Kategorije Vijesti

VLADIN ZRAKOPLOV: Djevojčici Riti srce je iz Austrije stiglo u zadnji tren

Širi dalje

Četverogodišnjoj djevojčici Riti iz Sunje u subotu je uspješno presađeno srce u KBC-u Zagreb, a taj komplicirani zahvat izvela je ekipa dječjih kardiokirurga na čelu s prof. dr. Darkom Anićem.



Posebna je zanimljivost te dobre vijesti da je u očekivanju transplantacije, prvi put u Hrvatskoj, jedno dijete stavljeno na tzv. umjetno srce koje zamjenjuje rad srca i omogućava pacijentu da dočeka transplantaciju.

Srce za transplantaciju u subotu je dopremljeno zrakoplovom Vlade Republike Hrvatske iz Beča do Zračne luke Franjo Tuđman hitnim medicinskim letom.

Podnijela je višesatnu operaciju herojski, a nekoliko sati kasnije dobili smo poziv koji našoj princezi i nama znači život. Novo srce – ispričala je Dina Knežević, Ritina mama.

 

Višesatna operacija završila je danas oko 17 sati, a primarijus dr. Milivoj Novak, šef intenzivne skrbi Klinike za pedijatriju kaže kako je sljedećih 24 do 48 sati najkritičnije.

– Bog je s nama i to znam. Moja Rita je u induciranoj komi još od petka, kad je izvedena operacija za umjetno srce. U salu je ušla s krunicom u ruci,  jer sam to jako željela, a liječnici su to dopustili.

Pitala sam sestru prije ulaska u salu čuje li me moja djevojčica. Rekla je ne znam, ali me pustila da joj nešto kažem.  Primakla sam se krevetu i rekla: ‘Rita, tvoje novo srce je stiglo, izdrži još malo anđele. Ako me čuješ, stisni mami ruku’.

I stisnula je – prisjetila se Ritina mama trenutaka prije operacije ugradnje umjetnog srca.

Ritini zdravstveni problemi pojavili su se prije desetak mjeseci kada je tijekom boravka u parku počela plakati i požalila se da je bole noge. Liječnici su ubrzo otkrili da Rita ima  diletacijsku kardiomiopatiju i tada je počela njena borba.

Mama Dina kaže kako je djevojčica veliki borac.

– Ona je snažna i vesela djevojčica. Rodila se kao zdravo dijete, a sve je počelo unatrag desetak mjeseci. Išle smo jedan dan u park i požalila mi se da je bole noge. Mislila sam da nije ništa strašno, ali je ubrzo počela plakati da je jako boli. Odvela sam ju liječniku i tada je otkriveno da ima diletacijsku kardiomiopatiju. Od tog trenutka počela naša borba – prisjetila se mama.

Dodala je da ju kod kuće u Sisku željno čekaju mlađi braco i seka.

MP/Foto:Facebook


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

4 sata prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

10 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

10 sati prije