Kategorije Vijesti

U 40 tajnih mailova Hillary Clinton spominje se Hrvatska

Širi dalje

Inkriminirajući e-mailovi Hillary Clinton zbog koje bi mogla izgubiti predsjedničke izbore u SAD-u ne prestaju puniti stupce američkih novinskih izdanja. Nakon što je FBI prošloga tjedna ponovno otvorio istragu o slučaju korištenja privatnog servera za za e-mail komunikaciju Clintonove, na vidjelo izlazi “prljavo rublje” donedavne favoritkinje u utrci za američkog predsjednika.



Wikileaks Juliana Assangea na svojim je mrežnim stranicama objavio je oko 30 tisuća e-mailova iz korespondencije Hillary Clinton. U hrvatskim je medijima ostalo nezapaženo da se u 40-ak e-mailova spominje i Hrvatska.

Clinton je obavještavana o, primjerice, uhićenju Hadžića u Srbiji ili zelenom svjetlu Europske komisije za ulazak Hrvatske u EU. Njezina bliska suradnica Melanne Verveer u listopadu 2011. zahvaljuje joj se na pomoći u organizaciji summita u Zagrebu za poslovne žene “iz regije”. Do Clinton je stigla i pohvala njezina govora o homoseksualnim pravima iz prosinca 2011. koju je uputila Sanja Juras

iz Kontre.

Nakon eskalacije oružanog sukoba u Libiji 2011., njezini savjetnici upućuju na sličnosti i razlike sa slučajem oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji početkom 1990-ih. UN je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju uspostavio dvije godine nakon početka sukoba, a glavnog tužitelja imenovao godinu poslije, dok je u slučaju Libije UN već devet dana nakon eskalacije uspostavio nadležnost Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene u toj sjevernoafričkoj zemlji. Zemljama bivše Jugoslavije embargo na oružje je nametnut tri mjeseca nakon prvih oružanih okršaja, a u Libiji nakon samo devet dana.

U Bosni i Hercegovini je do zabrane letenja za vojno zrakoplovstvo došlo godinu dana nakon njihova korištenja za napade na civilne objekte, dok je u Libiji takva odluka donesena 31 dan nakon prvih zračnih napada na civile. SAD je izveo zračne napade na Libiju također 31 dan nakon tih napada, dok su na napade u na srpske vojne ciljeve čekali tri godine.

Iako je Hillary Clinton tijekom obnašanja dužnosti američke državne tajnice posjetila Zagreb u listopadu 2012., prilikom čega se susrela s tadašnjim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem, o pozadini i detaljima posjeta u objavljenim e-mailovima nema govora.

Leo Marić / foto: funnyordie.com


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Stanković se požalio: “Zoran Milanović me nazvao i izvrijeđao”

Emisija "Nedjeljom u 2" u nedjelju se emitirala po 1000. put, a novinar, urednik i…

5 sati prije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

10 sati prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

10 sati prije