PERO KOVAČEVIĆ: Zadnja poruka generala Slobodana Praljka

studeni 30, 2017 maxportal
Share Button

Nažalost, dogodio se najcrnji scenarij. Pribojavao sam se toga, ali ipak nisam mogao vjerovati da će se dogoditi. Nisam mogao vjerovati da će se Haaški sud tako izblamirati. PIŠE: Pero Kovačević

Ponosan sam na činjenicu da mi je Slobodan Praljak bio prijatelj.

Iznimno častan, principijelan i pošten čovjek. Već mi je ranije rekao da on ne može prihvatiti teret da je ratni zločinac i da ga netko za to osudi jer zna da nije kriv. Rekao je i da ne može i neće prihvatiti da mu smanje kaznu na godinu zatvora jer on nije ratni zločinac.

Njegova smrt je junački čin časnog i principijelnog čovjeka.

Poruka Haaškom sudu, međunarodnoj zajednici i hrvatskim vlastima od 2000. godine koje su izdale Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića i ostale. Izdali su i Hrvate u Hercegovini.  Stjepan Mesić, vlade Ivice Račana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Zorana Milanovića su ih izdale.

Kakav je to sud, kakvo je to pravo koji tvrdi da je rat Srba i Bošnjaka interni sukob, a rat Hrvata i Bošnjaka međunarodnim sukob. Imali su, očitu zadaću, Miloševića i Srbiju amnestirati, a Hrvatsku proglasiti agresorom.

To jednostavno nije točno. To je apsurd. Hrvatska je spasila BiH.

Sud je balansirao do kraja svog rada u podjeli krivnje i ova presuda je balans za osudu Ratku Mladiću. General Praljak im je sve rekao:

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu.”

Poput Zvonka Bušića nije više mogao živjeti u Platonovoj pećini.

 

Komentari
Share Button