Naslovna » Naslovna » INTERVJU Ante Tandara, novi šef Hvidre Zagreb: ‘Ministarstvo branitelja je leglo zla!’
tandara 2

INTERVJU Ante Tandara, novi šef Hvidre Zagreb: ‘Ministarstvo branitelja je leglo zla!’

Share Button

Ne upravlja Matić Ministarstvom branitelja, on je ušao u gnijezdo zla kojim upravlja Vesna Nađ, žena koja na svom profilu ima zvijezdu petokraku

NAKON smjene Mirka Ljubičića Švepsa novi predsjednik Udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) Zagreb  je Ante Tandara, umirovljeni pripadnik Tigrova. Njegovim izborom riješene su ozbiljne turbulencije u najbrojnijoj podružnici Hvidre u Hrvatskoj. Naime, nakon što je državna Hvidra smijenila Mirka Ljubičića Švepsa s predsjedničke dužnosti Hvidre Zagreb i imenovala povjerenika, došlo je do žestoke prepirke, upada u prostorije, intervenirala je policija, angažirani zaštitari.

Zašto je došlo do raspuštanja  podružnica Hvidre Zagreba i smjene Mirka Ljubičiča?

Na načelnoj razini nije bilo nesporazuma ni zahlađenja odnosa državne Hvidre i Hvidre Zagreb. Do turbulencija je došlo jer je Hvidra grada Zagreba izmijenila Statut koji je bio različit od svih županijskih organizacija i nije se uklapao u Statut Hvidre RH. Mi funkcioniramo tako da je Hvidra na razini države krovna organizacija, a udruge na razini županija i gradova su temeljne organizacije. Svi  Statuti moraju biti usklađeni. Bivši predsjednik Hvidre Zagreb Mirko Ljubičić Šveps, odnosno njegova Skupština, promijenili su Statut Hvidre Zagreb čime su imali privilegiran status u odnosu na sve ostale organizacije pa čak i državnu Hvidru.

To je bio razlog smjene Mirka Ljubičića?

Na Saboru Hvidre RH 27. rujna 2014. u Baškom Polju odlučeno je da Hvidra Zagreb mora uskladiti svoj Statut tako da bude sukladan s Hvidrom na državnoj razini ili će se morati poduzeti druge mjere. Dat je rok od mjesec dana, to nije učinjeno. Rok je produžen za još 15 dana, opet ništa.  Zašto Statut nije promijenjen u tom roku ne znam, to bi trebalo pitati Mirka Ljubičića.

Kad je prošao taj rok Hvidra RH je, poštujući  obaveze  Sabora iz Baškog Polja, raspustila rukovodeća tijela  podružnica Hvidre grada Zagreba, imenovala povjerenika i naložila mu da raspiše nove izbore u roku mjesec dana.tandara 7

U čemu je bila kvaka oko promjene Statuta?

U jednom  članku  Statuta Hvidre Zagreb ona se stavlja iznad Hvidre RH, što je nelogično i nema smisla. Da je Ljubičić napravio što mu je Sabor Hvidre naložio, da vrati Statut u okvire Hvidre RH, ostao bi predsjednik. No, sad je izabrano novo vodstvo i vratili smo se u radnu atmosferu. U međuvremenu se Mirko Ljubičić ponašao zavjernički, organizirao tajne sastanke, pokušao nametnuti svoje poslušnike kao novo vodstvo, ali hvala Bogu, danas je to iza nas.

Koji bi bili njegovi motivi za  tako otvoreno soliranje?

Zašto to nije napravio nije mi jasno. Je li imao krive savjetnike, je li imao neke skrivene namjere, mene vuče da ih je imao jer drugog razloga ne vidim. Koje su mu skrivene namjere ne znam, ne želim u to ulaziti, ali želio je djelovati kao samostalan strijelac, izvan sustava i iznad Hvidre RH. Spominjalo se i formiranje Vidre, neke organizacije koja bi djelovala samostalno izvan svih sustava.

Javnost je izvještena o incidentnim situacijama koje su nastale nakon smjene Mirka Ljubičića?

