Naslovna » Hrvatska » Prvi put u povijesti zvonit će zvona svih crkvi za poginule Osječane u Domovinskom ratu!
OSIJEČKA KATEDRALA

Prvi put u povijesti zvonit će zvona svih crkvi za poginule Osječane u Domovinskom ratu!

Share Button
Zvona će se oglasiti 5. prosinca, u 9.05 sati, jer su na taj dan 1991. poginule čak 34 osobe.

Sa svih zvonika svih osječkih crkvi i kapelica oglasit će se 5. prosinca, u 9.05 sati, zvona u čast svim poginulima u Osijeku za vrijeme Domovinskog rata, prenosi Glas Slavonije.

– Još se nikada u povijesti grada nije dogodilo da sve crkve zvone istodobno, a željeli smo ovom inicijativom ‘Krug zajedništva, mira i ljubavi’, koju je pokrenula Udruga hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Sveti Rok Osijek, da Osijek oda počast za više od 1600 poginulih svojih građana, jer do sada nismo imali dan kada bi se Osječani zajednički prisjetili žrtava – kaže Zlatko Bebek, predsjednik te Udruge.

Organizaciju inicijative Kruga, uz podršku Predsjedništva Udruge, odradili su Bebek i član Miroslav Šimić, kako bi se ovakav u povijesti nezabilježen događaji mogao zbiti. Do sada su im svoju podršku i sudjelovanje potvrdile: Katolička crkva (11 župa), Pravoslavna crkva, Zmaj Jovina Osijek, Protestantska reformirana kršćanska crkva, Grkokatolička crkva, Muslimanska zajednica grada Osijeka, Židovska općina Osijek, Kristova pentakosna crkva, Reformirana kršćanska (kalvinska) crkva, Evangelička crkva, Evanđeoska crkva Radosne vijesti i Baptistička crkva Osijek.

– Ovim putem pozivamo i druge vjerske zajednice koje žele biti dio ‘Kruga zajedništva, mira i ljubavi’ da nam se jave. Tijekom Domovinskog rata u gradu Osijeku poginulo je više od 1600 osoba. I sami smo bili sudionici i svjedoci strahota koje može nanijeti samo rat. Smrt nije prepoznavala ime, prezime, nacionalnost ni vjeroispovjest. Pokrenuli smo ovu inicijativu u namjeri da iskažemo duboko poštovanje prema svim žrtvama Domovinskog rata u Osijeku i pošaljemo poruku zajedništva, mira i ljubavi koja je našem društvu danas potrebna, možda više nego ikad prije – pojašnjavaju Bebek i Šimić.

Navedene poruke bit će odaslane simbolično zvonjavom svih osječkih crkvi 5. prosinca, u 9 sati i 5 minuta. Taj je datum izabran jer su na taj dan 1991. godine u Osijeku poginule 34 osobe, bio je to najteži dan za Osijek u Domovinskom ratu s najviše poginulih osoba.

– Crkve koje imaju zvona uključit će se zvonjavom, a one crkve i vjerske zajednice koje nemaju zvona pridružit će nam se na njima prihvatljiv način. Na kraju, vjerujemo da će se mnogi Osječani u trenucima dok zvona budu zvonila sjetiti svojih poginulih sugrađana, ali i odgovornosti koje imaju prema njihovoj žrtvi. Odgovornosti da na temeljima zajedništva, mira i ljubavi izgradimo bolje društvo – poručuje Bebek.


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

bermudski-trokut

Znanstvenici tvrde da su konačno riješili tajnu Bermudskog trokuta

MORSKI trokut između Bermuda, Floride i otoka Portorika u Atlantskom oceanu površine oko 1.140 kvadratnih …

-->