U Zagrebu osnovan prvi Nacionalni press klub

22 studenoga, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U Zagrebu je 21. studenog 2016. osnovan Nacionalni press klub, a prva tema press konferencije bila je progon hrvatskih novinara, diskriminaciju od strane HND-a u odnosu na pojedine novinare i opća nezaštićenost dijela novinara čiji životi su doslovno u životnoj opasnosti radi prijetnji i mobinga,Na press konferenciji istaknuto je da je velik broj novinara već duže vrijeme progonjen od strane određenih struktura  čije ponašanje se slobodno može kvalificirati kao kazneno djelo nametljivog ponašanja, ozbiljne prijetnje, i sl.,

Poznato je, da je Ustavom RH, ali i Kaznenim zakonom propisano da novinari imaju pravo na slobodan, neometan rad i izvještavanje, no neki pojedinci u Hrvatskoj, i jedan hrvatski državljanin koji živi izvan Hrvatske,   sebi uzimaju za pravo da otvorenim javnim progonom i zlostavljanjem onemogućavaju novinare u njihovom radu čime direktno krše prava i slobode novinara a što je zabranjeno i Münchenskom deklaracijom.

Novinarka Nada Landeka, članica Hrvatskog novinarskog društva ali i članica nekoliko vodećih svjetskih novinarskih društava (National Press Club, IPA – International Press Association) izvijestila je prisutne novinare o katastrofalnoj nezaštićenosti dijela novinara u Hrvatskoj.

„Ima novinara koji mjesecima nemaju pristup svojem radnom mjestu, iako se nalaze na platnoj listi, npr. Helena Krmpotić, koje nije cenzurirana kao što to pojedinci žele prezentirati u javnosti, već je nesumnjivo mobingirana na radnom mjestu.  Velik broj novinara uopće nije plaćen za svoj rad, ili do naknade vrlo teško dolaze.

Smiljana Škugor Hrnčević dobila je ostavku jer je u javnost dospjela informacija o dugu tvrtke u vlasništvu supruge bivšeg ministra Mrsića, uz navode da je prekršila osnove novinarske etike, kako je naveo predsjednik HND-a Saša Leković.

I Miro Matijević jedan je od progonjenih novinara, i nije jedini.“

I novinarka Nada Landeka već je duže vrijeme izložena mobingiranju i otvorenom zlostavljanju pa i prijetnjama vlasnika kreditnog ureda Branimira Petranovića – Make, vlasnika kreditne tvrtke Makafinanz Ag sa sjedištem u Švicarskoj, Schafhausen.  Landeka je u sklopu svojeg novinarskog rada pisala o pljački hrvatskih građana od strane kreditnih ureda, te je zahvaljujući njezinom pisanju javnost bila izvješćivana pravodobno o svim bitnim temama vezano uz kreditne urede, a promijenjeni su i zakoni.

Usvojen je Zakon o zabrani obavljanja neregistrirane djelatnosti ali i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Dio djelatnika  tih kreditnih ureda uhićeni su, procesuirani i osuđeni, dok se dio nalazi izvan granice Hrvatske. Upravo  je Branimir Petranović Maka sa sjedištem u Schafhausenu, Švicarska sebi uzeo za pravo da se postavi iznad Zakona i Ustava RH, iznad hrvatskih institucija, i  da svakodnevno mobingira i zlostavlja novinarku Nadu Landeka, šireći o njoj laži i klevete, izmišljajući događaje i okolnosti, sve u svrhu njezinog diskreditiranja u javnosti i onemogućavanja obavljanja novinarskog posla.

Naime teme o kojima Landeka svakodnevno istražuje i piše, o nelegalnom poslovanju kreditnih ureda, o oštećenicima RBA zadruga, te o ovrhama i sucima, u pojedinim segmentima društva nisu dobro prihvaćene, a naročito ne kod onih koji su se nelegalnim poslovanjem bavili.

