Imotski pravopis: Hoće li “Ženica iz Zagorja” biti Karamarkov kandidat za gradonačelnicu Zagreba

11 ožujka, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Početkom ovog tjedna doznali smo s kim bankari Gordan Maras i tko će biti gradonačelnik(ca) Grada Zagrebaphoto1111111111[1]

Piše: Nedjeljko Kaveljević Ždero

PROŠLI se tjedan moja tročlana Velika koalicija, u daljnjem tekstu TVK, zamalo raspala, čemu ste i vi svjedočili. Sjećate se necivilizirane ljutnje hadeze partnera na kolumnista Milana Ivkošića zbog Brozove biste, a danas se jednako necivilizirano ponaša esdepe koalicijski partner. Razlog su, po njegovu mišljenju, tektonski poremećaji u SDP-u, a svi se prave mutavi ili mudro šute.  Zamolio sam mrvicu nužne tolerancije obiju strana kako i priliči predsjedavajućem ovakve prevažne političke asocijacije kakva je TVK, i zatražio da mi se cijela stvar mirno izloži.

Ogorčeni esdepe partner najprije uzima tabletu za smirenje, ispija čašu zašećerene vode ali nikako ne uspijeva doći k sebi, pa ja mudro predlažem odlazak na veliku pizzu gdje se u miru može porazgovarati o važnim temama i poslu koji nama, kao značajnom političkom čimbeniku, predstoji na hrvatskoj političkoj sceni. Prijedlog je razumljiv jer nedavno smo, u rijetkoj fazi pomanjkanja pršuta i vina u kojoj se našla moja TVK, otkrili odličan lokal OLIVA, vrhunsku pizzeriju u zagrebačkoj Vinogradskoj ulici.

Sjeli smo iskreno zahvalni našem Iliji Smolji koji nas je gazdi Olive preporučio i mirnije nego inače zaključili: O Ivkošiću i njegovim metamorfozama više nema potrebe razgovarati. Lako je bilo usuglasiti jednostavan zaključak da su i one, metamorfoze, u ljudskom odrastanju vrlo važne. Gdje bi, u svom neospornom domoljublju, kojim nas je neko vrijeme znao oduševljavati, završio Milan Ivkošić bez proživljenih vlastitih metamorfoza.ivkošić.jpg

Završio bi negdje u skučenim dvorištima internacionalističkih razmišljanja Slavka Goldsteina, a tamo bi, možda, jedva dostigao sumnjivu domoljubnu širinu jednog Zorana Pusića ili Ante ‘Kante’. I nastavio bi po njihovim uputama pisati do gadljivosti nečitljive floskule protiv Franje Tuđmana. Sjećate se tih vremena, ono kad je nakon smrti Ive Lajtmana neočekivano imenovan urednikom Večernjeg Ivan Česi, pa potom i Branko Tuđen, mada je Ivkošić imao više glasova od imenovanog Tuđena i opravdano je očekivao postati glavnim urednikom Večernjeg lista.

Kad se napokon mrvicu primirio moj esdepe partner izložio nam je svoju opravdanu ljutnju. Milanović je – i dalje jednako ogorčen kazuje – uza sve vidljive i prikrivene ‘goleme uspjehe’ ostvarene u kukuriku mandatu postao i iskren. Prema pisanju Novog lista, Milanović je na kritike ‘iskreno’ odgovorio istaknuvši da su u izbornom programu, Planu 21, naveli rast BDP-a  “više onako, figurativno”! SDP nije imao nikakva specijalna obećanja svom hrvatskom narodu pa zato niti ne može biti riječi o izigranim obećanjima SDP-a! Mi, SDP, i naši kukuriku partneri, smo izabrani i imamo se pravo izražavati figurativno! Aprecijacija franka nikada nije bila politika SDP-a, a postala je glavni uzrok siromaštva! Naša politika je, govoreći figurativno, obrana jake kune i mi ne damo kunu jer naša kuna ne uzrokuje naše siromaštvo! Dok sam Ja premijer to će biti  naša politika!

