Kategorije Gastro

Smijemo li jesti krumpir koji je proklijao? Evo što kažu stručnjaci

Širi dalje

Krumpir je neizostavna namirnica u mnogim domaćinstvima. A jeste li se ikada zapitali je li u redu jesti ga kad proklija



Krumpir sadrži solanin, štetni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji se u povećanoj koncentraciji nalazi u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru.

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta Lincoln ističu da otrovne klice krumpira mogu uzrokovati probavne probleme ili glavobolju pa ih svakako treba ukloniti

Ako je krumpir mekan ili smežuran, morate ga baciti, ali ako je ostao tvrd i zdrav, možete ga oguliti, po potrebi olčisiti mjesto gdje je klica i koristiti za jelo.

Kako bi usporili klijanje krumpira, čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu, najbolje u kartonskoj kutiji ili papirnatoj vrećici kako bi zrak mogao cirkulirati. Krumpir nije preoručljivo držati u palastičnim vrećicma  jer ne može disati u plastici pa će se prije pokvariti.

Spremate li veću količinu krumpira, redovito ga provjeravajte i odvojite one koji su proklijali ili omekšali kako ne biste pospješili kvarenje ostalih. Također, nemojte ih čuvati s lukom kako biste usporili starenje zbog plinova koje oslobađaju.

D.M: /Foto: Ilustracija


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi KRUMPIR

Najnovije

Nadbiskup Kutleša o Thompsonu i slučaju časne sestre Marije Zrno

Na Badnjak će prvi put otkako je postao zagrebački nadbiskup monsinjor Dražen Kutleša predvoditi misno…

1 sat prije

Nadbiskup Kutleša podržao molitelje s Trga: “Zabrane rađaju veće probleme”

Zagrebački nadbiskup, monsinjor Dražen Kutleša, za Dnevnik HRT-a je komentirao peticiju da se molitelji izmjeste…

2 sata prije

Nova Kraljica Hrvatske je kći Gorana Višnjića!

U rovinjskom hotelu Lone jučer je održan jubilarni, 35. izbor Kraljice Hrvatske 2025. za Kraljicu…

2 sata prije