NOVA OPTUŽNICA: Uskok tereti Mamića za zločinačko udruživanje teško 144 mil. kn

srpanj 11, 2017 maxportal
Share Button
USKOK je podignuo novu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestero okrivljenika, otužujući ih za zločinačko udruživanje i prevaru od 144 milijuna kunaNa internetskoj stranici Uskok je izvijestio da je Vrhovni sud prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva te je ‘umjesto Županijskog suda u Zagrebu za vođenje postupka u ovom predmetu odredio Županijski sud u Osijeku’.

Osim Zdravka Mamića optužnicom su obuhvaćeni i Mamićev si Mario, brat Zoran, Dinamov čelnik Damir Vrbanović, poduzetnik Sandro Stipančić i Igora Krota te menadžer Nikki Vuksan.

Izvlačenje novca od transfera igrača i u ovom je slučaju navodno otkrio sektor za porezne prijevare Ministarstva financija, tzv. porezni Uskok. Mamića se tereti da je ostale organizirao u zločinačko udruženje kako bi zlouporabama u gospodarskom poslovanju preko sumnjivih inozemnih tvrtki izvukli novac iz zagrebačkog nogometnog kluba.

Uskok u optužnici navodi da je Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Inozemne tvrtke su potom ispostavljale račune za nepostojeće usluge, koje je Dinamo plaćao.

Tužiteljstvo tvrdi da je na taj način na štetu GNK Dinamo ‘na račune inozemnih trgovačkih društava ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje’ 18.8 milijuna eura, 500.000 funti i 200.000 dolara, šo je u kunskoj protuvrijednosti više od 144 milijuna kuna.

‘Uz navedeno, GNK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno gotovo 56 milijuna kuna’, ističe Uskok.

Odvjetnik Mate Matić izjavio je da je sramotno da mediji za optužnicu saznanju prije odvjetnika. No, dodao je da se ne sumnja u pozitivan ishod za optužene, ako je optužnica napravljena kao i prva temeljem koje se već sudi na Županijskom sudu u Osijeku.

U tom slučaju Mamić je optužen s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom. Uskok ih tereti da su Dinamo oštetili za oko 116 milijuna kuna, a državni proračun za 12,2 milijuna kuna neplaćenog poreza i prireza.

Suđenje se po odluci Vrhovnog suda vodi u Osijeku zbog procjene da bi Mamić mogao utjecati na sud u Zagrebu.

MP/foto:pxllKomentari
Share Button