VIDEO Ćaća se vratio: Incident na promociji Sanaderove knjige u Splitu

srpanj 11, 2017 maxportal
Share Button

Na promociju knjige dr. Ive Sanadera iz biblioteke “Doba politike” naslova “Detuđmanizacija,” (druga će izići oko Nove Godine) koja je u ponedjeljak održana u kongresnoj dvorani hotela “Park” u Splitu odazvao se mali broj HDZ-ovaca, a promociju je obilježio incident. 

Dok je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista (nakladnik knjige) govorio o detuđmanizaciji i pitao je li Sanader provodio detuđmanizaciju, digao se stariji gospodin i odgovorio

– Je – odgovorio je odmah i nastavio kako je on branitelj.

Klarić mu je rekao da će dobiti riječ kada završe govornici, a čovjek se nije predavao. Po njega je došao zaštitar i izveo ga vani.

– Ja sam ratni invalid i član HDZ-a od 1989.godine – otimao se čovjek. Dok su ga izvlačili vani još je branitelj dobacio da će prijaviti ovo policiji.

Unatoč incidentu Sanader se nije dao smesti:

– Cilj je bio da se rasvijetli vrijeme i politička pitanja koja sam ja rješavao kao predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a. U ovoj prvoj knjizi (druga će izići oko Nove Godine, op.a.) pisao sam o četiri pitanja. To su suradnja s haaškim tribunalom, suradnja u Saboru s nacionalnim manjinama, ZERP i o reformama u HDZ-u.

Pisao sam o tome kako sam ja rješavao ta pitanja, a neke napisane priče po prvi puta govore o nekim stvarima o kojima se malo zna. Ja sam kroz ovu knjigu odradio svoj dug povijesti, jer mi koji smo bili u visokoj politici i koji smo direktno sudjelovali u donošenju velikih i važnih odluka moramo pisati knjige. Zašto? Zato jer te i takve knjige sebi dozvoljavaju da pišu oni koji nisu bili dio toga i onda će povijest donositi zaključke na račun njihova pisanja, a to se ne smije dopustiti, jer je to kriva percepcija povijest, rekao je Ivo Sanader.

Naravno, Sanader je odavao smirenost, no “ispod kože” je zasigurno bio malo uznemiren, jer je predstavljao knjigu u “svome gradu”.

– Lipo je biti ponovno u svome gradu. Doduše ja sam i prije bio u Splitu, ali ne na javnoj sceni. Od kada je izišla ova knjiga mnogi pitaju izdavača “što objavljuješ Sanadera”, a mi ćemo onima kojima “smeta” Sanaderova knjiga objaviti uskoro još jednu, drugu, a potom i treću. U ovoj knjizi se ja s nikim ne obračunavam i to mi nije ni na kraj pameti.

Pišem o Arbitražnom sudu koji je kompromitiran i posramljen, a ipak je doveo taj svoj postupak do kraja. I mi (misli na Hrvatsku, op.a.) nećemo njihovu odluku nikada implementirati. Dalje pišem o detuđmanizaciji koje nikada nije ni bilo. Hrvatska je, iako je bila žrtva nametnute agresije i prije “moje vladavine” surađivala sa Sudom u Haagu, još za života dr. Franje Tuđmana.

Tuđman je sam pokrenuo inicijativu da UN osnuje Sud, iako je bio svjestan da će i neki Hrvat koji možebitno napravi ratni zločin završiti u Haagu. Uvijek kada bi neki Hrvat morao ići u Haag za sve nas je to bilo vrlo teško, osobno bih se “lomio”, stezalo bi mi se srce i sebi sam postavljao pitanja, kako ćemo mi na Sud poslati ljude koji su bili žrtve agresije. No, morali smo surađivati s Haagom i nije bilo druge, kazao je Sanader.

Sanader je utvrdio kako su Hrvati u Haag prvi puta išli za života dr. Tuđmana.

– Nije bilo ni jednog Hrvata protiv kojeg je podignuta optužnica u Haagu, da u mandatu dr. Tuđmana nije otišao u Haag. Mogu utvrditi da je prvi detuđmanizator bio sam dr. Tuđman. Što se tiče suradnje s nacionalnim manjinama uvijek sam se pitao što se Hrvatska kao pobjednica u ratu ima bojati nacionalnih manjina. Pa nismo mogli te nacionalne manjine držati u getoima.

Pobjednik mora biti velik u pobjedi i on mora pružiti ruku. I to smo mi upravo uradili u mome mandatu. Moja izreka Hristos se rodi bila je samo čestitka pripadnicima druge vjere i za mene je to bila normalna stvar. Ali ta moja čestitka je izazvala u hrvatskom društvu strašni eho, odjek, kao da je eksplodirala atomska bomba.

U knjizi pričam i o ZERP-u, kojeg je Šeks nazvao čudnovati kljunaš, a Budiša “jedno veliko ništa”.

Zašto dr. Tuđman nije proglasio ZERP, zašto ga bivša Jugoslavija nije proglasila? Pa upravo zato jer je bio štetan. Želim razotkriti te naslage prevara, populizma, demagogije i pokazati kako ja vidim stvari, iako ni ja nisam uvijek u pravu. Kao što nisam bio u pravu kada sam Jadranku Kosor predložio za svoju nasljednicu. To mi je velika pogreška, ali u velikim odlukama sam bio u pravu, kazao je Sanader.

Za kraj je kratko spomenuo i sadašnjost i sudske postupke koji se vode protiv njega.

– Ja nosim svoje breme i uvjeren sam u svoju nevinost te sam uvjeren da ću pobijediti u ovim političkim procesima. Vodim borbu protiv kultiviranog neznanja i moram istaknuti da je ovo vrlo ohrabrujuće što ste ovu dvoranu ispunili do posljednje mjesta. Izrazili ste osjećaj građanske hrabrosti i ja sam ponosan i zahvalan svima vama na dolasku, zaključio je Sanader.

MP/foto:Dalmatinski portalKomentari
Share Button