Zaključujemo kako je zapravo lako govoriti u ime kolektivnoga mi!!! Kako je lako mijenjati ikonografije, izvoditi cirkuske figure i raditi lažne zaokrete! Ali, kolektivno iskustvo je postalo i ostalo jednako gorko, a narodno pamćenje bolno! Baš zato ja, da bih se od njih barem malo razlikovao, uvijek nastojim govoriti samo u svoje ime, i tek ponekad, prema potrebi, u ime svoje tročlane velike koalicije (TVK). Inače, kod mene, u imotskim krajevima vrijedi ona šaljiva ali i vrlo poučna: Jebeš čovjeka koji ne drži do svoga velikoga ja! Makar morao svaku, ili bar svako drugu rečenicu počinjati sa Ja.

Dakle, Hrvatskoj treba novac! Kune ili euri, svejedno. Odakle dolazi novac? U projektu Svjetskog tjedna novca u Hrvatskoj, čiji je inicijator Hrvatska udruga banaka, sudjeluju razna Ministarstva, znanosti, obrazovanja i sporta, financija, gospodarstva, HNB, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), Hrvatski ured za osiguranje (HUO) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP). Netko od mojih koalicijskih partnera iz TVK mora ići na ta predavanja o jako nam potrebnom novcu a ja ću kao gazda koalicije na “Radni ručak” HUP-a s guvernerom Borisom Vujčićem. Tamo ćemo mi, ja i oni, riješiti aktualnu fiskalnu situaciju, i predložiti mjere za otklanjanje prekomjernog deficita, srediti monetarnu politiku, pristup kapitalu i njegovu cijenu. Jer to je od posebnog interesa za mala i srednja poduzeća a baš o tome će na radnom ručku govoriti guverner HNB-a Boris Vujčić. Samo nam dajte novce. Eure ili kune, svejedno!

Minstar Maras ni tamo ne mora dolaziti. On bankari s ERSTE bankom pa zato narcisoidno nastupa u emisiji Poligraf bez obzira tko mu sjedi nasuprot. Po njemu, Marasu, ni nekakav bivši ministar financija i nekakva profesorica raznih monetarnih znanja pa čak i nekakav voditelj emisije slobodno mogu misliti jedno, a on, ministar Maras misli drugo. Baš kao da je baš on osobno vodio velike poslovne sustave ili imao svoje uspješne tvornice. A nije. Sav njegov realni radni staž je u SDP-u i u ime SDP-a. koji se, čuli smo, voli izražavati figurativno. Čvrsto Maras replicira kad mu argumenti izostanu i odlučno kaže: – Neće neki činovnici iz Evrope nama govoriti šta da radimo. Mi smo izabrani da radimo šta nas je volja!maras

Iako ministar o sugovornicima misli kao o nekakvim neznalicama ispada da on, ministar Maras, izgleda nekakav ili nikakav! Što on više izigrava pametnog pauna tim više nalikuje na nadutog purana. Evo vam za primjer njegove impozantne radne i političke biografije: 98.–2000. potpredsjednik Foruma mladih SDP-a, do 2002. predsjednik Foruma mladih SDP-a, do 2008. član Glavnog odbora SDP-a! 2009. je čak potpredsjednik SDP-a Grada Zagreba a Bernardic, također pun iskustva u rukovođenjima velikim sustavima mu je predsjednik. S takvim iskustvima taj želi rukovoditi cijelim gradom Zagrebom.

Maras je 2012. čak potpredsjednik SDP-a Hrvatske. S takvim, rekli smo, impozantnim i golemim realnim iskustvom zasluženo postaje ministar poduzetništva i obrta. Da, radio je on od 2001-2004 u HOC-u Bjelolasica koji je poslije slučajno izgorio! A ERSTE je isto slučajno vjerovnik u stečaju HOC-a. Bio je on i izvršni direktor Maksima komunikacije d.o.o. 2003-2005. Umjesto da nagađam, predlažem vam: pogledajte čime se bavi ta tvrtka i koliko ima veze s hrvatskim poduzetništvom i obrtom!