Došlo do nepromišljenih poteza sa strane Mirka Ljubičića. Inače ga smatram pametnim dečkom i nije trebao to napraviti. Obmanuo je ljude, govorio da su bile provale u prostorije, intervenirala je policija, njega su skoro priveli, a došli smo do toga da smo morali angažirati zaštitarsku službu da čuva ured Hvidre. Sve je otišlo predaleko i osobno smo molili Boga da se izbori što prije provedu i izabere novo vodstvo.

Kroz tih mjesec dana bilo je previše prepucavanja, brojnih medijskih natpisa i sličnih nesporazuma, loša organizacija pomoći prijateljima u Savskoj. Osjetilo se da ne radimo kako treba.

Nakon smjene Mirka Ljubičiča spominjale su se  značajne svote novca kojima se ne zna trag. Govorilo se o dva milijuna, pet milijuna…?

Nema tu tako puno novaca. Osobno se neću baviti prošlim računima, ako procijenimo nešto sporno pozvat ćemo nadležne institucije da se tim pozabave. Ima jedan račun za koji ne znam je li sporan, ali je, po mom sudu, nemoralan. Hvidra Zagreb uplatila je televiziji Z1 milijun kuna godišnje za emisije o braniteljima. Riječ o dvije emisije tjedno i meni se to čini previše. Je li tu bilo nekih malverzacija ne znam, ali, najblaže rečeno, je nemoralno.

Kad je počeo prosvjed  branitelja u Savskoj iz Hvidre Zagreb puštani su glasovi da je Ljubičić kandidat na mjesto ministra Matića?

Puštena je takva priča, je li to istina nije mi poznato. Po načinu rada lako je moguće da je tako. On se nudio da bude predsjednik Hvidre RH. Njegove skrivene namjere ne znam, neki ga  optužuju da je namjerno gađao Sinišu Glavaševića znajući da se snima i da će izazvati incident. Možda je to napravio u afektu, ali gađati pomoćnika ministra papirićima je neozbiljna dječja igra i nema nikakvog smisla. Da je to napravio neki branitelj u afektu mogao bih razumjeti, ali ako je riječ o predsjedniku Hvidre Zagreb, magistru znanosti, pomoćniku direktora za sigurnost u Holdingu, e, to mi nije razumljivo.

To je mnoge navelo na zaključak da je želio svjesno inscenirati incident?

Ljubičić se istodobno sastajao s Bojanom Glavaševićem čiju smjenu branitelji traže, sa zamjenicom ministra Vesnom Nađ, čija se smjena isto traži. Ta žena na svom Facebook profilu ima zvijezdu petokraku, branitelji Domovinskog rata s njom nemaju što pričati.

Inače, kad govorim o Ministarstvu branitelja ministra Predraga Matića manje krivim. Ne upravlja on Ministarstvom, on je ušao u to gnijezdo zla kojim upravlja Vesna Nađ sa svojih pet-šest jataka. To nisu Matićevi grijesi, oni datiraju još od vremena Jadranke Kosor koja je tu ekipu instalirala u Ministarstvo branitelja, a oni najmanje brinu o hrvatskim braniteljima. Matić je kriv što je dopustio da mu ta skupina upravlja Ministarstvom.

Predstavite, kratko, program  na kojem ste izabrani za predsjednika?

Moj program je jednostavan: Hvidra se mora baviti vojnim invalidima, suborcima i prijateljima, pomagat im na svim područjima, vratiti dostojanstvo i njima i Domovinskom ratu. Raditi na zajedništvu, a sad smo pokazali da su sve podružnice Hvidre Zagreba došle pod šator u Savsku.tadnara profil 2

Koje su temeljne aktivnosti  Hvidre grada Zagreba?

U programu sam rekao da ciljevi vratiti dostojanstvo i povećati članstvo. Branitelji se mora osjetiti kao zaslužni građanin grada kao mnogi drugi zaslužni  u ovom gradu.

