Kupina je bila poznata svim narodima još iz antičkih vremena. Zbog svojih nutritivnih vrijednosti kupine dobro djeluju na srce, metabolizam, smanjuju rizik od moždanog udara i dijabetesa.
Kupina, lat. Rubus fruticosus, ubraja se u voće s najvećim antioksidativnim djelovanjem jer sadrži visoke količine antioksidansa u obliku minerala, vitamina i polifenola (karoteni, antocijani, flavanoidi) koji osobito pozitivno djeluju na imunitet i zdravlje organizma.
Oni sudjeluju u procesu sprječavanja štetnoga djelovanja slobodnih radikala i tako pomažu u zaštiti od raka, štite kardiovaskularni sustav te usporavaju starenje organizma.
Kupinovo vino, bogato je vitaminima i drugim mineralima i ima veliku hranljivu vrijednost. Odavno je cijenjen i dokazan lijek u borbi protiv malokrvnosti.
Zbog visokoga sadržaja organskoga željeza i vitamina C plodovi kupine korisni su za prevenciju slabokrvnosti i preporučuju se u trudnoći. Za liječenje anemije preporučuje se i kupinovo vino koje sadrži velike količine galne kiseline (više od crnoga vina) i resveratrol koji su važni u resorpciji željeza.
Za blagotvoran utjecaj na organizam dovoljan je 1 dl vina dnevno.
Osim ploda, ljekoviti su i lišće i korijen kupine. List kupine bogat je taninima koji djeluju adstrigentno (stezujuće) i tako koriste kod proljeva. Osim toga, čaj od listova kupine dobar je za ispiranje upaljenoga grla te za liječenje upala usne šupljine i desni.
D.M. /Foto: shutterstock
U rovinjskom hotelu Lone jučer je održan jubilarni, 35. izbor Kraljice Hrvatske 2025. za Kraljicu…
Trener nogometaša Osasune Alassio Lisci rekao je da hrvatski napadač Ante Budimir "živi za gol",…
'Mislim da se sve više na proces proširenja pokušava staviti svojevrsna geopolitička optika, koja ima…
Komentiraj