Od silne fascinacije ovakvim i sličnim impozantnim karijerama raznih ministara i gradonačelničkih kandidata vrsni piloti KRILA OLUJE, preumorni od samovolje i nerada politike, odlaze iz Hrvatske. Čak ni hrvatski Migovi ne lete. Tko će nas sada zabavljati svojim akrobacijama? Vlast očito ne brine činjenica da nas više nema tko zabavljati. Naša vlast još ima većinu i ne misli odstupiti. Velik je politički miraz u rukama manjinskog Furija Radina.

I moja TVK će se hitno morati oboružati novim šarmom i dati se u potragu za manjinskim ženicima i udavačama kakav je simpatični Furio Radin. Da vrag ne bi odnio šalu TVK će svaki slučaj i ubuduće s manjinama ostati u dobrim odnosima. Inače moja TVK nikome, pa ni ženama, nije čestitala dan žena.

Moja TVK zna mnoge muškarce koji toga dana loše glume džentlmene dok jadne njihove i ostale hrvatske žene moraju glumiti oduševljenje da bi svi oni i dalje prodavali bozu i nastavljali po starom. Tuđe janjce i telad tretiraju hormonima i steroidima, tuđu pšenicu GMO pripravcima a na porjeklo svog ručka strogo paze. Njihov ručak mora biti iz ekološkog uzgoja.

Nećemo danas više o tome s kim bankari ministar Maras, kao ni o Josipu Brozu i njegovim pravedničkim zaslugama, niti o delancijama Bandića i njegovim neospornim zaslugama. Nećemo ni o Tuđmanu u i njegovoj navodnoj autoritarnosti pa čak ni o prebjegloj Vesni Sabolić kao ni o Čačiću i njegovoj najvećoj ljubavi Vesni Pusić. Nećemo ni o stoljećima hrvatske književnosti koju trenutno uređuje uvaženi Ante Stamać i nikome od živućih hrvatskih pisaca ne da ni blizu. Barem dok je on živ. Nećemo ni o Ivi Josipoviću i njegovom golemom pravničkom znanju i minornom moralu kojeg je pokazao prilikom dodjela ordenja svojim još minornijim poslušnicima.nives celzijus 660x330

Nećemo ni o aferi Bankomat mada Vuk Đuričić misli drukčije, nećemo ni o pismu Branimira Bilića svojima na HTV-u. Boga mi nećemo ni o Nives Celzius premda uvažavamo činjenicu da puno puta mala dvorana ni do pola nije ispunjena na koncertima klasične glazbe. Svih 304 sjedećih mjesta može popuniti samo Nives Celzius misli uvaženi Dražen Siriščević, ravnatelj zagrebačke Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, odgovarajući na kuloarske priče o neviđenoj blamaži zbog domaćinstva velikoj pjevačici i Kiklopom nagrađivanoj spisateljici.

Moja tročlana Velika koalicija danas će razmotriti jednu novu političku činjenicu koju mnogi još ne vide. Ili vide ali mudro šute. I Zagreb će na prijevremene izbore. Dubrovnik je pokazao koliko naš narod voli svoga Andru Vlahušića. Naš narod i inače voli blagoglagoljive i malčice drskije tipove kojima nisu strane sitne nepodopštine za kakve se u uljuđenijim državama zauvijek odlazi sa političke i rukovodeće scene. Ponekad se čak odlazi i u rešt! Na Zagrebu je red da dokaže suprotno.

Zagreb je uvijek bio predvodnikom u prihvaćanju evropskih i svjetskih iskustava, Zagreb ne treba blefere sa radnim biografijama u kojima nema ni dana staža u realnom ili rukovodnom sektoru, ne treba ni poslušne aparatčike iz stranačkih redova gdje je puki klijentelizam jedino moralno mjerilo i određenje, ne treba ni potrošene stare momke, njima je vrijeme da uživaju u golemim starim zaslugama i odu časno u povijest. Mogu i u historiju, ali bez histerije!

