Kategorije KulturaZagreb

Knjiga Canopy by Hilton o industrijskoj i kulturnoj povijesti Zagreba

Širi dalje

U zagrebačkom hotelu Canopy by Hilton predstavljena je knjiga Canopy by Hilton hotel book. Knjiga čuva od zaborava industrijsku i kulturnu povijest Zagreba posebice njegovog dijela koji se proteže uz Branimirovu ulicu gdje je sada hotel.



Za dizajn knjige zaslužni su dizajneri hotela Dean Franić i Saša Šekoranja iz Studija Franić Šekoranja, tekstove je napisala Željka Zrnić, dok su fotografije snimili Duško Vlaović, Karla Jurić i Matej Jurčević te Sanjin Kaštelan, koji su zaslužni što se knjiga koloristično podudara s interijerom hotela.

“Ova knjiga prikazuje život hotela, od procesa nastanka ideje do života hotela danas i to svih njegovih aspekata, gostiju, zaposlenika, hrane, koktela, dizajna i umjetnosti, jedno cjelovito iskustvo kojem svi mi težimo kad dođemo u neki novi grad ili zemlju.” rekao je Dean Franić iz Studija Franić Šekoranja.

“Hilton je ovim projektom pokazao da može i želi biti leader u hotelskom businessu. Pokazali smo da nam je cilj podizati ljestvicu u dosadašnjim uzusima hotelskog poslovanja, a da ćemo tako i nastaviti svjedoče i naša planirana širenja portfelja. Ova knjiga je vrijedna uspomena na sav rad koji smo prošli zajedno sa Studiom Franić Šekoranja” izjavila je Josipa Jutt, direktorica Hilton hotela.

Autorica Željka Zrnić u knjizi navodi “Najslađe mjesto u kvartu, slavna Union tvornica, samo dvije godine nakon što je otvorena dobila je titulu ekskluzivnog dobavljača slatkiša za dvorove u Beču i Budimpešti. Nekada davno ljudi koji su živjeli u ovom kvartu mogli su osjetiti radost kakvu su drugi mogli samo vidjeti u filmovima o Willyju Wonki i tvornici čokolade.

Tek nekoliko koraka od hotela, prije više od stoljeća, otvorena je najslađa tvornica u regiji. Električni tramvaj tek je počeo prometovati, a jedna od tramvajskih stanica nalazila se upravo ispred tvornice. Ljudi su prilikom izlaska iz tramvaja bili omamljeni slatkim čokoladnim mirisom koji je izlazio kroz dimnjake i prozore tvornice.

U to je vrijeme nastala čuvena nugat čokolada s bademima, lješnjacima i orasima, koja će kasnije postati i danas najpoznatiji hrvatski čokoladni proizvod – Bajadera.”

Pripremio: Tomislav Radić/Foto: Marko Čolić, Ivo Trojanović

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Kako organizirati sve za savršen piknik: Od planiranja do realizacije

Piknici su oduvijek bili omiljeni način druženja i opuštanja u prirodi. Zanimljivo je znati da…

19 minuta prije

Penava: Puno smo bliže dogovoru, danas ću nazvati Grbina

Ivan Penava predsjednik Domovinskog pokreta,  u ponedjeljak je komentirao  pregovore s HDZ-om i njihov nastavak…

2 sata prije

Saznajte kako adrenalin utječe na psihološko stanje

Istražite kako adrenalin utječe na naše misli i emocije, te kako ovaj moćni hormon može…

3 sata prije