Dobitnici Grammyja krajem ožujka na 3. Zagreb Guitar festivalu

ožujak 21, 2017 maxportal
Share Button

U organizaciji Glazbene škole Bonar i zagrebačkog Studentskog centra, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u Zagrebu se od 26. ožujka do 1. travnja ove godine održava 3. Zagreb Guitar Festival.Riječ je o manifestaciji koja okuplja ljubitelje dobre glazbe, klasične i jazz gitariste, studente, učenike i profesore gitare.

U šest dana trajanja festivala sjajne koncerte će održati najveći svjetski gitaristi, dobitnici nagrade Grammy: Pepe Romero, legenda klasične gitare, John Scofield, najveći jazzist današnjice, Dušan Bogdanović, najpopularniji world music gitarist Jugoistočne Europe, Ana Vidović, hrvatska gitaristička diva.

Umjetnički voditelj festivala je Mak Grgić, a velika gitaristička imena  Zagreb će na nekoliko dana pretvoriti u svjetsku prijestolnicu gitare.

Grgić je proglašen “maštovitim, nadarenim i izražajnim gitaristom kojeg treba držati na oku”, inovativni je glazbenik čije šaroliko djelovanje u glazbi obuhvaća radove iz avangarde, filmsku glazbu velikih gitarskih klasičnih repertoara te ranije radove. Umjetnički voditelj za  jazz je jazz gitarist i skladatelj  Ante Gelo poznat je hrvatskoj i svjetskoj javnosti s brojnih festivala i koncerata.

Festivalska manifestacija se dosad dvaput održavala u Zagrebu  okupljajući najbolje gitariste svijeta, svjetske predavače i profesore gitare, mlade gitarističke zvijezde u usponu, učenike osnovnih i srednjih škola, studente i profesore. O ugledu zagrebačke gitarističke škole najbolje svjedoče veliki umjetnici i pedagozi ponikli iz zagrebačkih škola i Muzičke akademije. Danas oni predstavljaju Hrvatsku u svijetu, a znanje stečeno u Hrvatskoj prenose studentima na brojnim svjetskim akademijama.

Zagreb Guitar festival prilika je da se mladim hrvatskim umjetnicima pruži mogućnost učenja od najboljih glazbenika u vlastitoj sredini. Zagreb ovim festivalom postaje mjesto susreta gitarističke glazbe svih uzrasta iz cijelog svijeta, a kroz međunarodno natjecanje promovira se hrvatska glazba.
Prethodna dva izdanja festivala okupila su sudionike iz 15 zemalja svijeta, a na ovogodišnjem se očekuju sudionici iz 30 zemalja Europe te Amerike.  Dnevni program će se odvijati u Studentskom centru u Zagrebu, a večernji koncerti u koncertnim dvoranama Grada Zagreba.

3. Zagreb Guitar Festival zamišljen je kao ispreplitanje dviju osnovnih ideja –  promicanje izvrsnosti kroz koncerte najboljih svjetskih gitarista starije i mlađe generacije (all stars i young stars koncerti) i međunarodno natjecanje klasične gitare i tzv. majstorske seminare (MasterClass) koji pružaju priliku mladim umjetnicima da uče od vodećih svjetskih majstora gitare te ideju Gitara za sve ( Guitar for all) koja se provodi kroz zajedničko muziciranje svih sudionika u orkestru gitare, dolazak šire publike na koncerte te svojevrsnu izložbu gitara otvorenu za sve posjetitelje. Doprinos je to  širenju koncertne publike, multikulturalnom povezivanju i razvoju kulturnog marketinga koji za krajnji cilj imaju promociju lijepe glazbe, potvrdu kulturnog iskustva te dodatnu promociju Zagreba kao jednog od vodećih kulturnih centara u Europi.

U bogatom sadržaju festivala gitaristički koncerti (klasični, jazz, flamenco …) će se održavati svake večeri. Uz međunarodno natjecanje gitare, organizirat  će se i majstorski tečajevi i predavanja renomiranih gitarističkih pedagoga (Pepe Romero, Paolo Pegoraro, Ricardo Barcelo, Brian Head, Luciano Contini, Anders Miolin,Carlo Marchione), večernja druženja uz jazz koncerte, jazz i world music radionice te orkestar gitara svih sudionika.

Sve informacije vezane uz Festival pratite na web stranici  www.zagrebguitarfestival.com i Facebook stranici festivala, a ulaznice su već u online prodaji preko portala ulaznice.hr.     

MP/foto:zagrebguitarfestivalKomentari
Share Button