Kategorije KulturaVijesti

GOLDEN REMI: Kristijan Milić s filmom ‘Mrtve ribe’ pobjednik festivala u Hustonu

Širi dalje

Film Kristijana Milića “Mrtve ribe” osvojio je Zlatni remi na 51. međunarodnom filmskom festivalu u Hustonu u kategoriji igranih filmova. 



WorldFest Houston je treći najstariji međunarodni filmski festival u Sjevernoj Americi i najstariji neovisni filmski festival na svijetu.

Slične nagrade na ovom festivalu osvajali Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Ridley Scott, Georg Lucas, Braća Coen, David Lynch i mnogi drugi.

Ove je godine u konkurenciji je bilo prijavljeno više od 4500 filmova iz 74 zemalja, od toga 1500 dokumentaraca. Nagrade se dijele u 10 kategorija, a od svih prijavljenih njih oko 15 posto dobije neku vrstu nagrade ili priznanja.

Film “Mrtve ribe” snimljen je po zbirka pripovjedaka Josipa Mlakića 

“Mrtve ribe plivaju na leđima” iz 2011., a Mlakić je i autor scenarija

Mlakić i Milić prvi put su surađivali na Milićevom dugometražnom prvijencu “Živi i mrtvi” (2007.) ratnoj drami koja se odigrava u dva vremenska okvira, 1943. i 1993. godine.

“Živi i mrtvi” je osvojio osam Zlatnih arena na festivalu u Puli te veliki broj međunarodnih nagrada na festivalima u Beogradu, Tetuanu, Lecceu, Ljutomeru, Draču, Orenburgu i Prištini

Milićev drugi film “Broj 55”, u produkciji HRT-a, po sudu mnogih, je najbolji i jedini pravi ratni film snimljen u Hrvatskoj, a u Puli je, kao i Živi i mrtvi, nagrađen s osam Zlatnih arena.

GOLDE REMI Kristijanu Miliću na WorldFest u Houstonu nije odjeknuo u  hrvatskim medijima, ali je značajno priznanje autorima nakon što film nije najbolje prošao kod domaće publike. Poznata je uzrečica da je najteže biti prorok u svom selu.

Osim Kristijana Milića na WorldFest Houston nagrađena su još dvojica hrvatskih autora. Platinum Remi Award dobio je Borna Armanini ( na slici iznad) za film “Proljećem probuđen”,

Specijalnu nagradu žirija za film “Tito – dozvala za genocid” dobio je Nikola Knez.  Knez je s Dr. Dorothy McClellan, dobio i Specijalnu nagradu za scenarij istog filma.

Svim nagrađenim čestitamo.

M.Marković /foto: Sl. Knezović


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Tužan prizor omiljenog mjesta bogatih. Hotel je ostao bez glavne atrakcije

Na jednoj od slikovitih serpentina koje se uspinju prema Furkapassu, alpskom prijevoju u južnoj Švicarskoj, na nadmorskoj…

47 minuta prije

HDZ nastavlja provocirati Milanovića: Vrhovni šarlatan bezočno laže!

HDZ nastavlja s provociranjem predsjednika RH Zorana Milanovića na Facebooku, na što on ne reagira…

1 sat prije

Javio se Pupovac: Neću dopustiti da nas ponižavaju

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da pri formiranju vlade i parlamentarne većine neće dopustiti…

1 sat prije