Mišljenje stručnjaka: Hoće li Zapad konfiscirati imovinu ruskih tajkuna?

20 svibnja, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

SAD, Europska unija i ostale saveznice uvele su niz sankcija režimu ruskog predsjednika Vladimira Putina odnosno Rusiji od početka ruske brutalne invazije na Ukrajinu. SAD-e, Europska unija i ostale saveznice uvele su sankcije Rusiju u cilju smanjivanja sposobnosti Kremlja da projicira i financira svoju invaziju na Ukrajinu.Sankcije Rusiji odnosno režimu ruskog predsjednika Vladimira Putina kreirala je administracija američkog predsjednika Bidena odnosno Bijela kuća. Naravno da su pri tome vodili interes da sankcije povratno imaju najmanje štetne posljedice za same SAD-e.

Sankcije imaju negativne učinke za Rusiju, poglavito zamrzavanje ruskih deviznih i zlatnih rezervi u iznosu od 300 milijardi američkih dolara. Realno gledano učinci sankcija nisu takve snage i učinke koju je očekivala Bijela kuća i saveznice.

Zadnji podaci pokazuju da je ruski rubalj ojačao, a ne da je devalvirao kako su nam govorili čelnici zapadnih zemalja. Najjači je u zadnje dvije godine.

U nizu sankcija koje su uvedene posebno su zanimljive sankcije uvedene ruskim oligarsima, članovima njihove obitelji i pojedincima povezanim s režimom Vladimira Putina. Njima je zamrznuta imovina i zabrana putovanja(primjenjuje se na 1093 pojedinca i 80 subjekata) zbog njihovih aktivnosti kojima se ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Slijedom tih sankcija SAD su zamrznule imovinu 140 pojedinaca, Velika Britanija preko 100 pojedinaca, a EU više od 30 pojedinaca. Kad govorimo o novčanim iznosima zamrznute imovine riječ je o ogromnoj imovini. U EU je tako zamrznuta imovina ruskih oligarha u vrijednosti preko 30 milijardi eura, u Velikoj Britaniji je zamrznuta imovina u vrijednosti većoj od 18 milijardi britanski funti. SAD je blokirala odnosno zamrznula imovinu u jahtama i zrakoplovima ruskih oligarha u vrijednosti preko milijarde američkih dolara.

U našim medijima se pravno pogrešno rabi termin zapljene umjesto termina zamrzavanja ili blokade imovine ruskih oligarha.

Stoga valja na početku objasniti što je zapljena ili konfiskacija ,a što je zamrzavanje ili blokiranje imovine.

Konfiskacija ili pljenidba odnosno zapljena označava termin prinudnog oduzimanja imovine od fizičke ili pravne osobe u korist države.

Zamrzavanje ili blokada označava termin oduzimanja prava privremenog raspolaganja imovinom bez da se ne mijenja titular vlasništva, ali se vlasniku fizičkoj ili pravnoj osobi onemogućava raspolaganje zamrznutoj ili blokiranoj imovini.

Institut blokade ili zamrzavanja je uzet iz kaznenog zakonodavstva kad se osumnjičenom odnosno optuženom za vrijeme kaznenog postupka blokira imovina za koju postoje dokazi odnosno osnovana sumnja da su do te imovine došli počinjenjem kaznenog djela. Cilj je sprečavanje otuđenja te imovine za vrijem trajanja kaznenog postupka i osiguranje zapljene imovine po pravomoćnoj sudskoj presudi.

Zapadne zemlje imaju velike troškove u provedbi ovih sankcija posebno kad je riječ o blokiranim jahtama i zrakoplovima jer su ih dužni održavati pažnjom dobrog gospodara, a ti troškovi održavanja posebice jahti i zrakoplova ruskih oligarha su jako visoki. Naime, godišnje održavanje blokirane jahte iznosi najmanje 10% vrijednosti te jahte. Znači za jahtu čija je vrijednost 400 milijuna eura godišnje se na održavanje potroši najmanje 40 milijuna eura. Troškovi održavanja padaju na teret država koje su blokirale ta jahte.

Posebno je zanimljiv prijedlog američkog predsjednika Bidena odnosno njegove administracije, kao i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, koje iznose i neki drugi poput ukrajinskog predsjednika Zelenskog i čelnici Velike Britanije.

