Naslovna » Naslovna » ODVJETNIK ANTE NOBILO ŠOKIRAN: Država ipak neće platiti obranu Josipa Perkovića
0,,17385609_303,00[1]

ODVJETNIK ANTE NOBILO ŠOKIRAN: Država ipak neće platiti obranu Josipa Perkovića

Share Button

MUP  nije SUP, mi nismo sljednici Udbe pa nema temelja da plaćamo troškove obrane. Nobilo najavio tužbu protiv Hrvatske: “Moraju platit!”

Država ipak neće platiti obranu bivšeg šefa Udbe Josipa Perkovića koji u njemačkom zatvoru u Münchenu čeka početak suđenja za ubojstvo Stjepana Đurekovića, kako je bilo najavljeno u većini medija u Hrvatskoj, pa i na Maxportalu. Na tu temu danas se oglasilo Ministarstvo unutarnjih poslova RH priopćenjem u kojem se pojašnjavaju razlozi takve odluke:

‘MUP nije pravni sljednik bivše Službe državne sigurnosti Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova Socijalističke Republike Hrvatske. MUP neće snositi troškove obrane Josipa Perkovića, odnosno neće udovoljiti zahtjevu odvjetničkog društva koje ga zastupa’, priopćio je MUP u petak.

Naime, u Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu u članku 84. stavak 1. navodi se “ako je protiv službenih osoba sigurnosno-obavještajnih agencija pokrenut kazneni postupak zbog radnji počinjenih u obavljanju poslova sigurnosno-obavještajnih agencija, sigurnosno-obavještajne agencije će službenim osobama osigurati odvjetničku ili drugu pravnu pomoć, osim ako je kazneni postupak pokrenut na temelju kaznene prijave sigurnosno-obavještajnih agencija”. U stavku 2. navodi da će se pravna pomoć službenim osobama osigurati i nakon što im je prestao radni odnos.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio je da će zbog takve odluke tužiti Republiku Hrvatsku. Kaže da  je zločin za koji se optužuje njihov klijent počinjen je za vrijeme kad je Perković  bio dužnosnik Hrvatske, a ne jugoslavenske Udbe.

‘Tužit ćemo državu jer ne smiju odbiti. Osamdesetih godina, kad se dogodilo djelo za koje je optužen Josip Perković, Služba sigurnosti i MUP bili su potpuno decentralizirani’, rekao je Anto Nobilo.
(maxportal)


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

projekt-velebit-11

MARKO JURIČ: Vrijeme je za akciju, Hrvati moraju prestati biti narod sućutnih naricatelja

DOSTA je svih tih beskonačnih žalopojki o stradanju Hrvata. Raznih knjiga, dokumentarnih filmova, tribina, okruglih stolova …

-->