Kategorije Kolumne

Pero Kovačević: Povijesna je presuda Suda za ljudska prva o zabrani stranaka koje se nisu odrekle komunizima

Širi dalje

Europski sud za ljudska prava je jučer presudio da države mogu raspustiti stranke koje se ne distanciraju od bivših komunističkih partija.



Riječ je o presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu tužbe organizacijskog i registracijskog odbora Rumunjske komunističke partije protiv Rumunjke. Naime, Rumunjska je 12. svibnja 2014. (Županijski sud u Bukureštu) odbila zahtjev da se stranaka poznata kao „Rumunjska politička partija“(„PCR“) upiše u popis političkih stranaka. 

Europski sud za ljudska prava je odbacio tužbu „Rumunjske političke partije“ kao neosnovanu. Nadalje, Sud u presudi daje za pravo državama da mogu raspustiti stranke koje se ne distanciraju od bivših komunističkih partija.

Naravno, da je ova presuda ostala nezamijećena u našem javnom medijskom prostoru, dapače o njoj se znakovito šuti. Upravo zbog toga sam odlučio otvoriti raspravu o ovoj presudi.

Pravno govoreći Europski sud za ljudska prava kaže da države, konkretno Hrvatska,  može u svom Zakon o političkim strankama

propisati odredbe da će raspustiti sve političke stranke (već registrirane) u Hrvatskoj koje se ne distanciraju od Komunističke partije Jugoslavije i Komunističke partije Hrvatske.

Stoga pitam Vladu imali namjeru ovu presudu odnosno stajalište i zaključak Europskog suda za ljudska prava pretočiti u  naše zakonodavstvo, a sukladno i Rezolucijama parlamentarne skupštine vijeća Europe.

Podsjećam, Parlamentarna skupština Vijeća Europe osudila je totalitarni komunistički poredak u svoje dvije rezolucije: Rezoluciji 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 25. siječnja 2006. godine i Rezoluciji 1096 o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 27. lipnja 1996. godine.

Napominjem, Hrvatska je zadnja zemlja koja je donijela Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. do 1990. godine.

Hrvatski sabor donio je Deklaraciju 30. lipnja 2006. godine, na prijedlog nas nekolicine tadašnjih zastupnika Kluba HSP-a (pokojnog Slavena Letice, Miroslava Rožića, Tončija Tadića, Ante Đapića, Peje Trgovčevića i mene Pere Kovačevića). Ne na prijedlog Vlade, HDZ-a , SDP-a  ili bilo kojeg aktera današnjih aktualnih političara.

Ova presuda traži i očitovanje stranaka koje se izravno ili neizravno smatraju ili jesu slijednici bivše komunističke partije. 

Otvoreno pitam Peđu Grbina, Tomislava Tomaševića, Ivanu Kekin, Katarinu Peović i druge čelnike slijednice partije, koje za sebe govore da su „progresivne snage “ što imaju reći o ovoj presudi i kane li po njoj postupati odnosno distancirati se od bivše komunističke partije.

Naravno tražim i očitovanje premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Pero Kovačević/ foto: press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Isplivala stara snimka: Tomašević slavi partizane, ali Domovinski rat ne bi slavio

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i pjevač Hladnog piva Mile Kekin prije nešto malo manje od…

5 sati prije

Mehaničar otkrio koji automobil nikad ne bi kupio: “To je hrpa smeća”

Kupovina automobila može biti uzbudljivo, ali i stresno iskustvo. Mehaničar Victor Shack svojim je pratiteljima…

6 sati prije

Glavni tajnik DP-a: “Da, našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a”

Tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro, koji je s Mariom Radićem ključni pregovarač oko sastavljanja nove…

7 sati prije