Naslovna » Naslovna » GDJE JE NESTALO 17 HRVATA: Oslobođen Gojko Eror, Hrvatska će mu još platiti odštetu za vrijeme provedno u pritvoru
PXL_070714_8186236.jpg.655x300_q85_crop_upscale[1]

GDJE JE NESTALO 17 HRVATA: Oslobođen Gojko Eror, Hrvatska će mu još platiti odštetu za vrijeme provedno u pritvoru

Share Button

Gojku Eroru, optuženom za ratni zločin u Berku tijekom okupacije ’91. i’ 92. Državno odvjetništo u Osijeku prekvalificiralo je optužnicu u oružanu pobunu, nakon čega je optužnica odbačena, a on je primjenom Zakona o oprostu pušten na slobodu, potvrdio je glasnogovornik osječkog Županijskoga suda Miroslav Rožac.

Kako je Rožac rekao za Hinu, optužnica je odbačena u nedostatku dokaza i prekvalificirana u oružanu pobunu.

Zamjenik državnog odvjetnika optužnicu je izmijenio pošto je utvrdio da na temelju iznesenih dokaza u postupku i obranom optuženog nije utvrđeno da je počinio ratni zločin u Berku.

Rožac je istaknuo kako Eror ima pravo uložiti žalbu i na prekvalificiranu optužnicu u oružanu pobunu i primjenu Zakona o oprostu. To znači da Gojko Eror može zatražiti ponavljanje postupka radi dokazivanja svoje nevinosti, rekao je Rožac.

Potvrdio je kako ima pravo tražiti odštetu od hrvatske države za vrijeme provedeno u zatvoru. Ponovio je da Gojko Eror nije oslobođen, nego je optužnica prekvalificirana u oružanu pobunu.

Gojko Eror bio je u osječkom zatvoru od proljeća ove godine, kada je na temelju europskog uhidbenog naloga izručen s Malte, gdje je živio proteklih 11 godina. Iz osječkog je zatvora pušten 16. rujna. Hrvatska je tražila njegovo izručenje pod optužbom da je bio povezan s nestankom najmanje 17 ljudi u Berku tijekom Domovinskog rata, a on se izručenju nije protivio. Optužnica protiv njega i još 34 osobe osumnjičene za ratni zločin podignuta je još 2006. godine.

Eror je posljednih 11 godina živio na Malti, koja ga je na temelju europskog uhidbenog naloga u ožujku ove godine izručila Hrvatskoj, a on je tijekom ekstradicijskog postupka pristao na izručenje.

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

petrov-2-nedjeljom-u-2

Božo Petrov nahvalio Pernara i Živi Zid, a Brkić: “Za njega i njegov diplomski me nemojte pitati”

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Božo Petrov gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”  kazao je da će zastupnike …

-->