Naslovna » Hrvatska » Izabrane potpredsjednice Sabora: Opačićka glatko, Pusićka jedva prošla. Milanović bijesan
Pusić, Opačić

Izabrane potpredsjednice Sabora: Opačićka glatko, Pusićka jedva prošla. Milanović bijesan

Share Button

SABOR je većinom glasova potvrdio dvije potpredsjednice Sabora iz redova oporbe. Iz SDP-a je to Milanka Opačić (76 glasova za, 15 protiv, 3 suzdržana), a iz HNS-a Vesna Pusić (56 glasova za, 33 protiv, 5 suzdržana). Glasovi protiv došli su od zastupnika MOST-a i HDZ-a.

Mjesec dana nakon konstituiranja u Sabor su došli i ministri iz bivše Vlade. Odmah na početku sjednice prisegnuli su, a među njima i šef SDP-a Milanović.

Prisegu su položili Arsen Bauk, Branko Grčić, Siniša Hajdaš Dončić, Tihomir Jakovina, Joško Klisović, Gordan Maras, Predrag Matić, Zoran Milanović, Orsat Miljenić, Anka Mrak Taritaš, Mirando Mrsić, Vesna Pusić, Milanka Opačić, Ranko Ostojić, Tomislav Saucha, Siniša Varga, Ivan Vrdoljak i Mihael Zmajlović.

S obzirom da ni Milanović u mandatu od 2007. do 2011. nije bio čest u saborskim klupama, novinari su ga pitali hoće li sada češće dolaziti.

”U svom prvom mandatu kao predsjednik SDP-a u oporbi bio sam često kritiziran da malo govorim, napravili smo na kraju bilnacu u te četiri godine – između 2007. i 2011. sam imao minutažu, koliko god bila kvalitetna ili nekvalitetna, da me moja tri prethodnika usporediva još nisu dohvatili.

Tada sam bio za nekog aktivan, za nekog neaktivan, ali više od 3 puta aktivniji od bilo koga s kim se mogu uspoređivati. Ali to nije jedini kriterij. Bit ću ovdje na način da ću fizički biti kad treba, a da ću klub voditi kao i stranku – imati jasnu viziju, jasnu energiju, što je bitno, kada treba reći ne, kada treba lupiti šakom o stol”, rekao je Milanović.

Milanović je novinarima rekao i kakva će SDP biti oporba:

“Kompetentna, konstruktivna kada je to u nacionalnom interesu, ali bez milosti. Jer ova vlast i većina koju imamo naprosto ne zaslužuju nikakvo poštovanje. Vidjeli smo i sada da su nakon dogovora o potpredsjednicima Sabora u velikom broju glasali protiv. Ti ljudi ili ne znaju što je dogovor ili ne znaju što su građanske norme, tako nikada nije bilo u Hrvatskom saboru. Naravno, i Milanka i Vesna su izabrane, ali ovo se ovako ne radi, to govori o ljudskom moralu”, rekao je Milanović.

Milanović je inače bio jako ljut zbog velikog broja glasova protiv Vesne Pusić kao oporbene potpredsjednice Sabora jer je demokratska praksa da se glasa za.

“Ovo se ovako ne radi, to govori o ljudskom moralu”, negodovao je bivši premijer.

Zaboravio je da nitko od SDP-ovaca nije podržao Želja Reinera kad se glasalo o izboru za predsjednika Sabora.

D. L. /Foto:FaH

 

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

nina-obuljen1

Klub utemeljitelja HDZ-a protiv Nine Obuljen: “Ona je loš izbor za ministricu”

Klub utemeljitelja HDZ-a ne slažu sa odabirom Nine Obuljen za ministricu kulture, objavio je Milan Kovač, član …

-->