VLADIN ZRAKOPLOV: Djevojčici Riti srce je iz Austrije stiglo u zadnji tren

siječanj 6, 2018 maxportal
Share Button

Četverogodišnjoj djevojčici Riti iz Sunje u subotu je uspješno presađeno srce u KBC-u Zagreb, a taj komplicirani zahvat izvela je ekipa dječjih kardiokirurga na čelu s prof. dr. Darkom Anićem.Posebna je zanimljivost te dobre vijesti da je u očekivanju transplantacije, prvi put u Hrvatskoj, jedno dijete stavljeno na tzv. umjetno srce koje zamjenjuje rad srca i omogućava pacijentu da dočeka transplantaciju.

Srce za transplantaciju u subotu je dopremljeno zrakoplovom Vlade Republike Hrvatske iz Beča do Zračne luke Franjo Tuđman hitnim medicinskim letom.

Podnijela je višesatnu operaciju herojski, a nekoliko sati kasnije dobili smo poziv koji našoj princezi i nama znači život. Novo srce – ispričala je Dina Knežević, Ritina mama.

 

Višesatna operacija završila je danas oko 17 sati, a primarijus dr. Milivoj Novak, šef intenzivne skrbi Klinike za pedijatriju kaže kako je sljedećih 24 do 48 sati najkritičnije.

– Bog je s nama i to znam. Moja Rita je u induciranoj komi još od petka, kad je izvedena operacija za umjetno srce. U salu je ušla s krunicom u ruci,  jer sam to jako željela, a liječnici su to dopustili.

Pitala sam sestru prije ulaska u salu čuje li me moja djevojčica. Rekla je ne znam, ali me pustila da joj nešto kažem.  Primakla sam se krevetu i rekla: ‘Rita, tvoje novo srce je stiglo, izdrži još malo anđele. Ako me čuješ, stisni mami ruku’.

I stisnula je – prisjetila se Ritina mama trenutaka prije operacije ugradnje umjetnog srca.

Ritini zdravstveni problemi pojavili su se prije desetak mjeseci kada je tijekom boravka u parku počela plakati i požalila se da je bole noge. Liječnici su ubrzo otkrili da Rita ima  diletacijsku kardiomiopatiju i tada je počela njena borba.

Mama Dina kaže kako je djevojčica veliki borac.

– Ona je snažna i vesela djevojčica. Rodila se kao zdravo dijete, a sve je počelo unatrag desetak mjeseci. Išle smo jedan dan u park i požalila mi se da je bole noge. Mislila sam da nije ništa strašno, ali je ubrzo počela plakati da je jako boli. Odvela sam ju liječniku i tada je otkriveno da ima diletacijsku kardiomiopatiju. Od tog trenutka počela naša borba – prisjetila se mama.

Dodala je da ju kod kuće u Sisku željno čekaju mlađi braco i seka.

MP/Foto:Facebook

Komentari
Share Button