Zagreb treba umjereno i pametno čeljade, po mogućnosti žensko, što će biti dokazom stvarne ravnopravnosti spolova umjesto prigodnih poklonjenih stranačkih ruža ili silom nametanih ženskih kvota. Zagreb treba radišno i što je moguće skromnije čeljade koje dokazuje dosadašnjim radom da bez pompe i blefiranja zna držati konce u rukama. Gdje bi Zagreb mogao pronaći takvu osobu osim u vlastitim redovima. Zagreb je rasadnik odličnih i vrlo stručnih kadrova, skromnih ali realnih težnji i bistre zagorske pameti.oliva

Uostalom i do sada je Zagreb prigrlio razne muževe i žene, uporne i radišne osobe, osviještene i kulturno, i jezično i nacionalno. Popis je dugačak, Vraz, Gaj, Vukotinović, Šenoa, Marija Jurić, Preradović, Mažuranić, Demetar… Zagreb je znao izabrati i svoje gradonačelnike, od Janka Kamaufa do Pavla Hatza, od Milana Amruša do Vjekoslava Heinzela, od Većeslava Holjevca do Milana Bandića … Mogao bi nabrajati sve uspješne ali nema potrebe.

TVK je doznala iz pouzdanih insajderskih izvora da HDZ ima svog jakog kandidata. Budimo iskreni, pa i vrijeme je da HDZ napokon ima ‘svog’ kandidata. A ako je HDZ-ov  kandidat doista jak, što prema raznim mogućim kandidatima, Kregarima, Bernardićima, Kosorima ili Taritašima ne bi smio biti nikakav problem, onda dobro. Vratimo se mi insajderskim izvorima (insajder je član grupacije sa zatvorenim protokom informacija, koji pušta informacije ‘van’ prema odabranima).  Ako jadnik izađe iz anonimnosti ili napusti grupaciju, postaje meta osvete i političkog revanšizma pa ni ja neću biti cinker ili zviždač i odati svoj insajderski izvor. Iako se kriomice divim tipovima kakvi su Snowden, Bradley ili Julian Assange.

Dakle, HDZ ima kandidata odnosno kandidatkinju. Ima svoju Sandru Švaljek, krapinčanku, zagorku, ženu… Što treba više!? Za one koji ne vole surfati internetom evo nekoliko podataka iz biografije buduće gradonačelnice grada Zagreba. Rođena je 23. veljače 1970. u Krapini. Diplomirala je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, gdje je magistrirala s temom “Fiskalni deficit u uvjetima visoke inflacije i stabilizacije” te obranila doktorsku disertaciju “Fiskalni deficit i javni dug: politika, teorija i empirija”.

Sandra Švaljek je od 1. prosinca 1992. do 9. lipnja 2013. radila u zagrebačkom Ekonomskom institutu na radnom mjestu istraživača u zvanju više znanstvene suradnice istraživanja u području makroekonomije, javnih financija, porezne politike, političke ekonomije, starenja stanovništva i drugog. Od 21. ožujka 2005. do 20. ožujka 2013. bila je ravnateljica organizacija istraživačkih i ostalih aktivnosti zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Sandra Švaljek bila je i potpredsjednica Ekonomskog vijeća koji je osnovala HDZ-ova Vlada, a bila je članica savjetničkog tima za ekonomska i gospodarska pitanja i HDZ-ove premijerke Jadranke Kosor. Sandra Švaljek je više puta boravila u inozemstvu na međunarodnim studijskim programima i tečajevima u različitim institucijama, agencijama i trgovačkim društvima. Ima još, ali ne treba više. I ovo je vrlo impresivno prema nekim kukuriku ministarskim biografijama!mijukić1111111[1]

 Foto: Arhiv MP


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •