin davanja ostavke odlučio sam se isključivo i jedino, što Savjet za ratne veterane nema status kakav bi trebao imati u Vašem Uredu. Isto tako nema niti primjerene reakcije na moje brojne pokušaje ukazivanja bilo Vama ili Vašim najbližim suradnicima,osobno ili kroz Savjet za ratne veterane o težini i ozbiljnosti problema koji tište hrvatske branitelje, uopće.

Posebno je neshvatljiva ležernost i neodgovornost kao i ne činjenje koje traje puna dva mjeseca od strane institucije Predsjednika RH, kao i drugih najviših državnih institucija u traženju rješenja za hrvatske branitelje-prosvjednike u Savskoj ulici  u Zagrebu, ispred Ministarstva branitelja.

Podvlačim, da bez kvalitetne kadrovske i organizacijske rekonstrukcije Ministarstva branitelja, nema boljitka i rješavanja problematike hrvatskih branitelja. Nije od presudne važnosti u čijoj je to nadležnosti kako se voli reći, to nečinjenje je u prijevodu samo loptanje državnih institucija sa hrvatskim braniteljima.

Takav alibi pristup, ignoriranje i nezainteresiranost najviših državnih institucija u iznalaženju rješenja za nagomilane probleme hrvatskih branitelja,čini nepopravljivu štetu. Ogromna šteta se čini  ne samo hrvatskim braniteljima i vrijednostima  domovinskog rata, već i ugledu Republike Hrvatske u cjelini.

Metoda iscrpljivanja koja se primjenjuje od strane najviših državnih institucija prema Udrugama iz Domovinskog rata  na nacionalnoj razini, kao i prema najtežim HRVI i braniteljima koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, za mene je to neshvatljivo i jednostavno neprihvatljivo. Znamo svi da rješenja postoje.

U Vašem programu koji ste prezentirali hrvatskoj javnosti, kao kandidat za Predsjednika Republike Hrvatske u novom mandatu, ne vidim ozbiljnu, sveobuhvatnu i iskrenu brigu za hrvatske branitelje osim deklarativne.

Gospodine Predsjedniče zahvaljujem se na dosada ukazanom povjerenju, no zbog gore navedenih razloga moj daljnji angažman u Uredu Predsjednika RH i možebitna buduća suradnja izgubili su svaki smisao.

Nikakva fotelja u Uredu Predsjednika kao primjerice nekima u Ministarstvu branitelja,nije mi važnija od zaštite prava i interesa hrvatskih branitelja koji su bili i ostati će svetinja i najčvršći temelj Republike Hrvatske.

Lijep pozdrav,

Vlado Marić
Predsjednik Savjeta za ratne veterane

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Saznajte kako adrenalin utječe na psihološko stanje

Istražite kako adrenalin utječe na naše misli i emocije, te kako ovaj moćni hormon može…

34 minute prije

Hodak: Vašarska čerga iz Srbije na festivalu Marka Marulića u HNK Split

Hrvatska je puna rigidnih desničara. Sad su pobijedili i na izborima kroz Domovinski pokret i…

2 sata prije

Zagreb u euforiji, Dinamovce dočekala bakljada, Ristovski zapjevao Rijeci

Dinamo je  preokretom u derbiju 33. kola SuperSport HNL-a pobijedio Rijeku 2:1 i pobjegao joj…

4 sata prije