Kategorije Gastro

Znanstvenici kažu – jedite orahe, živjet ćete zdravije i duže

Širi dalje

Ako želite imati dug, zdrav i aktivan život, neka vam smočnica uvijek bude napunjena – orasima. Nova studija koja pokriva desetke istraživanja izvještava da ljudi koji jedu orahe redovno imaju veću vjerojatnost da budu fizički aktivni i da imaju manji rizik od srčanih bolesti kako stare.



Znanstvenici sa Škole javnog zdravstva Sveučilišta u Minnesoti smatraju da je to zbog hranljivih sastojaka orašastih plodova i njihovog efekta na opće zdravlje. Oni su pratili 3.023 muškaraca i žena tijekom 20 godina i uspoređivali njihovo zdravlje s načinom ishrane,

Orasi su jedini koji su odličan izvor omega-3 alfa-linolenske kiseline na biljnoj bazi, za koju se pokazalo da utječe na zdravlje srca i mozga, kao i na zdrave procesa starenja. Samo jedna porcija oraha (otprilike šaka) ima impresivan niz hranljivih sastojaka koji povoljno utječu na opće zdravlje.

Sastoje se od četiri grama proteina, dva grama vlakana i magnezija (45 miligrama). Orasi također pružaju brojne antioksidanse, uključujući polifenole.

„Izgleda da oni koji jedu orahe imaju jedinstven fenotip tela koji sa sobom nosi i druge pozitivne utjecaje na zdravlje, kao što je bolja kvaliteta prehrane, posebno ako su jeli orahe od malih nogu do srednjeg odraslog doba“, kaže profesor epidemiologije i zdravlja na Školi javnog zdravstva Sveučilišta u Minnesoti, dr Lin M. Stefen.

Jedenje oraha je također povezano sa smanjenjem težine – konzumenti oraha su pokazali značajno niže koncentracije glukoze u krvi od onih koji ne jedu orahe.

Megy M. /Foto: Ilustracija


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

10 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

10 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

10 sati prije