Američki predsjednik Biden je službeno zatražio od Kongresa da poduzme zakonodavne korake za stvaranje odnosno osiguranje kapaciteta za zapljenu odnosno konfiskaciju zamrznutog novca i imovine ruskih oligarha čime bi se financirali ukrajinski ratni napori. Prema Bidenovom prijedlogu , ti kapaciteti bi omogućavali američkim zvaničnicima da provedbu pljenidbu odnosno konfisciranje imovine ruskih oligarha i zapljenu gotovinu daju Ukrajini za potrebe vođenja rata i obnove.

Biden je zatražio i uvođenje novog kaznenog djela tako da bi prema njegovom prijedlogu posjedovanje novca od koruptivnih poslova s ruskom vladom bilo kazneno djelo. Biden drži da je riječ o nepoštenom stečenom bogatstvu, što naravno mora imati pravno utemeljenje. Bijela kuća je zatražila od Kongresa da zakonski kriminalizira izbjegavanje sankcija što pojedini američki bogataši ne poštuju već i dalje posluju u Rusiji.

Bijela kuća je zatražila od Kongresa da produži rok zastare za kazneno gonjenje optuženih za pranje novca s pet na deset godina.

Sličan prijedlog je dao i šef Europskog vijeća Charles Michel ali su ga pravni eksperti upozorili da je riječ o prijedlogu koji ugrožava temeljna prava u kapitalizmu. Naime, u mnogim ustavima zapadnih zemalja pravo vlasništva je posebna ustavna vrednota i uživa punu pravnu zaštitu države. Kod njih je privatno vlasništvo svetinja i temelj sustava.

Kad je riječ o konfiskaciji ili zapljeni imovine odnosno prisilnom oduzimanju imovine fizičkih ili pravnih osoba u korist države u demokratskim pravno uređenim državama ova mjera se može izreći isključivo pojedincima ili pravnim osobama za koje se u sudskom postupku dokaže i to izvan svake sumnje da su do imovine došli počinjenjem kaznenog djela, te se i mjera može odnositi isključivo na tu imovinu.

Kod totalitarnih režima ( kao što je bila i bivša Jugoslavija)mjera konfiskacije često je izricana paušalno i politički motivirana , uz kršenje osnovne pravne norme, pa se nerijetko ovakve odluke poništavaju osim ako ne postoji dokaz da je imovina stečena kao posljedica izvršenja kaznenog djela.

Hoće li Kongres i Senat podržati ovaj prijedlog američkog predsjednika, još se ne zna. Svakako je riječ o pravno zahtjevnom postupku u kojem se izvan svake sumnje mora dokazati da je ruskih oligarh zamrznutu imovinu stekao počinjenjem kaznenog djela te da svjesno posjeduje prihode dobivene korumpiranim poslovima s ruskom vladom.

Pravno se otvara i drugi niz problema, ako se uvede u američki pravni sustav predloženo novo kazneno djelo ono ne može imati retroaktivno djelovanje već samo unaprijed o dana utemeljenja tog kaznenog djela. Jednako tako otvara se pitanje tko je tim ruskim oligarsima omogućio dolazak na američko tržište ako je riječ da imaju nepošteno stečeno bogatstvo, a znamo da su američki zakoni rigorozni i sprečavaju pranje novca.

Hoće li SAD-e države krenuti u konfiskaciju imovine ruskih oligarha ili će odustati od tog pravnog eksperimenta znat ćemo više u narednom razdoblju. Prema sadašnjem stanju stvari EU neće ulaziti u taj pravni eksperiment. Bilo bi zanimljivo da uđe pa da vidimo da li bi Hrvatska išla na konfiskaciju imovine tajkuna, tajkun čiča i mnogih povlaštenih koji su opljačkali državu u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na hrvatski način ili bolje rečeno pljačka i grabež-

Pravna situacija bi bila sasvim drukčija i pravno snažnija da je sankcije Rusiji uvelo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Pravno bi to omogućilo i konfiskaciju imovine Rusije i njezinih oligarha te obeštećenje ratne štete Ukrajini.

Pero Kovačević/Foto:press


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->