Kategorije KulturaNaslovna

Kristijan Milić i ratni film “Broj 55” apsolutni pobjednici Vukovarskog filmskog festivala

Širi dalje

Najbolji igrani film 8. Vukovar Film Festivala je hrvatski film “Broj 55” redatelja Kristijana Milića, u produkciji Hrvatske radiotelevizije

Ukupnu glumačku ekipu tog filma, u kojoj su Goran BogdanAlan KatićMarko CindrićDražen MikulićMarinko PrgaDarko MilasJan KerekešSlaven ŠpanovićIvan OžegovićAlen LiverićSamir VujčićHrvoje VladisavljevićSlaven Knezović i Asim Ugljen žiri je dolučio nagraditi posebnom nagradom, ističući kako su “potvrdili pravilo da nema malih i velikih uloga, samo da je kvalitetnih scenarija i talentiranih redatelja”.

Žiri, u kojem su bili slovenska glumica Milena Zupančič te filmski kritičari Daniel Rafaelić i Branka Soemen, odgledao je 8 dugometražnih i 8 kratkih igranih filmova te 14 dokumentarnih filmova u konkurenciji 8. Vukovar Film festivala, a o svim nagradama odlučio je jednoglasno.


Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je mađarski film “Overdose – Utrka za snom” redatelja Gabora Ferenczija. “Zlatni šlep” za najbolji kratki igrani film 8. Vukovar Film Festivala pripao je mađarskom filmu “Moj vodič” redatelja Barnabasa Totha

,
Nagrada Krsto Papić, za poseban pojedinačni doprinos hrvatskom filmu, dodijeljena je redatelju Kristijanu Miliću za režiju filma “Broj 55”.

Žiri je predložio, a direkcija festivala prihvatila ideju da se od ove godine dodjeljuje Nagrada za životno djelo, koja je pripala glumcu Mustafi Nadareviću.

Dodjeli nagrada nazočila je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. “Ovo nije prvi put kako sam na Vukovar film festivalu i sada se vidi veliki napredak. Riječ je o festivalu koji je i po financiranju ušao u kategoriju trećih festivala, dakle na rubu financiranja kao veliki filmski festivali u Hrvatskoj”, rekla je Zlatar Violić.

Članovi žirija u sastavu Milena Zupančič, slovenska filmska, kazališna i televizijska glumica, Daniel Rafaelić, povjesničar i filmski kritičar, i Branka Sömen, filmska kritičarka, predsjednica žirija, odgledali su osam dugometražnih i 8 kratkih igranih filmova te 14 dokumentarnih filmova u konkurenciji 8. Vukovar Film festival

Kao posebnu vrijednost festivala naznačila je njegov koncept festivala podunavske regije i internacionalnu komponentu, “ne samo po autorima, nego i po planovima organizatora”.

Na ministričine riječi nadovezao se direktor festivala Igor Rakonić, objasnivši kako je u planu kupnja broda koji bi plovio Dunavom i pristajao u Budimpešti, Beču i drugim podunavskim gradovima, a na njemu bi se prikazivali filmovi s Vukovar film festivala, čime bi se promovirao sam festival, ali i ukupna hrvatska kultura.

Osmi Vukovar film festival Rakonić je ocijenio najuspješnijim do sada u svim segmentima, od posjećenosti do izbora filmova.

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metara

Japanski  skijaš-skakač Ryoyu Kobayashi postavio je na Islandu neslužbeni svjetski rekord preletjevši 291 metar, što…

9 sati prije

Jurčević: ‘Vidim se kao ministra kulture, Hasanbegović nije u igri’

Pregovori za formiranje nove parlamentarne većine i nove vlade nastavljaju se u ponedjeljak, a još…

10 sati prije

Tužan prizor omiljenog mjesta bogatih. Hotel je ostao bez glavne atrakcije

Na jednoj od slikovitih serpentina koje se uspinju prema Furkapassu, alpskom prijevoju u južnoj Švicarskoj, na nadmorskoj…

11 sati prije