Naslovna » Naslovna » Partizansku mirovinu prima i ‘borac’ koji je 1945. imao samo tri godine!
partizani

Partizansku mirovinu prima i ‘borac’ koji je 1945. imao samo tri godine!

Share Button

Prošlo je sedamdeset godina od završetka Drugoga svjetskog rata, a za prava onih koji su u njemu sudjelovali Hrvatska će i ove godini izdvojiti oko 900 milijuna kuna.

Najveći dio novca odlazi za partizanske mirovine, njih 28 tisuća s prosječnom mirovinom od 3 100 kuna. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje broj umirovljenika koji su bili u ustašama ili domobranima je 11 tisuća s prosječnom mirovinom 2.200 kuna (Podaci i za ustaše i za partizane nisu posve precizni jer se zbog biološke dobi korisnika broj brzo mijenja). -branitelji-ne-bi-imali-sto-braniti_ca_large[1]

U dvije trećine slučajeva riječ je o obiteljskim mirovinama dakle onima koje primaju udovice ili djeca poginulih ili umrlih boraca NOB-a, a ne oni osobno.

Živih partizana je je 9 185, a oko 19 tisuća je korisnika obiteljskih mirovina. Nevjerojatan je podatak da najmlađi korisnik “boračke penzije” ima samo 73 godine, što znači da je na kraju Drugog svjetskog rata imao tri godine. Neslužbeno smo saznali da je riječ o riječ o korisniku mirovine koji je rođenu izbjegličkom kampu u El Shatu 1942. godine

Najstariji korisnik “partizanske mirovine” ima 109 godina, dok najstarija korisnica obiteljske mirovine ima 106 godina. Čak 11.120 korisnika mirovina mlađe je od 85 godina, što znači da su na kraju Drugog svjetskog rata imali manje od 18 godina.
Temeljem sudjelovanja u Domovinskom ratu mirovinu prima oko 65 tisuće korisnika,  od čeka je 12.236 obiteljskih mirovina (obitelji poginulih i nestalih), a 53 000 je invalidskih mirovina i one u prosjeku iznosi  oko 5. 200 kn.

Zanimljivo je da među živima nema ni jednog partizana koga su komunističke vlasti proglasile narodnim herojem. Milutin Baltić preminuo je u listopadu 2013., a početkom iste godine umro je i Rade Bulat, ne dočekavši suđenje za brojne pokolje za koje je optuživan.

D. Lukić


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

Sasa-Lekovic-novi-predsjednik-HND-Hrvatskog-novinarskog-drustva_article[1]

Leković objavio da su ga pokušali ubiti: “Prepilili su mi vijke na kotaču auta!”

PREDSJEDNIK Hrvatskog novinarskog društva objavio je na svom Facebook profilu da slavi drugi rođendan nakon …

-->