Kategorije Kolumne

Anto Đapić: Raspekt za Mostar, gospodine predsjedniče

Širi dalje

Respekt, gospodine predsjedniče Republike. Tako se to radi, tako se postavljaju institucionalni standardi državne politike. No, respekt i zbog mnogobrojnih implikacija, kako međunarodnih, tako, i još više onih unutarnjo-političkih.



Iako sam više puta ukazivao na realnu destruktivnost postupaka predsjednika Republike Zorana Milanovića u nizu unutarnjo-političkih pitanja, a prije svega zbog otvorenog poticanja ostrašćenog javnog odnosa prema Vladi, koji pogoduje jedino glasnim, a nebitnim skupinama i s ljevice i s desnice, čiji je modus vivendi javno huškanje, upravo su Milanovićeve poruke i postupci u Mostaru tijekom proslave 30. godišnjice osnutka HVO-a izraz poticajne nacionalne pa i vrhunske državničke konstruktivne konkurencije.

Milanović legitimno i legalno predstavlja Republiku Hrvatsku po definiciji svoje funkcije, značajno više nego po nadležnostima.

Odlukom o odlikovanju Zbornih područja HVO-a on je postavio standard ponašanja, ali i državne politike Republike Hrvatske prema povijesnoj borbi hrvatskog naroda u BiH što čak i sa spektra ljevice s koje su čak i Milanovićevi ministri nekada ranije, kao Vesna Pusić i

li kolege s ljevice kao bivši predsjednik Ivo Josipović, silno pogodovali višegodišnjoj neđunarodnoj kampanji kriminalizacije hrvatske borbe za slobodu i opstanak u BiH, znači potpuni zaokret!

Institucionalni simbol te borbe je HVO, a odlikovanjem HVO-a Republika Hrvatska iskazuje potpunu povijesnu reafirmaciju Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Respekt, gospodine predsjedniče Republike. Tako se to radi, tako se postavljaju institucionalni standardi državne politike.

No, respekt i zbog mnogobrojnih implikacija, kako međunarodnih, tako, i još više onih unutarnjo-političkih.

U međunarodno-političkom smislu je Milanović dao moćne argumente Vladi Republike Hrvatske, predsjedniku Plenkoviću i ministru vanjskih i europskih poslova, jer su oni operativno nadležni ostvariti političke ciljeve koje je svojim odlukama i porukama standardizirao predsjednik Republike.

Svakom stranom državniku je politički jasno da se ti standardi ne mogu ignorirati i da nema smisla ni mogućnosti u spektru vanjsko-političkih odnosa računati na hrvatske kompromise na pitanju statusa Hrvata u BiH.

Na unutarnjo-političkom spektru, Milanović je ovim postupcima konačno promovirao model politike zdravog, konstruktivnog i državničkog natjecanja s Vladom i predsjednikom Plenkovićem, što, s obzirom na iste deklarativne i stvarne političke ciljeve po pitanju zaokruživanja hrvatske nacionalne državnosti, Hrvatskoj može donijeti samo dobro i korist.

Iskreno se nadam da će ovaj natjecateljski model u tome tko će više, brže i bolje, s uvažavanjem razina odgovornosti i nadležnosti sve više i sve češće postajati javno-dijaloški politički diskurs umjesto nepodnošljivo čestih destruktivnih sukoba koji su razarali hrvatsku državnost, te da će to postati standard u ponašanju svih razina državne vlasti.

Anto Đapić/Foto: FaH/jabukatv


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović će potpisati produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

31 minuta prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

2 sata prije

Vučemilović: “Uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja”

Nakon što ju je šef stranke  Marijan Pavliček proglasio "žetonom godine" oglasila Vesna Vučemilović koja…

3 sata prije