ANALIZA: Kako je i zašto osnovano Ministarstvo branitelja i treba li ga ukinuti

veljača 18, 2016 maxportal
Share Button

PONUKAN raspravama o tome treba li nam ili ne Ministarstvo branitelja želim podsjetiti kad je i zašto ustrojeno Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Pero kovačević

Piše: Pero Kovačević

Naime, upravo sam po nalogu predsjednika Franje Tuđmana, potpredsjednice Vlade Ljerke Mintas Hodak, ministra obrane Gojka Šuška i generala Janka Bobetka radio na ustrojavanju Ministarstva hrvatskih branitelja i priredio Promemoriju – elaborat za pokojnog predsjednika Tuđmana u studenom 1997. godine o razlozima za ustrojavanje Ministarstva. Sastavni dio elaborata bio je i ustroj ministarstva.

Predsjednik Tuđman je prihvatio elaborat i krenulo se u provedbu.

Osnovna zadaća i cilj ustrojavanja Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata bila je provedba Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Naime, usporedo sa ustrojavanjem Ministarstva izradili smo i Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Zakon je usvoje u Saboru u kojim su na jednom mjestu bila kodificirana sva prava.

Početna nakana je bila da Ministarstvo djeluje od 4 do 8 godina dok se ne riješe tada nagomilani problemi i nakon toga preraste u državnu upravnu organizaciju.

Predsjednik Tuđman je smatrao, kao što je u elaboratu bilo naznačeno, da se Ministarstvo obrane i HV nakon završetka Domovinskog rata trebaju preustrojiti posvetiti pitanjima obrane, a ne baviti se pitanjima skrbi o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji jer to nije njihova zadaća.

Sukladno tome Ministarstvo je ustrojeno u prosincu 2007. godine kad je i usvojen Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a započelo je sa djelovanjem u ožujku 2008. Tada sam obnašao dužnost pomoćnika ministra dr Juraja Njavre, a nakon toga i v. d. ministra devet mjeseci, kad je dr. Njavro imao srčani udar.

Prema tome, ako se i kad steknu uvjeti, a sad sigurno nisu stečeni da se ukine Ministarstvo hrvatskih branitelja, nije logično da se djelokrug poslova i nadležnost Ministarstva branitelja prebaci u djelokrug Ministarstva obrane.

Foto:arhivmaxportal
Komentari
Share Button