Tradicionalno, gulaš se u Mađarskoj nastao kao pastirska hrana, a inače je jedno od omiljenih jela u raznim kuhinjama zemalja bivše Austro-Ugarske kao primjerice u Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj, Bosni i Hercegovini i Austriji.
Za pripremu ovog zdravog, ukusnog i prilično jeftinog jela treba nekoliko sati, a umjesto junetine ili govedine, može se raditi i s drugim vrstama mesa, poput ovčetine.
Inače, naziv gulaš dolazi od mađarske riječi Gulyás što znači pastir.
Priprema:
U loncu na malo ulja izdinstati sitno sjeckane kapulu, češnjak i mrkvu, te dodati meso izrezano na kockice i propirjati.
Dodati 1 dcl vina, te miješati dok vino ne ispari, te na to dodati vodu, narezani peršin, lovorov list te začine po želji – uz sol i papar možete ubaciti i mljevenu slatku papriku, kajenski papar, ljutu papriku, malo ružmarina…
Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje, te kad je meso kuhano, krumpir narezan na kockice, šalšu (ako želite intenzivniji okus rajčice dodajte i veliku žlicu kunšerve), te dodajte vode i kuhajte dok se krumpir ne skuha.
Dobar tek!
Sastojci:
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a…
Nakon nove akcije EPPO-a u kojoj su uhićeni bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan i bivši profesor…
Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim…
Komentiraj