IMOTSKI PRAVOPIS: Šefe, gdje smo pogriješili?

22 studenoga, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gdje smo pogriješili, šefe? To pitanje dočekalo me na radnom stolu u stožeru, na prvom katu unajmljenih prostora moje Tročlane Velike Antifašističke Koalicija na poznatoj adresi u poznatom kvartu Glavnoga grada.nedjeljko-kaveljević-ždero1[1]

Piše: Nedjeljko Kaveljević  Ždero

Prva rečenica pisma raznježila me do suza a osobito me se dojmio stil kojim je pismo sročeno: “Veleštovani šefe, tvoje odano pučanstvo te pozdravlja i voli neizmjerno! Tekstom se redaju još snažniji izrazi poštovanja i neopisive ljubavi, a na samom kraju je još uljudnije izrečeno i ono bitno:

Veleštovani šefe, uvažavajući sve tvoje goleme stranačke zasluge kao i nebrojena društvena postignuća, mi mislimo da, sada, u ovom sudbonosnom trenutku, nakon izbora… moramo… trebali bismo… izvršiti dubinsku analizu ostvarenih izbornih rezultata! Zašto Most i Božo Petrov i nas nije pozvao na pregovore“?

Nakon ovako pristojno sročenog i nadasve demokratskog upita moga brojnog članstva ništa drugo mi preostalo nije nego postupiti promptno i odlučno. Sazivam odmah  ‘Prvi poslijeizborni sastanak’ moje TVAK-e! Imamo sira, pršuta, vina, ima se, hvala dragom Bogu! Mi, udruženi i konsenzusu po staroj hrvatskoj naravi neizmjerno skloni, mi Hrvati uvijek smo imali razloga za slavlja, naši sponzori i naše mecene uvijek su nam pri ruci, naši darivatelji oduvijek su marljivi i velikodušni, a običaje se ne smije zanemarivati. Običaji i tradicija su nas održali i u još težim vremenima od ovih današnjih postizbornih.

Na početku sastanka izgovorih, ovaj put bez fige u džepu, kratki uvodni dio koji tako mudro definira naš koalicijski politički stav a on se može sažeti u kratku i nepobitnu definiciju da je i naša TVAK-a možda trebala ostati u civilnom društvu i ne transformirati se u stranku, jer ona po svojoj naravi ima i njeguje samo nadstranačke vrijednosti bez partikularizma i prizemnih klijentelističkih ciljeva.

Nakon pametnog uvoda partnere ljubazno pozdravljam riječima: dragi drugovi i draga gospodo, i uporni i trun pokolebani, pozdravljam vas znatiželjne a i vas koji ste u međuvremenu podsvjesno počeli cijeniti dostignutu razinu konsenzusa unutar društvenog ustroja, sve vas koji ste postali osjetljiviji na svako ugrožavanje stabilnosti institucija kao i vas koji ste donedavno uživali u scenama izrazitih političkih napetosti, vas kojima je moja retorika činila kritičnom prema Titovu nasljeđu i zbunjivala vas, a sada vam napokon izgleda sasvim opravdana, vas kojima je u oči napokon upala istina da ni jedna strana ovih izbora zapravo nema ni hrabrih lidera ni pravih nacionalnih vođa. Zato ni jedna strana nije ostvarila potrebnu većinu! Zato nisu pobijedili!

Tvoji su – prvom se obraćam hadeze partneru – nekoliko puta promijenili retoriku tijekom kampanje, pa su neke najbitnije demokršćanske teme ostale u drugom planu, nedorečene i zato niste dokazali da ste stranka čija je prava uloga biti desni centar i u sadržajnom smislu. Strašljivo i neodlučno ste prestali promovirati opće konzervativne vrijednosti i niste glasačima pokazali da ste protiv svakog radikalizma i izmišljenih ekstremizama. Niste razumjeli da velika većina vaših glasača zapravo nemaju veze s minornim dijelovima vaše domoljubne koalicije, dijelovima ljubitelja isključivosti među koje spadaju navijači besmislenog ustaštva i još besmislenije ksenofobije. Niste razumjeli da se svaki pravi konzervativac jasno i nedvosmisleno želi distancirati od svake totalitarne ideologije, kako komunističke tako i ustaške!

Vaš šef, Karamarko, u bitnome je kampanju započeo dobro ali je nerazumno i neobjašnjivo promijenio dugogodišnju uspješnu HDZ-ovu strategiju okupljanja većine desno orijentiranog glasačkog tijela uvijek isključujući ekstremiste krajnje desnih političkih stavova.

