Kategorije Vijesti

U Gospiću na posljednji počinak ispraćen biskup Mile Bogović

Širi dalje

U utorak je u gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije na posljednji počinak ispraćen biskup u miru mons. Mile Bogović, misu zadušnicu predvodio je kardinal Josip Bozanić, a obred ukopa svojem prethodniku predvodio je biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić.



Biskup Bogović, koji je od posljedica covida-19 umro u subotu u respiracijskom centru riječkoga KBC-a 82. godini, pokopan je u kripti ispod oltara katedrale.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, kako je prenijela IKA, rekao je na sv. misi da je zahvaljujući iznimnom zauzimanju prvog biskupa Gospićko-senjske biskupije Mile Bogovića “nikla velebna Crkva hrvatskih mučenika na Udbini, iznad Krbavskog polja” te da on “ulazi u povijest kao biskup i rodoljub koji se nije štedio, koji nije posustajao i onda kada je nailazio na zatvorena vrata”.

Na svetoj misi i posljednjem ispraćaju dr. Mile Bogovića bilo je nekoliko biskupa i svećenika, najbliža rodbina te župan Darko Milinović i gradonačelnik Karlo Starčević, a ostali su vjernici zbog pandemije obred mogli pratiti preko Facebooka Gospićko-senjske biskupije i Laudato televizije.

Biskupski ordinarijat iz Gospića objavio je da je biskup Bogović proživio bogat svećenički život, koji je bio ispunjen zauzetim pastoralnim djelovanjem, proučavanjem i spašavanjem povijesti, predavanjem na fakultetima i odgovornim službama u Riječko-senjskoj nadbiskupiji, te da je upravo zahvaljujući njegovu zauzimanju 2000. godine uspostavljena Gospićko-senjska biskupija kojoj je bio prvi dijecezanski biskup.

Hina/Foto: pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi mile bogović

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

8 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

10 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

13 sati prije