Najzdravije povrće na svijetu, nažalost, malo tko od nas jede, a malo tko zna i kako se zove. Zato je vrijeme da se upoznate s moćnom biljkom koja čini čuda i za tijelo i za dušu
Zdrava prehrana ponekad djeluje bezukusno ili dosadno, ali uopće ne mora tako. Ako znamo da je nešto izuzetno dobro za naš organizam i nađemo dobar recept, zašto ne bismo isprobali. A kad smo već kod probanja nečeg novog, jeste li ikad jeli najzdravije povrće na svijetu – potočarku?
Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, potočarka regenerira oštećene ćelije, uništava kemikalije koje štete tijelu i pomaže u borbi protiv raka. Pritom, sadrži više vitamina C od naranče i limuna.
Zanimljivo je da potočarka, osim što godi našem tijelu, godi i našem umu. Bogata folatom, vitaminom B poznatom po svojoj ulozi u funkciji mozga, potočarka pridonosi kognitivnom zdravlju, poboljšava pamćenje i pomaže da se lakše borimo sa stresom.
Stručnjaci smatraju da je ne treba pretjerano koristiti jer je od prekomjerne konzumacije moguća iritacija bubrega i želuca.
U svakom slučaju, potočarka je, kako kaže američki Nacionalni centar za kontrolu i prevenciju bolesti ( CDC ) najbolje povrće na svijetu jer je superhrana. Vjeruje se da može da izliječi mnoge bolesti i da pomaže u brzom oporavku
Također, mnogi sportaši jedu potočarku da bi što prije zaliječili ozljede
S vrlo malo kalorija po porciji, potočarka nudi izuzetnu količinu hranljivih materija koje mogu poboljšati opće zdravlje i blagostanje. Također je antioksidans.
Iskustva govore da oni koji je konzumiraju dva sata prije vježbanja nemaju bolove u mišićima. Sadrži veliku količinu željeza, kalcijima, kalija, magnezija i vitamina K, koji sprečava oštećenje moždanih stanica
Općenito potočarka nije česta u svakodnevnoj prehrani. To je svakako šteta i zato vrijedi isprobati jedan recept koji je i ukusan, a i očigledno među najzdravijima na svijetu.
Iako su oba zelena i zdrava, potočarka ima tu prednost što je malo hrskavija i bolje odolijeva dressingu, za razliku od matovilca koji brzo uvene nakon što ga začinite. Obje biljke su izvrsne same za sebe, bez potrebe za dodatnim začinima. Istovremeno, lako se kombiniraju s različitim sastojcima.
Potočarka možda nosi titulu zdravije opcije zbog svojih antioksidativnih svojstava, dok je matovilac pristupačniji po cijeni i dostupan tijekom cijele godine, dok s potočarkom i nije baš tako.
Pojedete li jednu porciju potočarke (1 šalicu), unijet ćete čak 71% dnevne doze vitamina K i 17% vitamina C.
100 g potočarke
125 g cherry rajčica
2 mlada luka (manja)
30 g bučinih sjemenki
50 g feta sira
Dressing za salatu od potočarke
2 prstohvata soli
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica jabučnog octa
Priprema:
MaxportalGastro/Foto:pmedia
Incident u Splitu na kojem je sinoć 50-ak mladih, za koje je navedeno da su…
Kada bi povijest bila psihijatrijska ordinacija, srpska ljubav prema Rusiji bila bi slučaj za debelu…
Kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić odabrao je za mrežni portal španjolskog dnevnika AS petoricu najboljih…
Komentiraj