Da ste uznastojali inzistirati na ekonomskim temama svaki glasač bi to otprve razumio jer baš te teme predobro osjeća nakon četiri godine loše, odnosno katastrofalne esdepeove vladavine! Mnogi neodlučni birači bi se sigurno okrenuli HDZ-u, da ste nakon početne homogenizacije nastavili govoriti o ekonomiji i boljem životu! A tvrdili ste da pripremate prave reforme, tvrdili da su s vama u tome sudjelovali eminentni evropski konzervativni stručnjaci i da ste zajedno analizirali kakav politički i ekonomski iskorak treba napraviti. Taj iskorak je trebalo razjasniti glasačima!

Trebali ste iskoristiti činjenice da je država gotovo pred bankrotom, s deficitom od preko 90%  BDP-a, da je u posljednje četiri godine Hrvatsku napustilo gotovo 300.000 ljudi ili čak i više i hrabro izložiti plan privremene rigorozne štednje i načine pokretanje ekonomije za koji bi sigurno dobili podršku kako izvući zemlju iz krize.

Neću vam detaljizirati jer nisam ekonomski stručnjak ali da ste tako postupali glasači bi vam povjerovali da očekivani rast može biti najavljivanih 5,0 posto, stopa nezaposlenosti može pasti najmanje za trećinu, a unutarnji dug može biti drastično smanjen! Nadalje, u kampanji je trebalo obrazlagati plan smanjenja stope poreza sa 25 na 20 posto, kao i smanjivanje ostalih državnih troškova za barem 10 posto.

Trebali ste uvjeriti glasače gdje bi te porezne uštede bile usmjerene, kao i opravdane uštede u sektoru zdravstva, na skrbi osoba s posebnim potrebama, na potpori nezaposlenima, uštede bi postale razumljive glasačima i moglo se čak računati na podršku sindikata! Siguran sam da je glavna tema kampanje trebalo biti gospodarstvo i samo gospodarstvo, viđeno s pozicije europskih demokršćana. Tu ste pogriješili!

A tvoji – obraćam se potom esdepe partneru – premda i vi u samom nazivu koalicije imate riječ rast, prestali su objašnjavati kako misle nastaviti voditi ekonomiju! Voditi je drugačije nego ste je vodili u prošlom mandatu! Ne, niste ni riječi govorili o tome nego ste nastavili provoditi polarizaciju glasača na Mi ili ONI! Jer o ekonomiji pojma nemate! Vi ste još uvijek nesvjesni činjenice da većina lijevog biračkog tijela nije više tek ideološki nezadovoljna postojanjem Hrvatske države, slijepim antifašizmima ili nepostojećim manjinskim pitanjima.

I u lijevo biračkom tijelu ima domoljublja. Sad ćete morati razmišljati kako ćete objasniti Miloradu Pupavcu da on treba podržati istu opciju koju će podržavati Branimir Glavaš, a vrijedi i obrnuto, morat ćete razmisliti kako ukinuti lokalne zajednice i pripojiti, recimo malu siromašnu općinu sa srpskom većinom uspješnoj općini sa nesrpskom većinom?

Uostalom, kako zamišljate koalirati s novom političkim opcijom poput Mosta, čija izborna jezgra i većina glasačkog tijela promovira konzervativne vrijednosti poput odnosa prema braku, obitelji, homoseksualcima, vjeri. Kako?  

Mislite li da politički projekt Bože Petrova, odnosno veliki dio njihovih birača žele i ubuduće podržavati blefiranja vaših nesposobnih ministara poljoprivrede, evropskih fondova…, i podržavati nastavak pumpanja podataka od lažnog izvoza banana i tako dalje? Mislite li da ti birači, kao i sam Božo Petrov, ne shvaćaju da postoji bolji put od slijepe ljevičarske sekularizacije ili svakovrsne diskvalifikacije tradicije i ostalih hrvatskih vrijednosti?

Uslijedio je frenetičan pljesak mojih dragih partnera, svih drugova i sve gospode! Za manje od pet minuta vijećanja iznjedrili su i ovaj važan zaključak: Nama ne treba MOST! Ni Božo Petrov!

Naša Tročlana Velika Koalicija ima dovoljno svojih (115) saborskih zastupnika! To je više od šest puta 18 zastupnika koji nam pokušavaju zagorčavati život! A i iskustvo kolektivne vlasti nam je još u živom sjećanju! Imamo većinu a svakih šest mjeseci imat ćemo rotacija premijera! Prvih šest mjeseci neka pripadnu relativnom pobjedniku!

Živjela demokracija! Smrt fašističkim osovinama loše prikrivenim pod demokratskim velom!  mijukić1111111111111111111131111111[1]

Foto: Ilustracija


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->