Naslovna » Naslovna » Josipović ljut na Milanovića jer je Vlada odbila financirati obranu Josipa Perkovića
josipovic_i_milanovic

Josipović ljut na Milanovića jer je Vlada odbila financirati obranu Josipa Perkovića

Share Button

Da je Vlada pristala financirati obranu Josipa Perkovića, kao što je želio predsjednik Ivo Josipović, u slučaju osuđuje presude, današnja Hrvatska bila bi kriva za ubojstvo Stjepana Đurekovića i zemlja koja organizira državni terorizam

KAD JE MUP odbio plaćati obranu Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća na suđenju za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića na Višem zemaljskom sudu u Münchenu, zaiskrilo je  na relaciji predsjednik Josipović premijer Milanović. Josipovićev savjetnik za nacionalnu sigurnost Saša Perković sin je optuženog Josipa Perkovića i jako se založio da MUP snosi troškove obrane. Primivši Milanovićevu košaricu Josipović je pobjesnio.

Perkovićev odvjetnik Ante Nobilo podnio je zahtjev da MUP, odnosno Vlada snosi troškove njegova klijenta. Nadao se zaradi sličnoj kao u slučaju Blaškić, no je njegov zahtjev MUP je to odbio. Nobilo se pozivao Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu i pravni kontinuitet Zakona o unutarnjim poslovima. U članku 84. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH definirano je da će “sigurnosno-obavještajne agencije” djelatnicima koji su procesuirani “zbog radnji počinjenih u obavljanju poslova sigurnosno-obavještajnih agencija” osigurati odvjetničku ili drugu pravnu pomoć i nakon što im prestane radni odnos. GERMANY TRIAL

Zakon o policijskim poslovima i ovlastima ima sličnu odredbu za policijske službenike koja je nedavno izmijenjena tako da od 5. kolovoza MUP snosi troškove obrane svojih bivših djelatnika samo u odnosu na policijske poslove “koje je po ocjeni policije obavio u skladu sa zakonom”.

Perković se, kao umirovljeni hrvatski obavještajac, pozvao na taj Zakon, premda je djelo za koje se tereti u Njemačkoj, politička likvidacija emigranta Stjepana Đurekovića, počinjeno 1983. godine u doba kada je Perković vodio Odjel za neprijateljsku emigraciju Službe državne sigurnosti.

MUP nije SUP

U MUP-u smatraju da nisu pravni sljednik nekadašnje Službe državne sigurnosti pa su odbili financirati obranu:

“Zaprimili smo zahtjev za financiranje obrane Josipa Perkovića u kaznenom postupku pred Vrhovnim pokrajinskim sudom u Münchenu, no ovo ministarstvo nije pravni sljednik nekadašnjeg SDS RSUP-a SR Hrvatske te ne može snositi troškove obrane”, objasnili su u MUP-u. Isti odgovor dobila je i Lidija Horvat odvjetnica Zdravka Mustaća kad je tražila od Vlade RH da financira njegovu obranu. Dakle, MUP nije SUP.

Nakon odbijenice iz MUP-Nobilo je najavio tužbu protiv države naglašavajući da će dokazati da je SOA, današnja hrvatska obavještajna služba, pravni sljednik nekadašnje Udbe.

Kad su novinari premijera Milanovića pitali o tom zahtjevu pravio se nevješt tvrdeći da “ništa o tome ne zna” . Ni zakone koji definiraju to područje. Ni savjetnici iz tog resora nisu ga obavijestili o zahtjevu za više-milijunsku pomoć za obranu bivšeg šefa hrvatske Udbe optuženog za likvidaciju hrvatskog emigranta.

Tko financira obranu

Posebna je tema kako se financira vrlo skupa obrana Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća na sudu u Münchenu. Za Mustaća se vjeruje da je cijeli karijeru živio od plaće te da nije ekonomski moćan plaćati skupe njemačke odvjetnike i česte odlaske u München branitelja iz Zagreba. Imao je problema s  odvjetnicima, želio ih je svesti na najmanju moguću mjeru, bilo je otkaza i ponovih angažmana. Perković je u sličnoj situaciji, a članovi obitelji se žale da ih sve previše košta i da ne znaju kako će preživjeti kraj procesa. Upućeniji o ovu temu uvjeravaju me da postoje broje osobe u Hrvatskoj koje su dužne Perkoviću i da mu sad moraju vratiti usluge. Ciljana skupina su  trgovci oružjem i dobavljači hrane i opreme za HV tijekom Domovinskog rata.

Turudić: Slučaj Perković isti je kao Puniša Račić

Zanimljive opservacije na taj slučaj i Perkovićevu želju da mu MUP plaća obranu, dao je ugledni sudac Ivan Turudić: “Plaćanje obrane Josipu Perkoviću pred njemačkim sudom bilo bi isto kao da plaćamo obranu Puniše Račića, atentatora na Stjepana Radića. Ako se donese presuda kojom se okrivljenik oslobađa optužbe, onda troškovi postupka, pa i obrane, padaju na teret proračuna Njemačke. Perkoviću se stavlja na teret da je sudjelovao u državnom ubojstvu. Prema tom kriteriju, ako prihvatimo da je SOA pravni sljednik nekadašnje Udbe, onda je RH, kao sljednica, odgovorna za ubojstvo Stjepana Đurekovića.”

Dakle, da je Vlada pristala financirati obranu Josipa Perkovića, kao što je želio predsjednik Ivo Josipović, u slučaju osuđuje presude današnja Hrvatska bila bi kriva za ubojstvo Stjepana Đurekovića. Obitelj pokojnog Stjepana Đurekovića od Hrvatske bi mogla tražiti odštetu, a suvremena Hrvatska bila bi prokazana kao zemlja koja organizira i provodi državni terorizam.

Je li predsjednik Josipović tako loš pravnik da to nije mogao shvatiti ili mu je sudbina Josipa Perkovića, Udbinog agenta optuženog za sudjelovanje u ubojstvu, važnija od  sudbine Hrvatske.

Marko Marković
Foto: fah


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

martina-dalic-niko-dalic

HOĆE LI MARTINA DALIĆ ODLUČIVATI O INI!? Njen suprug za četiri Vlade član je Uprave INA-e

NIKO DALIĆ, suprug Martine Dalić, novimenovane ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, član je Uprave Ine …

-->