Branimir Petranović Maka u više je navrata od strane Nade Landeka prijavljen MUP-u, DORH-u, isti je  i tužen Prekršajnom sudu u Zagrebu, te Općinskom sudu u Zagrebu,  ali institucije RH  veoma sporo rješavaju pitanja oko zlostavljanja novinara i novinarki i njihove zaštite. Takvo ponašanje je suprotno svim propisima, Deklaracijama i Konvencijama, ali u Hrvatskoj još uvijek nema organizacije koja bi se u potpunosti brinula za prava novinara, a ne selektivno. Svjedok sam kakve prijetnje je dobivala Helena Krmpotić dok je radila na istoj temi i istraživala problem oko austrijskih Raiffaisen zadruga.“ –  izvijestila je Landeka.

„Ako se prisjetimo događaja oko Ranka Ostojića  i Marka Franciskovića u kojoj situaciji je Marko Francisković bio promptno uhićen i procesuiran, te isto tako i u slučaju Saše Lekovića, predsjednika HND-a koji je navodno bio u kontaktu direktno sa ministrom MUP-a radi ispitivanja slučaja oko navodnog napada na njega, onda se postavlja pitanje – zašto su neke osobe, pa i novinari promptno zaštićeni, dok su drugi kategorizirani u valjda manje vrjedne i potpuno su nezaštićeni, boje se za svoj život i onemogućeni su u svojem radu“ – rekla je Landeka

„Obraćala sam se i predsjedniku HND-a, pismeno i usmeno,  sa zamolbom da mene i moje kolege zaštiti od sustavnog progona, na žalost, nismo dobili nikakvu pomoć. Umjesto toga, kad su moji kolege javno objavili Kaznenu prijavu predanu protiv Branimira Petranovića i drugih,  HND me kaznio opomenom navodeći da takva objava nije u skladu sa novinarskom etikom, iako su istu kolege objavili prvenstveno da bi  zaštitili moj  život, obzirom da nitko drugi nije reagirao. Osim toga osobe koje su mi se po nalogu Branimira Petranovića prijetile (o čemu postoje pismene izjave na zapisnik kod suda) pravomoćno su osuđene, pa nikakve sumnje nema da su prijetnje stvarne i vrlo ozbiljne a i danas traju.

Međutim, HND  se i predsjednik Saša Leković oglušio na te vapaje za zaštitom,  stoga je očigledno da HND postupa diskriminatorno u pogledu dijela novinarske struke,  ali i diskriminatorno, objavljujući na svojim stranicama sadržaj identičan onom za kakav kažnjava druge novinare (objava o Željki Markić prije nekoliko dana).

Zbog cjelokupne i vrlo ozbiljne situacije koja doslovno novinarima ugrožava živote,  i koji dobivaju ozbiljne prijetnje,  o kojima postoje i  pravomoćne presude radi prijetnji prema novinarima, Landeka zahtjeva promptnu reakciju MUP-a i drugih institucija – DORH-a i ODO da pokrenu mjere zaštite novinara i sankcioniranje zlostavljača  i onih koji prijete novinarima prema prijavama koje imaju u svojim ladicama.  Prvenstveno se to odnosi na Branimira Petranovića Maku, koji izbjegava hrvatske sudove koristeći dvojno državljanstvo, i koji 24 sata dnevno  protiv Landeke provodi mobing i sustavno ju zlostavlja, i to sve do sada nekažnjeno obzirom da su institucije veoma spore.

Budući da hrvatski  novinari nemaju od strukovne organizacije i od Države  zaštitu kakva je uobičajena u svijetu, to je nekolicina domaćih novinara i novinara iz dijaspore osnovalo u listopadu 2016. godine prvi hrvatski Nacionalni press klub, koji će okupljati  u svojim redovima novinare, reportere, dopisnike, publiciste, pisce, blogere, snimatelje, fotografe i kojem će naglasak biti prvenstveno na pravnoj zaštiti i zaštiti života i rada novinara,  te na sprječavanju cenzure.

Novinarski zadaci su da izvješćuju pravodobno i istinito, i da prilikom obavljanja svojih poslova imaju maksimalnu sigurnost i zaštitu – rekla je Landeka, predsjednica prvog hrvatskog  Nacionalnog press kluba.

N. L. /foto:

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •