Kategorije Vijesti

VIDEO Ćaća se vratio: Incident na promociji Sanaderove knjige u Splitu

Širi dalje

Na promociju knjige dr. Ive Sanadera iz biblioteke “Doba politike” naslova “Detuđmanizacija,” (druga će izići oko Nove Godine) koja je u ponedjeljak održana u kongresnoj dvorani hotela “Park” u Splitu odazvao se mali broj HDZ-ovaca, a promociju je obilježio incident.



 

Dok je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista (nakladnik knjige) govorio o detuđmanizaciji i pitao je li Sanader provodio detuđmanizaciju, digao se stariji gospodin i odgovorio

– Je – odgovorio je odmah i nastavio kako je on branitelj.

Klarić mu je rekao da će dobiti riječ kada završe govornici, a čovjek se nije predavao. Po njega je došao zaštitar i izveo ga vani.

– Ja sam ratni invalid i član HDZ-a od 1989.godine – otimao se čovjek. Dok su ga izvlačili vani još je branitelj dobacio da će prijaviti ovo policiji.

Unatoč incidentu Sanader se nije dao smesti:

– Cilj je bio da se rasvijetli vrijeme i politička pitanja koja sam ja rješavao kao predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a. U ovoj prvoj knjizi (druga će izići oko Nove Godine, op.a.) pisao sam o četiri pitanja. To su suradnja s haaškim tribunalom, suradnja u Saboru s nacionalnim manjinama, ZERP i o reformama u HDZ-u.

Pisao sam o tome kako sam ja rješavao ta pitanja, a neke napisane priče po prvi puta govore o nekim stvarima o kojima se malo zna. Ja sam kroz ovu knjigu odradio svoj dug povijesti, jer mi koji smo bili u visokoj politici i koji smo direktno sudjelovali u donošenju velikih i važnih odluka moramo pisati knjige. Zašto? Zato jer te i takve knjige sebi dozvoljavaju da pišu oni koji nisu bili dio toga i onda će povijest donositi zaključke na račun njihova pisanja, a to se ne smije dopustiti, jer je to kriva percepcija povijest, rekao je Ivo Sanader.

Naravno, Sanader je odavao smirenost, no “ispod kože” je zasigurno bio malo uznemiren, jer je predstavljao knjigu u “svome gradu”.

– Lipo je biti ponovno u svome gradu. Doduše ja sam i prije bio u Splitu, ali ne na javnoj sceni. Od kada je izišla ova knjiga mnogi pitaju izdavača “što objavljuješ Sanadera”, a mi ćemo onima kojima “smeta” Sanaderova knjiga objaviti uskoro još jednu, drugu, a potom i treću. U ovoj knjizi se ja s nikim ne obračunavam i to mi nije ni na kraj pameti.

Pišem o Arbitražnom sudu koji je kompromitiran i posramljen, a ipak je doveo taj svoj postupak do kraja. I mi (misli na Hrvatsku, op.a.) nećemo njihovu odluku nikada implementirati. Dalje pišem o detuđmanizaciji koje nikada nije ni bilo. Hrvatska je, iako je bila žrtva nametnute agresije i prije “moje vladavine” surađivala sa Sudom u Haagu, još za života dr. Franje Tuđmana.

Tuđman je sam pokrenuo inicijativu da UN osnuje Sud, iako je bio svjestan da će i neki Hrvat koji možebitno napravi ratni zločin završiti u Haagu. Uvijek kada bi neki Hrvat morao ići u Haag za sve nas je to bilo vrlo teško, osobno bih se “lomio”, stezalo bi mi se srce i sebi sam postavljao pitanja, kako ćemo mi na Sud poslati ljude koji su bili žrtve agresije. No, morali smo surađivati s Haagom i nije bilo druge, kazao je Sanader.

Sanader je utvrdio kako su Hrvati u Haag prvi puta išli za života dr. Tuđmana.

– Nije bilo ni jednog Hrvata protiv kojeg je podignuta optužnica u Haagu, da u mandatu dr. Tuđmana nije otišao u Haag. Mogu utvrditi da je prvi detuđmanizator bio sam dr. Tuđman. Što se tiče suradnje s nacionalnim manjinama uvijek sam se pitao što se Hrvatska kao pobjednica u ratu ima bojati nacionalnih manjina. Pa nismo mogli te nacionalne manjine držati u getoima.

Pobjednik mora biti velik u pobjedi i on mora pružiti ruku. I to smo mi upravo uradili u mome mandatu. Moja izreka Hristos se rodi bila je samo čestitka pripadnicima druge vjere i za mene je to bila normalna stvar. Ali ta moja čestitka je izazvala u hrvatskom društvu strašni eho, odjek, kao da je eksplodirala atomska bomba.

U knjizi pričam i o ZERP-u, kojeg je Šeks nazvao čudnovati kljunaš

, a Budiša “jedno veliko ništa”.

Zašto dr. Tuđman nije proglasio ZERP, zašto ga bivša Jugoslavija nije proglasila? Pa upravo zato jer je bio štetan. Želim razotkriti te naslage prevara, populizma, demagogije i pokazati kako ja vidim stvari, iako ni ja nisam uvijek u pravu. Kao što nisam bio u pravu kada sam Jadranku Kosor predložio za svoju nasljednicu. To mi je velika pogreška, ali u velikim odlukama sam bio u pravu, kazao je Sanader.

Za kraj je kratko spomenuo i sadašnjost i sudske postupke koji se vode protiv njega.

– Ja nosim svoje breme i uvjeren sam u svoju nevinost te sam uvjeren da ću pobijediti u ovim političkim procesima. Vodim borbu protiv kultiviranog neznanja i moram istaknuti da je ovo vrlo ohrabrujuće što ste ovu dvoranu ispunili do posljednje mjesta. Izrazili ste osjećaj građanske hrabrosti i ja sam ponosan i zahvalan svima vama na dolasku, zaključio je Sanader.

MP/foto:Dalmatinski portal


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi ivo Sanader

Najnovije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

3 sata prije

Plenković o internoj anketi, pregovorima s DP-om i susretu s Milanovićem: Sve ste vidjeli…

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Okučanima nakon obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije…

3 sata prije

Milanović i Plenković u Okučanima, nad Hrvatskom lete Rafalei

Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana u srijedu ujutro je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene…

5 sati prije