U RAD PUŠTENA PRVA ELEN PUNIONICA ZA ELEKTRIČNA VOZILA U NAŠICAMA – Maxportal

U RAD PUŠTENA PRVA ELEN PUNIONICA ZA ELEKTRIČNA VOZILA U NAŠICAMA

travanj 13, 2017 maxportal
Share Button

Hrvatska elektroprivreda je danas svečano otvorila prvu ELEN punionicu za električna vozila u Našicama, koja je smještena na Trgu dr. Franje Tuđmana.Punionicu su svečano otvorili Stjepan Pintarić, gradonačelnik Grada Našica i Domagoj Puzak, zamjenik voditelja tima za eMobilnost HEP grupe.

ELEN punionica u Našicama postavljena je temeljem „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“, gdje je Grad Našice dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektroslavonije Osijek, Pogona Našice.

Na punionici u Našicama moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu [email protected].

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 37 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. U fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punionice u Dubrovniku, Novom Vinodolskom, Pagu, Novom Marofu, Braču  i ostalim gradovima.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša, a sve prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva.

U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je i sustav koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila. Za razvojni projekt eMobilnosti te promicanje elektromobilnosti u Hrvatskoj, HEP-u je krajem 2016. godine dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva.

MP/Foto: hep.hr

Komentari
Share Button