Ako se kao zaslužni građani grada Zagreba tretiraju Bare, Edo Majka ili Severina, zašto branitelji ne bi bili zaslužni građani. Mislim da se dragovoljci Domovinskog rata, a poglavito stopostotni invalidi trebaju tretirati kao zaslužni građani ovog grada.  Da nije nas bilo ne bi bilo ni njih.

Npr. ratni vojni invalid koji ima invalidnost do 80 posto ne može se besplatno voziti tramvajem. Netko je npr. ranjen u noge i invalid je 70 posti, netko malo više pa je  invalid 90 posto i on ima pravo na besplatnu vožnju tramvajem, a onaj prvi nema. Treba li mu odrezati nogu da bi se besplatno mogao voziti tramvajem? To je simbolično, grad ne bi mnogo koštalo, a bilo bi im drago.

Šta kažete na kritiku koja kaže da je Hvidra radila kako treba Savska se ne bi dogodila?

Nema temelja za takvu kritiku. Hvidra RH, Udruga specijalne policije, Zbor gardijskih brigada i druge braniteljske organizacije pisale su dopise,  govorile i upozoravale na probleme, nudili smo rješenja, ali teško je bilo što postići ako s druge strane nemate sugovornika, ako vaš glas nitko ne želi čuti.

Dobar primjer za to je ćirilica u Vukovaru. Kad je vlast odlučila uvesti ćirilicu u Vukovar svi smo upozoravali što će se dogoditi, ali Milanović i Vlada nisu nas htjeli čuti. Ćirilične ploče u Vukovar postavljali su noću. Izveli su ilegalnu akciju što samo po sebi govori kakav je njihov stav prema mišljenju branitelja. Koja to vlast ilegalno postavlja oznake u svojoj zemlji, u svom gradu.

Je li se mogao izbjeći prosvjed u Savskoj?

Prosvjed u Savskoj dogodio se spontano. Đuro Glogoški je taj dan imao sastanak u Ministarstvu branitelja s ministrom Matićem i pomoćnikom Glavaševićem i oni su ih otpilili. Đuro je informaciju prenio svojim prijateljima i oni su spontano počeli dolaziti pred Ministarstvo. Nas su pitali hoćemo li podržati. Naravno da hoćemo, hrvatski ratnici ne ostavljaju svoje prijatelje kad im je pomoć potrebna.

Nitko nije vjerovao da će u Ministarstvu biti toliko tvrdoglavi i zločesti. Naš prijatelj Fred Matić, koji je branitelj, a danas ga ne griza savjest da kaže „odlazim, neću čekati odluku premijera Milanovića, odlazim zbog samog sebe“. No, šta od njega očekivati kad on kardinala Bozanića uspoređuje sa Slobodanom Miloševićem.

Njemu je kućnom pragu umrla Nevenka Topalušić, ratna heroina, invalid Domovinskog rata, žena u kolicima. Kad se to dogodi zaboraviš politiku, zaboraviš obaveze prema predsjedniku, premijeru i bilo kome trećem.tandar profil

Predsjednik Josipović je ministra Matića, uz Vesnu Pusić, naveo kao uzorne političare u Hrvatskoj?

S uskoro bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem mogu se složiti u jednoj stvari oko Freda Matića. Matić je hrvatski branitelj, Vukovarac i naš prijatelj. Ratni je heroj i vrlo je zaslužan u stvaranju suvereniteta Republike Hrvatske. S ostalim što kaže Ivo Josipović nitko razuman ne može se složiti.

Ratni put Freda Matić  i današnjeg ministra branitelja Predraga Matića dva su svijeta. On sam kaže kako je pisao drugim ministrima koji mu ne odgovaraju na dopise. To svjedoči koliko ga njegove kolege u Vladi poštuju, a kako se ponašao nakon  što je počeo prosvjed  da i ne govorimo.

Okidač za prosvjed bile su izjave Siniše Glavaševića u Vukovaru koje su branitelji doživjeli kao izjednačavanje žrtve i agresora?

