Ovo je službeno najzdravije povrće, a rijetko ga jedemo. Isprobajte ovaj recept

19 kolovoza, 2024 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Najzdravije povrće na svijetu, nažalost, malo tko od nas jede, a malo tko zna i kako se zove. Zato je vrijeme da se upoznate s moćnom biljkom koja čini čuda i za tijelo i za dušu



Zdrava prehrana ponekad djeluje bezukusno ili dosadno, ali uopće ne mora tako. Ako znamo da je nešto izuzetno dobro za naš organizam i nađemo dobar recept, zašto ne bismo isprobali. A kad smo već kod probanja nečeg novog, jeste li ikad jeli najzdravije povrće na svijetu – potočarku?

Što je potočarka i zašto je dobra

Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, potočarka regenerira oštećene ćelije, uništava kemikalije koje štete tijelu i pomaže u borbi protiv raka. Pritom, sadrži više vitamina C od naranče i limuna.

Zanimljivo je da potočarka, osim što godi našem tijelu, godi i našem umu. Bogata folatom, vitaminom B poznatom po svojoj ulozi u funkciji mozga, potočarka pridonosi kognitivnom zdravlju, poboljšava pamćenje i pomaže da se lakše borimo sa stresom.

Stručnjaci smatraju da je ne treba pretjerano koristiti jer je od prekomjerne konzumacije moguća iritacija bubrega i želuca.

U svakom slučaju, potočarka je, kako kaže američki Nacionalni centar za kontrolu i prevenciju bolesti ( CDC ) najbolje povrće na svijetu jer je superhrana. Vjeruje se da može da izliječi mnoge bolesti i da pomaže u brzom oporavku

Također, mnogi sportaši jedu potočarku da bi što prije zaliječili ozljede

Nutritivni sastav potočarke

S vrlo malo kalorija po porciji, potočarka nudi izuzetnu količinu hranljivih materija koje mogu poboljšati opće zdravlje i blagostanje. Također je antioksidans.

Iskustva govore da oni koji je konzumiraju dva sata prije vježbanja nemaju bolove u mišićima. Sadrži veliku količinu željeza, kalcijima, kalija, magnezija i vitamina K, koji sprečava oštećenje moždanih stanica

Općenito potočarka nije česta u svakodnevnoj prehrani. To je svakako šteta i zato vrijedi isprobati jedan recept koji je i ukusan, a i očigledno među najzdravijima na svijetu.

Potočarka ili matovilac – što je bolje?

Iako su oba zelena i zdrava, potočarka ima tu prednost što je malo hrskavija i bolje odolijeva dressingu, za razliku od matovilca koji brzo uvene nakon što ga začinite. Obje biljke su izvrsne same za sebe, bez potrebe za dodatnim začinima. Istovremeno, lako se kombiniraju s različitim sastojcima.

Salata od potočarke

Potočarka možda nosi titulu zdravije opcije zbog svojih antioksidativnih svojstava, dok je matovilac pristupačniji po cijeni i dostupan tijekom cijele godine, dok s potočarkom i nije baš tako.

Pojedete li jednu porciju potočarke (1 šalicu), unijet ćete čak 71% dnevne doze vitamina K i 17% vitamina C.

Salata od potočarke

100 g potočarke
125 g cherry rajčica
2 mlada luka (manja)
30 g bučinih sjemenki
50 g feta sira

Dressing za salatu od potočarke

2 prstohvata soli
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica jabučnog octa

Priprema:

MaxportalGastro/Foto:pmedia


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->