Bojan Glavašević  je u HNS-u i njega Vesna Pusić instruira kako se ponašati i kakav stav zauzeti prema braniteljima. Znamo tko je Vesna Pusić, kakav je njen stav o hrvatskoj naciji, svakoga tko je imalo nacionalan nazivaju ustašom, fašistom i nacistom. Greška Freda Matića je što  mladog momka uzeo za  savjetnika, odnosno pomoćnika ministra branitelja. Njegov pomoćnik treba biti netko tko je jeo,  krvario, borio se i strahovao s braniteljima. Netko tko je prošao dobro i zlo s njima, tko ih poznaje, a ne neki balavac koji želi ispraviti cijeli svijet, a u zavadi je sa susjedom i ne zna riješiti konkretan problem. Mladi ljudi su nam poželjni, dobrodošli, ali ne na takvoj dužnosti.

Da još nešto pojasnim. Kad sam rekao da je Fred Matić ušao u leglo zla ne mislim da su svi zaposlenici takvi. Najveći broj djelatnika Ministarstva su časni ljudi, znatan je broj branitelja koji rade na raznim dužnostima, veliki broj mladih ljudi koji pošteno rade povjereni im posao. Ali, Vesna Nađ i njena klika, njih pet-šet, kojima ministar ne može ništa i koji praktički upravljaju i ministrom i Ministarstvom, to je leglo zla.

Na Ministarstvo su naviše ljudi branitelji izvan Zagreba?

S pravom. Događa se da ljudi dođu iz Varaždina, Šibenika ili Osijeka i neki činovnik ga pita je li najavljen, Nije, ne može ga primiti. Ma, molim vas, kao da ide na medicinske pretrage pa se mora najaviti. Kad branitelj dođe iz Vukovara ili Rijeka, netko u Ministarstvu mora ga primiti i riješiti mu problem. Tako se vraća dostojanstvo hrvatskog branitelja. Da ga se primi, upozna s mogućnostima i procedurom. Čak i ako mu rješenje bude negativno, ako nema  određeno pravo na koje misi da ima, treba mu iskazati poštovanje,  upoznati ga s procedurom i staviti u postupak.

Kako će se razvijati prosvjed branitelja?

Bilo je prijedloga da se poduzmu određena akcije jer smo svjesni da vlast ide na iscrpljivanje. Vidjeli ste da je većina branitelja u kolicima, neki od njih su iscrpljeni, branitelji dolaze iz drugih gradova troše vlastiti novac da bi podržali prijatelje. Vlast  vjerojatno računa na iscrpljivanje i umor prosvjednika i nada se da povlačenju.

Đuro Glogoški kaže da nije pošao u ovu bitku da bi je izgubio?

Tako je. Ni ’91 nismo pošli u rat da bi ga izgubili pa nećemo ni ovu bitku. Treba biti iskren da nije lako, branitelji odvajaju od obiteljskog budžeta da bi došli u Zagreb, dali podršku i prosvjedovali. Oni u Ministarstvu sjede u toplim sobama i u pet su doma sa svojim obiteljima. Neki od branitelja odu dan-dva doma, odmore se, neki u toplice na liječenja, ali ne odustajemo. Podsjećam na ono što je Đuro rekao nismo pošli u rat da bi ga izgubili, pa nećemo ni ovu bitku.

Tu možemo govoriti o moralu Freda Matića koji svaki dan gleda svoje suborce u kolicima koji na ovoj hladnoći prosvjeduju. Svaki dan vidi Katu Zadro, suprugu i majku poginulih hrvatskih ratnika, koja daje podršku invalidima. Ako to može mirno gledati ne znam što bi ga drugo moglo nagnati da povuče pravi potez, ode kod svog šefa i kaže ‘ne mogu više’. Čak i da je u pravu moralan čovjek to ne bi podnosio.

Marko Marković
Foto: Maxportal


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

kolinda-samantha-bee-111

KOLINDA AMERIČKOJ NOVINARKI OBJAŠNJAVALA DA NIJE GLUMILA U PORNIĆU

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović gostovala je u emisiji “Full Frontal” poznate američke komičarke Samanthe Bee. Tema emisije …

-->